портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Допомога по частковому безробіттю

Опубліковано 01 вересня 2023 року, 10:34 , Донецький обласний центр зайнятості

Військова агресія рф негативно вплинула на різні сфери економіки країни. Чимало підприємств були змушені евакуюватися до більш безпечних регіонів або припинити роботу. Однак навіть ті бізнеси, що діють відносно далеко від місць обстрілів, потерпають через проблеми з логістикою та нестачу сировини. Як наслідок, підприємства не можуть працювати в повному обсязі й змушені скорочувати або звільняти персонал.

Для збереження робочих місць та підтримки працівників у разі вимушеного скорочення робочого часу служба зайнятості надає допомогу по частковому безробіттю, порядок отримання якої регламентований Постановою КМУ №702 від 21.06.2022р. 

КРИТЕРІЇ НАДАННЯ ДОПОМОГИ ПО ЧАСТКОВОМУ БЕЗРОБІТТЮ

  • Для роботодавця, який не є фондом соціального страхування, органом державної влади, органом місцевого самоврядування або закладом, установою, організацією, утвореними ними в установленому порядку, які повністю утримуються за рахунок державного чи місцевого бюджету, законодавством встановлені такі умови надання допомоги по частковому безробіттю:
  • зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) відбулося з причин економічного, технологічного характеру, виникнення надзвичайної ситуації, введення надзвичайного або воєнного стану, встановлення карантину;
  • зупинення (скорочення) охопило не менш як 20 відсотків чисельності працівників роботодавця, в яких рівень скорочення тривалості робочого часу та заробітної плати становить 30 і більше відсотків на місяць;
  • протягом шести місяців перед зупиненням (скороченням) діяльності відсутня заборгованість із виплати заробітної плати, сплати єдиного внеску, страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та сплачено ЄВ за кожного працівника;
  • відсутня заборгованість перед державним (місцевим) бюджетом понад шість місяців, що передують місяцю зупинення (скорочення) діяльності;
  • не перебуває у процесі припинення юридичної особи, припинення підприємницької діяльності, не визнаний (визнана) в установленому порядку банкрутом, або стосовно нього (неї) не порушено справу про банкрутство, або відкрито ліквідаційну процедуру, перебуває у процесі санації, визнає свою неспроможність своєчасно виконувати зобов’язання перед кредиторами через незадовільний стан фінансово-господарської діяльності

  • Для фізичної особи – підприємця, яка є застрахованою особою, критеріями для надання допомоги є часткове скорочення тривалості робочого часу, доходу та відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску протягом шести місяців перед зупиненням (скороченням) діяльності та заборгованості перед державним (місцевим) бюджетом понад шість місяців, що передують місяцю зупинення (скорочення) діяльності.

  • СПОСОБИ ПОДАЧІ ДОКУМЕНТІВ ТА СТРОКИ ЗВЕРНЕННЯ 

Документи подаються в електронній формі з накладенням електронного підпису на адресу офіційної електронної пошти центру зайнятості або у паперовій формі особисто до центру зайнятості.

Строк звернення — протягом 90 календарних днів з дня зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) до центру зайнятості за місцем провадження господарської діяльності. 

ДОКУМЕНТИ, ЯКІ НЕОБХІДНО ПОДАТИ:

1. заява за формою, затвердженою Державним центром зайнятості;

  • відомості про працівників, у яких виникло право на допомогу по частковому безробіттю;
  • відомості про фізичну особу – підприємця, яка є застрахованою особою.

ТЕРМІН ВИПЛАТИ ТА РОЗМІР ДОПОМОГИ

Допомога по частковому безробіттю надається на строк зупинення (скорочення) діяльності, але не більш як 180 календарних днів сумарно протягом 36 місяців з дня зупинення (скорочення).

Допомога по частковому безробіттю надається щомісяця пропорційно робочому часу працівника або фізичної особи - підприємця, яка є застрахованою особою, який скорочено.

Максимальний розмір допомоги по частковому безробіттю у розрахунку на одного працівника не може перевищувати 50 відсотків розміру мінімальної заробітної плати (3350 грн).

ВАЖЛИВО

Право на допомогу не мають працівники, які працюють у роботодавця за сумісництвом.

Виплата допомоги по частковому безробіттю не здійснюється за період отримання працівником оплати простою, перебування у відпустці без збереження заробітної плати, призупинення трудових відносин.