портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Донецька область щодня зазнає до 2500 російських ударів – Вадим Філашкін дав інтерв’ю журналістам Reuters

Опубліковано 06 лютого 2024 року, 22:16

Голова Донецької облдержадміністрації минулої п’ятниці 2 лютого поспілкувався з журналістами Reuters.

Детальніше у журналістському матеріалі:  

Росія щодня випускає від 1500 до 2500 снарядів і ракет по зруйнованій війною Донецькій області та нищить критично важливу інфраструктуру, щоб ускладнити людям перебування там взимку, – повідомив Reuters голова Донецької облдержадміністрації.

Область на сході, 57% якої окуповано, перебуває на передовій війни з 2014 року, коли підтримувані росією маріонетки захопили адміністративний центр області, місто Донецьк, а також багато інших великих міст.

Відколи росія розпочала повномасштабне вторгнення у 2022 році, саме тут відбулося багато найжорстокіших і найзатяжніших битв цієї війни.

«Ворог обстрілює [регіон] від 1500 до 2500 разів на день», – сказав голова Донецької ОДА Вадим Філашкін в інтерв'ю в п'ятницю і додав, що, на його думку, Москва досі прагне захопити весь регіон. «Такі щільні й важкі обстріли у нас майже щодня».

Очільник області повідомив, що Курахівська ТЕС – одне з небагатьох великих джерел виробництва електроенергії у регіоні, що залишилась – була змушена припинити роботу тиждень тому через російські обстріли. 

За його словами, це частина широкої кампанії ворога з руйнування інфраструктури. «Ворог намагається знищити об'єкти критичної інфраструктури, щоб людям було складно залишатися у регіоні взимку».

Вадим Філашкін сказав, що місто Авдіївка, де розташований найбільший коксохімічний завод у Європі – об'єкт масованої російської атаки з жовтня минулого року – знищено на 95-98%. 

«Лише за останній місяць ворог скинув близько 200 керованих авіабомб на Авдіївку. Вони її повністю знищують", – зазначив він.

Місцева влада заявляє, що кількість цивільних у місті скоротилась до менш ніж 1000 осіб. Вадим Філашкін каже, що благає тих, хто залишився, виїхати заради власної безпеки.

Після того, як керована авіабомба нещодавно влучила в житловий будинок у прифронтовому містечку Нью-Йорк, знадобилося 10 днів, щоб вручну розібрати руїни та знайти тіла п’ятьох мешканців, оскільки обстріл був надто інтенсивним, щоб підвезти техніку.

«Як тільки ми почали завозити крани та екскаватори для допомоги людям, ворог почав їх обстрілювати», – розповідає він баритоном.

Високий чоловік у чорному з пістолетом у кобурі – до того, як обійняти посаду заступника голови Донецької облдержадміністрації у 2019 році, він працював у правоохоронних органах.

За його словами, після початку повномасштабного вторгнення він особисто брав участь у десятку евакуаційних рейсів з Волновахи, поки росіяни не захопили місто менш ніж за місяць після вторгнення.

«Кілька разів я вже думав, що ми звідти не виберемось», – пригадав Вадим Філашкін вже після інтерв'ю.

Оригінал статті можна прочитати за посиланням.