портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Донеччина: Нескорена. Українська. Олександр Вінюков

Опубліковано 09 грудня 2022 року, 07:39

Олександр Вінюков – доктор сільськогосподарських наук, вчене звання – старший дослідник. Автор унікального сорту озимої пшениці «Перемога». 

Донецька державна сільськогосподарська дослідна станція Національної академії наук України працювала у Пісках на Донеччині. Олександр починав там з молодшого наукового співробітника, а у вересні 2014 року очолив станцію. 

«18 липня 2014 року  мене розбудив не будильник, а вибухи снарядів, які лунали звідусіль. Я відразу вибіг з квартири та побіг в бік наших полів, де на той час знаходились люди, які завершували останні ручні роботи перед збиранням врожаю. Поля горіли. Горіли напрацювання та важкий труд багатьох поколінь науковців донецької аграрної науки. Слава Богу на той час ніхто з наших співробітників не постраждав. Пожежу ми загасили, проте залишатися в селищі було дуже небезпечно. І з болем в серці ми залишили Піски», - пригадує Олександр. Тоді, влітку 2014 року, він з дружиною ще раз повертався до Пісок, домовився з військовими про збір врожаю. 

«Я до останнього не вірив, що все це затягнеться надовго та думав, що ще до початку вересня українські військові звільнять Донецьк, та в нашому домі знову запанує мир. Так не сталося, і нам довелось евакуювати все зібране нами зерно з Пісок до нашого господарства "Забойщик", яке підпорядковане станції та знаходилось далі від військових дій. Після завершення евакуації, наприкінці листопада нам довелося перереєструвати станцію в Покровському районі Донецької області, де вона знаходиться і на теперішній час», - розповідає селекціонер. 

На сьогодні штат станції налічує 30 співробітників, з яких 19 наукових співробітників. Всього на станції 8 кандидатів наук та 2 доктори наук. Тобто за ці роки не тільки відновили виробничі потужності, але й відновили та посилили науковий потенціал. Сорти донецької селекції відомі у всьому світі. Вони виділяються високою стійкістю до посушливих умов та до значних морозів, формують  високий та якісний урожай навіть на бідних ґрунтах. На новому місці вчені створили 8 сортів ячменю ярого (Резерв, Бравий, Реприз, Генерал, Шубін, Незламний, Покоління та Бунчук), 7 сортів пшениці озимої (Перемога, Юзівська, Ігриста, Диво донецьке, Вежа, Новинка та Азов), 2 сорти еспарцету (Резонанс та Красень) та 2 сорти пшениці туранської (Сармат та Пектораль). Зараз станція виробляє насіння навіть більше ніж до 2014 року, що дозволяє розвиватися та працювати. 

Найголовніша з винагород за всі зусилля – це слова маленького сина Олександра, який колись за вечерею сказав, що дуже любить хліб, тому що його вирощує батько.

#Донеччина_Нескорена_Українська