портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

До 10-ї річниці звільнення населених пунктів Донеччини відбулось засідання круглого столу «Донеччина. Вертаємо своє: збереження пам’яті в умовах боротьби»

Опубліковано 11 липня 2024 року, 19:33

10 липня 2024 року до 10-ї річниці звільнення населених пунктів Донеччини відбулось засідання круглого столу «Донеччина. Вертаємо своє: збереження пам’яті в умовах боротьби». У заході взяли участь представники органів місцевого самоврядування, закладів освіти та культури, інститутів громадянського суспільства, ветеранської спільноти, молоді. У якості спікерів до заходу були запрошені Тетяна Ковтунович, завідувачка сектору обліку та збереження джерел Українського інституту національної пам’яті та Наталія Позняк-Хоменко, головний спеціаліст управління популяризаційно-просвітницької роботи Українського інституту національної пам’яті.

Під час заходу говорили про аспекти збереження пам’яті про події російсько-української війни. Зокрема, про формат усної історії, який зберігає пам'ять про події через оповідання очевидців, безпосередніх учасників подій. Як приклад розглянули один з форматів, з яким працюють фахівці УІНП - книги-збірки спогадів очевидців: “Дівчата зрізають коси”, “Капелани. На службі Богу і Україні”, “Волонтери. Сила небайдужих”, “Без ротації”.

Як зазначила Тетяна Ковтунович, усна історія дозволяє краще передати емоцію очевидця, дає можливість поглянути на події очима їх учасників, зануритись у час, про який ідеться в оповіді.

Разом з тим, за словами Наталії Хоменко, час змінює людей, їх ставлення до певних подій, дає можливість переосмислити минуле, а відтак, зафіксовані спогади дають можливість зрозуміти ті зміни у суспільстві, які відбуваються протягом певного часу.

Учасники заходу підтримали необхідність продовжувати проведення заходів у запропонованому форматі та відзначили важливість роботи над збереженням пам'яті про події новітньої історії України.