портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

День захисників і захисниць України

Опубліковано 14 жовтня 2022 року, 07:00

14 жовтня на державному рівні Україна відзначає державне свято, яке своїми коріннями спирається на історію українського війська – День захисників і захисниць України. У цей день ми згадуємо всіх, хто в різні часи обороняв та боронить нині наш суверенітет і територіальну цілісність.

Історія цього свята має давню традицію. Покрову Пресвятої Богородиці відзначали козаки, за що свято отримало другу назву – Козацька Покрова. Українське військо 1917–1921 років зберігало козацькі військові традиції в назвах військових частин, структурі, прапорах, одностроях тощо. Найкращі традиції захисників минулого успадкували бійці сучасних Збройних сил України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, інших силових структур та відомств. Українське військо береже бойові традиції предків та імена героїв - від воїнів-русичів і козаків до січових стрільців і воїнів УПА. Іменами багатьох Героїв минулого названі сучасні військові формування.

За 8 років війни в Україні з’явились нові Герої, чиї імена присвоєно військовим підрозділам, школам, вулицям, скверам, на їх честь проходять спортивні змагання та фестивалі.

Із 2014 року наші захисники і захисниці протистоять «другій армії світу», перетворюючи ії на «першу армію мерців». Повномасштабне вторгнення рф на територію нашої країни згуртувало націю, об’єднавши проти єдиного зла.

З 24 лютого кожен українець за духом, а не за паспортом, став захисником і захисницею. Кожен має свій «фронт» і міцно його тримає.

Наші військові дають гідну відсіч ворогу на землі, в небі, на воді. Вони до останнього тримають оборону й не залишають побратимів, почавши наступ, вже не зупиняються, щоб якнайшвидше звільнити нашу землю. Вони встигають писати нові вірші й відправляти рідним фотографії нашої неймовірно красивої країни, встигають готувати собі смаколики, читати лекції та складати іспити. Вони планують своє майбутнє, знаючи, що зараз може бути остання мить. Вони готові до останнього подиху боротися за мир в Україні, вільне життя своїх рідних в незалежній державі.

Вони - наші захисники і захисниці!

Слава Україні! Героям Слава!