портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Донеччина долучилась до флешмобу з популяризації елементів нематеріальної культурної спадщини України

Опубліковано 06 березня 2023 року, 14:45 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

#НематеріальнаСпадщинаУкраїни #НеБорщемЄдиним - з такими хештегами сьогодні, 6 березня, з нагоди відзначення 15-ї річниці ратифікації Україною Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини, проходить всеукраїнський флешмоб з популяризації нематеріальної культурної спадщини.

Донецька облдержадміністрація приєднується до флешмобу з метою популяризації звичаю і технологій приготування святкової та поминальної каші у місті Авдіївка.

Ще наприкінці ХІХ сторіччя авдіївські господині вигадали поживну страву з рису, яєць та масла, щоб ставити на стіл на поминальні обіди та свята. Причому на перших вона подавалась як самостійна страва, наприклад, з компотом, а на других - проходила як десерт.

До цього рецепту кожна господиня привносила щось своє, але є «знак якості», за яким авдіївську кашу відрізняють від інших. У неї має бути легка текстура, солодко-молочний присмак і білий із жовтим відтінком колір, а серед місцевих жителів кашу називають гоноровою, бо вона дуже поживна і смачна.

Рецепт Авдіївської каші увійшов до Проєкту про незвичайні та надзвичайні українські страви «Фуд-гід Україною» разом із 30 стравами, що вражають незвичністю приготування, важливою історією чи неймовірними традиціями. Спеціальним кулінарним експертом проєкту став Євгеній Клопотенко.

Незважаючи на повномасштабну війну в Україні та активні бойові дії на території Донеччини, носії-практики звичаю і технологій приготування святкової та поминальної каші у місті Авдіївка, занесеного до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини, виїхали за межі області та України й сьогодні популяризують елементи і традиції нашого краю.

За матеріалами управління культури і туризму облдержадміністрації