портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Двадцять вісім територіальних громад на Донеччині мають чинні стратегії розвитку

Опубліковано 08 лютого 2022 року, 11:43 , Департамент економіки облдержадміністрації

Двадцять вісім територіальних громад у Донецькій області мають чинні стратегії  місцевого розвитку.  

Сьогодні Закон України «Про засади державної регіональної політики» визначає Державну стратегію регіонального розвитку, регіональні стратегії розвитку та плани заходів з їх реалізації. На вимоги часу, у зв’язку з новою системою адміністративно-територіального устрою, назріло питання внесення змін до чинної законодавчої бази та впровадження трирівневої системи стратегічного планування: держава – регіон – громада. Проєктом закону України № 5323 «Про внесення змін до Закону України «Про засади державної регіональної політики» передбачено наявність затвердженої стратегії розвитку у кожній територіальній громаді. З метою планування розвитку територіальних громад на середньостроковий або довгостроковий період розробляються стратегії розвитку територіальних громад та стратегічні плани розвитку територіальних громад. Такі документи повинні відповідати цілям та завданням Державної стратегії регіонального розвитку та регіональним стратегіям на найближчі сім років, адже саме наявність стратегії розвитку в громаді – це гарант отримання державної підтримки.

Міністерство розвитку громад та територій України оголосило амбітну мету – до кінця 2022 року всі українські громади повинні мати затверджені стратегії місцевого розвитку. Донецька обласна державна адміністрація всіляко сприяє досягненню поставленої цілі. На постійній основі облдержадміністрація проводить засідання робочої групи з питань стратегічного розвитку територіальних громад. До розроблення місцевих стратегій розвитку залучені експерти програм міжнародної технічної допомоги Партнерів з розвитку: Донецький регіональний офіс програми «U-LEAD з Європою», проєкт USAID «Економічна підтримка Східної України», Програма ООН з відновлення та розбудови миру, Представництво Дацької ради у справах Біженців в Україні.  

За матеріалами сайту Мінрегіону, на початок поточного року в Україні 43 % від загальної кількості громад (617 територіальних громад) мають затверджені стратегії розвитку. У Донецькій області цей показник становить 50 %, тобто 23 територіальні громади з 46. На тепер рівень затверджених стратегій у нашому регіоні збільшився ще на 11 % та становить 61 %. Так 28 територіальних громад мають діючи стратегії розвитку, з них: 15 територіальних громад затвердили стратегічні документи протягом 2018 - 2020 років та 13 територіальних громад – протягом 2021 - 2022 років.

   Також варто зазначити, що до розроблення стратегічних документів залучено 100 % громад області. З більш детальною інформацією щодо розробки та затвердження стратегій розвитку територіальних громад в кожному районі можна ознайомитися за посиланням.