портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Донеччина стала одним з найбільших осередків волонтерського руху в Україні

Опубліковано 05 грудня 2023 року, 14:25 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Міжнародний день волонтера світ відзначає 5 грудня. В Україні це свято посідає особливе місце. 2014-го завдяки силам волонтерів було надано допомогу Силам Оборони, та Україна вистояла. 2022-го увесь світ побачив не лише міць українських військових, а й потужність нашого волонтерського руху. Українське волонтерство стало феноменом у світі. І сьогодні волонтери нарівні з військовими наближають Перемогу.

Захоплює та надихає потужний волонтерський рух Донеччини.

24 лютого 2022 року сформувалася громадська спілка «Асоціація гуманітарний центр «Все буде добре», куди увійшли громадські організації «Клуб рибалок України - Юей Фішинг Клуб», «Точка Доступу», «Смарта», «Агенція розвитку Наш Краматорськ», благодійна організація «Благодійний Фонд «Едуарда Мкртчана», громадська спілка «ІТ Кластер Донеччини». Сьогодні до Асоціації входить 52 інститути громадянського суспільства з Донецької області, понад 1500 волонтерів, налагоджена співпраця з 211 організаціями України та Європи. У жовтні 2022 року було підписано Меморандум про співпрацю між громадською спілкою «Асоціація гуманітарний центр «Все буде добре» та Донецькою облдержадміністрацією. Волонтерами спілки евакуйовано 421 933 мешканця Донецької області, доставлено 11 645 тон гуманітарних вантажів, створено 12 центрів гуманітарної допомоги цивільному населенню в громадах Донецької області.

Із початку повномасштабного вторгнення рф в Україну не припиняється робота «СпівДія-Хабу. Донецька область» у Дніпрі. Завдяки волонтерам хабу до Донецької області відправлено понад 100 тисяч боксів із продуктовими наборами та засобами гігієни.

Ризикуючи власним життям, волонтери допомагають людям у найгарячіших точках. З початком повномасштабного вторгнення волонтерами благодійного фонду «Слов’янське серце» з районів проведення бойових дій до більш безпечних регіонів України евакуйовано більше 14 000 мешканців Донецької, Луганської та Харківської областей. Із перших днів після деокупації населених пунктів Харківської та Донецької областей нові волонтерські команди благодійного фонду працювали на звільнених територіях, надавали екстрену допомогу продуктами харчування, речами та будівельними матеріалами, здійснювали соціальний супровід у населених пунктах, де досі небезпечно. За 9 років біля 400 тисяч людей отримали необхідну допомогу.

З 2016 року громадська організація «СМАРТА» постійно працює у сфері захисту прав жінок і просування гендерної рівності. За час повномасштабного вторгнення організацією передано десятки гуманітарних вантажів до лікарень та госпіталів, таборів та центрів для ВПО Донеччини. За ініціативи організації Посольством Швеції в Україні передано 5 карет швидкої допомоги для лікарень Сходу країни.

Це лише невеликий перелік волонтерських організацій, які працюють для мешканців Донецької області. У хабах області та у різних інших регіонах України працюють сотні благодійників. Автоволентери щодня продовжують евакуацію людей до безпечних місць. Військові волонтери доправляють допомогу нашим захисникам на передову. І все це роблять звичайні люди з надзвичайними силами. 

Україна — країна волонтерів, адже понад 80% українців у тій чи іншій формі взяли і продовжують брати участь у волонтерському русі.

Сотні тисяч людей евакуйовані з гарячих точок, сотні тисяч тон гуманітарних вантажів доправлено, сотням тисяч людей надано психологічну підтримку, мільйони гривень зібрано на підтримку військових, незліченна кількість маскувальних сіток сплетена, мільйони молитов щодня лунають за Перемогу та Мир в Україні.

Сьогодні, як і кожного дня, ми дякуємо волонтерам за титанічну працю, самовідданість, людяність, жертовність, за приклад гідності та патріотизму!