портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Донеччина взяла активну участь у міжнародній акції «16 днів проти насильства»

Опубліковано 11 грудня 2020 року, 13:36 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації

Низку заходів було проведено у Донецькій області в рамках міжнародної акції «16 днів проти насильства», яка завершилася  10 грудня, у Міжнародний день прав людини. 

З 25 листопада по 10 грудня в Донецькій області в рамках акції «16 днів проти насильства» суб’єктами, відповідальними за реалізацію заходів, спрямованих на запобігання та протидію домашньому насильству, проводилися тематичні заходи. Пріоритетним напрямком роботи відповідних структурних підрозділів державних органів влади та громадських організацій є привернення уваги громадськості до актуальних для нашого суспільства проблем подолання домашнього насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків.

На початку акції будівлю Донецької облдержадміністрації підсвітили помаранчевим кольором. Помаранчевий колір є офіційним кольором кампанії та символізує світле майбутнє, вільне від насильства щодо жінок та дівчат. Захід організовано за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, Структури ООН Жінки, УВКБ ООН, представників відділу превентивної діяльності Головного управління поліції в Донецькій області. 

На площі Свободи у м. Маріуполь було організовано тематичне лазерне шоу, площа була підсвічена помаранчевим світлом, засвітилися лазерні долоні. Захід відбувся  за участю Маріупольської міської ради, Головного управління патрульної поліції в Донецькій області, представників центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та міжнародних організацій.

 На адміністративній будівлі Нікольського районного будинку культури було встановлено помаранчеве підсвітлення. 

Помаранчевим кольором підсвітили й будівлю Палацу культури Миколаївської міської ради Слов’янського району. 

Представниками Головного управління Національної поліції України в Донецькій області було проведено 210 зустрічей із учнями загальноосвітніх шкіл області. Метою таких зустрічей є попередження і припинення насильства і жорстокого поводження з дітьми в сім'ях, навчальних закладах і громадських місцях, а також підвищення правової культури неповнолітніх. Також, співробітники поліції провели профілактичні заходи серед мешканців міст, районів та територіальних громад Донецької області. Поліцейські акцентували увагу на тому, що безвихідних ситуацій не буває, і  розповіли, куди потрібно повідомляти у разі будь-яких неприємностей вдома або у школі. 

Дільничні інспектори розповсюдили 2 тисячі інформаційних листівок та запевнили громадян, що поліція завжди поряд. 

За ініціативи Національної поліції у м. Маріуполь відкрилася інсталяція-виставка «Річ у тім…» у межах проведення Міжнародної акції «16 днів проти насильства». У відкритті взяли участь представник Управління дотримання прав людини Національної поліції України, начальник Центрального відділу поліції, представник Фонду ООН у галузі народонаселення та громадського формування «Рада жінок Донеччини».

Також у Донецькій області до щорічної акції «16 днів проти насильства» пройшла низка онлайн-заходів, зокрема відеоселекторна міжвідомча нарада суб’єктів протидії домашньому насильству. Для поліцейських Донеччини було проведено онлайн - захід «Правові підстави та практичні досягнення запобігання та протидії домашньому насильству у 2020 році» за участі представників Агентства ООН у справах біженців та Благодійного фонду «Право на захист». Проведено онлайн-конференцію «Ефективна реалізація норм законодавства по запобіганню та протидії домашньому насильству», яка реалізується Благодійним фондом «Посмішка дитини» за підтримки Федерального уряду Німеччини.

У період проведення акції працівниками мобільної бригади соціально-психологічної допомоги Обласного центру соціальних служб було проведено бесіди та тематичну гру з учнями закладів загальної середньої освіти. Під час проведення заходів учні дізналися про види насильства, булінг у шкільному колективі. Найактивніші учасники отримали футболки з логотипами, тематичні плакати, настільні ігри «Створюй коло безпеки». Захід проведено за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ. 

Фахівці Селидівського міського центру соціальних служб спільно із мобільною бригадою соціально-психологічної допомоги провели інформаційну акцію «Ні насильству!». Мета заходу – підвищення обізнаності населення з питань попередження насильства в сім’ї, жорсткого поводження з дітьми, формування свідомості всіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до насильства. Фахівці Лиманського міського центру соціальних служб провели з клієнтами Лиманського міського центру зайнятості онлайн-конференцію «Єднаємося проти насильства». Головною метою проведення заходу було донесення інформації про право на свободу від насильства.

Комунальним закладом культури «Дружківський історико-художній музей» було проведено цикл онлайн-лекцій для школярів 5-9 класів на тему «Протидія домашньому насильству та торгівлі людьми», комунальним закладом «Дружківська мистецька школа» - цикл онлайн-заходів «Розірви коло насильства». У сквері «Театральний» Костянтинівської міської ради пройшла вулична акція «STREET EVENT» - «Ми проти насильства!» та флешмоб «Кулька свідомості». Відділом сім’ї, молоді та спорту Мирноградської міської ради спільно з Мирноградським відділом поліції Покровського відділу поліції ГУНП в Донецькій області проведено виховні години у школах м. Мирноград на тему: «16 днів проти насильства». На місцевому телеканалі ТОВ «ТК Орбіта» Мирноградської міської ради транслювався тематичний відеоролик.

Протягом акції серед населення області розповсюджено понад 6 тисяч листівок та брошур. У загальноосвітніх навчальних закладах області було проведено інформаційно-просвітницькі заходи з протидії проявів насильства та жорстокого поводження серед дітей та над ними. Цільовою аудиторією цих заходів стали учні 1-11 класів. Діти активно долучалися до участі у заходах: обговорювали проблему насильства та агресії у сім’ї та серед однолітків, демонстрували знання своїх прав, які захищає Конвенція ООН про права дитини. Загалом участь у заходах взяли більше 10 тисяч учнів. У молодіжних центрах пройшли різноманітні заходи по запобіганню та протидії домашньому насильству, охоплено понад 4 тис. молодих людей. Громадськими організаціями було виготовлено повчальні відеоролики і розміщено в засобах масової інформації та на інтернет- ресурсах.

Проведена робота була спрямована на підвищення обізнаності жителів області з питань попередження домашнього насильства, жорсткого поводження з дітьми, формування нетерпимого ставлення до насильства. Заходи проводились у період з 25 листопада по 10 грудня 2020 року.