портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Елемент нематеріальної культурної спадщини «Традиційне виготовлення весільного воскового віночка в сільській місцевості Волноваського району Донецької області»

Опубліковано 17 жовтня 2024 року, 15:09 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

У Міжнародний день охорони нематеріальної культурної спадщини проєкт «Нематеріальна культурна спадщина: Збережене крізь час» представляє елемент «Традиційне виготовлення весільного воскового віночка в сільській місцевості Волноваського району Донецької області».

Ця стародавня техніка плетіння віночків з воскових квітів передавалася з покоління в покоління, а свідчення про неї були зібрані під час етнографічних експедицій у селах Малинівка, Хлібодарівка, Златоустівка та Карлівка (місто Волноваха). І хоча сьогодні традицію продовжують вже нові майстрині, це ремесло залишається важливою частиною культурної спадщини регіону.

Воскові вінки мали різні форми та розміри - від маленьких та скромних - до великих, з двома, трьома або навіть чотирма ярусами. Багатство та розкіш вінка вимірювалися його висотою та кількістю восковиць, які вважалися особливо цінними. Майстрині, які були в кожному селі, виготовляли ці унікальні убори, зберігаючи традиції свого регіону. Віночки доповнювалися різними прикрасами з зеленої та білої фольги, які імітували гілочки ялини, а також могли прикрашати весільні віночки скляним дутим намистом - «лускавками».

Кожен завершений вінок – це відлуння давніх традицій та родинних звичаїв, що дбайливо передавалися з покоління в покоління. На жаль, сучасні виклики серйозно загрожують збереженню цієї культурної спадщини. Але, незважаючи на труднощі, традиція виготовлення весільного воскового віночка не лише зберігається, проте й знаходить нове життя за межами рідного краю. Це мистецтво стало символом стійкості регіональної культури, його носії продовжують ділитися своїми знаннями з новими поколіннями майстрів і шанувальниками народних традицій.

Більш детально про елемент «Традиційне виготовлення весільного воскового віночка в сільській місцевості Волноваського району Донецької області» - за посиланням: http://surl.li/omagfa.