портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Донеччина долучилась до обговорення щодо визначення статусу осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії РФ

Опубліковано 24 листопада 2021 року, 16:46

Заступник голови Донецької облдержадміністрації Вадим Філашкін та представники структурних підрозділів ОДА взяли участь у роботі круглого столу «Визначення статусу постраждалої від конфлікту особи як необхідна умова впровадження підходів перехідного правосуддя» сьогодні, 24 листопада.

Метою роботи круглого столу стало визначення основних понять та проблем, які можуть виникнути під час розробки законів для захисту осіб, що постраждали внаслідок російської агресії.

Віце-прем’єр-міністр України, міністр з питань тимчасово окупованих територій Ірина Верещук звернулась з вітальним словом до присутніх та розповіла про мету проведення заходу.

«Сподіваюсь, що це обговорення приведе до розробки законопроєкту, у якому будуть чітко вказані дефініції - не жертва, не потерпілі, а саме постраждалі. Люди часто не хочуть називати себе жертвами, а саме постраждалими. Вже восьмий рік триває конфлікт, а ми досі не маємо законодавчої бази, яка б захищала та гарантувала права постраждалих осіб. Цей захід має стати першим важливим кроком на шляху формування системи соціального захисту наших громадян», - наголосила вона.

Вадим Філашкін розповів присутнім про головні кроки, які здійснює обласна влада у сфері захисту постраждалих осіб та наголосив на найбільш актуальних проблемах, які треба вирішити на рівні керівництва держави.

«У багатьох населених пунктах, розташованих на лінії розмежування проживають цивільні, які внаслідок бойових дій отримали поранення або стали особами з інвалідністю. Значна кількість наших громадян померла через обстріли. У державі існують інструменти отримання статусу постраждалого внаслідок воєнних дій, але вони доволі складні. Механізми ж грошових компенсацій для поранених або сімей загиблих відсутні повністю. Це питання актуальне як для Донецької, так і для Луганської областей. Тому у подальшому важливо спільно працювати над розробкою механізмів грошових компенсацій для постраждалих», - підкреслив заступник очільника області.

Наразі у Донецькій області на обліку соціальних служб перебуває 71 особа з інвалідністю внаслідок війни. Всім цивільним особам з інвалідністю внаслідок війни надається 100-процентна знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством, 100-процентна знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання, 100-процентна знижка вартості палива, в тому числі рідкого, в межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення.