портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Донеччина подала 5 нових елементів до переліку нематеріальної культурної спадщини України

Опубліковано 10 лютого 2024 року, 09:25 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

Про це  під час брифінгу повідомила начальник управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації Вікторія Точена.

Вона також додала, що в області наразі ведеться організація роботи щодо збереження нематеріальної культурної спадщини. 

«До речі, у регіональному переліку на сьогоднішній день зареєстровано 18 елементів, а в національному – 3. Ще 5 подані на розгляд експертної ради при Міністерстві культури. Сподіваємося на те, що наші елементи будуть вивчені і включені до національного переліку, що дасть можливість їх збереження та подальшої роботи над цими переліками, бо саме елементи нематеріальної культурної спадщини – це ті елементи, які дозволяють відчути та визначити свою українську громадянську ідентичність у тій чи іншій територіальній громаді», – підкреслила Вікторія Точена.

Окрім цього, керівник управління розповіла про діяльність у культурній галузі регіону. 

Загалом на території Донецької області, підконтрольній українській владі, до 24 лютого 2022 року мережа галузі культури становила 865 закладів. На сьогоднішній день їх кількість складає 853. На тимчасово окупованих територіях залишаються – 294. На територіях, де тривають активні бойові дії, – 236 закладів. На територіях можливих бойових дій знаходяться – 323. Продовжують наразі працювати 246 закладів.

За її словами, управлінням ведеться моніторинг та стало відомо, що 403 заклади зазнали різного ступеню пошкоджень.

«Ми не можемо сказати, що це остаточна кількість пошкоджених або зруйнованих закладів культури, бо не маємо доступу до них. Говорити про це можна буде після деокупації територій або завершення активної фази бойових дій», – зазначила керівниця управління.

Відповідно до видатків обласного бюджету на 2024 рік, на утримання обласних закладів культури і освіти мистецького спрямування, проведення заходів управлінням культури, а також на виплати стипендій талановитим дітям Донеччини виділено 82 млн 446 тис. грн. 

Вікторія Точена зазначила, що в одному з музеїв Слов’янська разом з митцями громади провели виставку, яка тепер буде проходити майже в усіх областях країни. Наступна зупинка цієї виставки – м. Хмельницький.

За її словами, велику увагу управління приділяє мистецькій освіті, бо велика кількість актуальних питань саме через неї надасть можливість зменшити маніпуляції, сформувати у молоді імунітет до політики, яка століттями нав’язувалася імперським режимом проти України, тобто через музику, знання своєї історії, художньої культури дозволяє усвідомити свою ідентичність.

Діти Донеччини 133 рази були переможцями у міжнародних музичних конкурсах і 75 – у всеукраїнських. Область підтримує таких дітей, тому ще десятеро з них будуть отримувати стипендії протягом цього року. Розмір стипендії щомісячно буде складати для переможців у всеукраїнських конкурсах 2920 грн, а це троє дітей. І 4380 грн отримуватимуть семеро переможців і учасників міжнародних конкурсів щомісячно.