портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Держархів Донецької області другий рік поспіль проводить регіональний проєкт «Донбас – це Україна!»

Опубліковано 02 грудня 2020 року, 11:29

Регіональний культурно-просвітницький проєкт «Донбас - це Україна!» для учнів навчальних закладів проводився протягом листопада 2020 року Державним архівом Донецької області та архівними установами військово-цивільних адміністрацій, міських рад та районних державних адміністрацій.

Проєкт, який складається із чотирьох тематичних уроків,  спрямовано на патріотичне виховання молоді, формування у неї національної свідомості, поваги до культурного та історичного минулого Донеччини та залучення школярів до вивчення історії.

Держархівом області для учнів 9-А класу Костянтинівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №6, через епідеміологічну ситуацію, що склалася в Україні, з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (СОVID-19), проведено тематичні уроки у режимі online на платформі Zoom.

На першому уроці «Джерела історичних знань» 18 листопада  учні віртуально відвідали музеї, бібліотеки та архіви світу та України та ознайомились з їх культурним надбанням: в музеях - з експонатами, в бібліотеках - з виданнями, в архівах - з документами.

На другому уроці «Видатні постаті Донеччини» 20 листопада представлено борців за незалежність України минулих днів та патріотів сучасності, Героїв України. Також учні мали змогу дізнатись, що багато сучасних діячів культури та спортсменів є вихідцями з Донецької області.

Третій урок «Історія заселення сучасної території Донецької області» 24 листопада дав змогу ознайомитись із стародавніми назвами нашої країни та області, дізнатись історію заселення території Донеччини, формування її етнічного складу та сучасних меж. Учні також поринули в історію міста Костянтинівки – дізнались про утворення першого села, кількість населення, яке тут проживало, розвиток промисловості та культурне життя мешканців.

На четвертому уроці «Дім, де живе історія» 26 листопада учні дізнались, що ж собою представляють архіви, для чого їх створюють та що в них зберігається, Учні ознайомились з архівними системами України та Донецької області, а також дізнались, в яких джерелах шукати інформацію про свою родину та як потрібно заповнювати генеалогічне древо.

Проєкт «Донбас - це Україна!» другий рік поспіль охоплює усю Донецьку область – в цьому році у ньому взяли  участь учні 8-9 класів 28 навчальних закладів міст та районів області.