портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Елемент нематеріальної культурної спадщини «Традиція приготування обрядової страви на Святу Вечерю, яка побутує серед лемків-переселенців в Донеччині»

Опубліковано 01 листопада 2024 року, 11:01 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

#Збережене_крізь_час

Проєкт «Нематеріальна культурна спадщина: збережене крізь час» сьогодні представляє вашій увазі «Традицію приготування обрядової страви на Святу Вечерю, яка побутує серед лемків-переселенців в Донеччині». Елемент, який зберігся у Волноваському районі в селі Сонячне Хлібодарівської громади, входить до обласного та національного переліків НКС і є важливою частиною культурної спадщини, що об'єднує покоління завдяки глибоким духовним цінностям і традиціям.

Внаслідок переселення українців на Донеччину у 50-х роках ХХ століття тисячі бойків та лемків були вимушені залишити рідні домівки та оселилися в селах Званівка, Верхньокам’янське, Роздолівка (Бахмутського району) та віддаленішій Краснівці (тепер Сонячне) Волноваського району. На новому місці лемки протягом років зберігали свої звичаї та традиції, передаючи нащадкам кулінарні секрети та обряди. Саме в Сонячному під час етнографічної експедиції дослідники виявили унікальний елемент нематеріальної культурної спадщини - традицію приготування «пісних голубців з картоплею».

На жаль, повномасштабна війна не обійшла стороною цей елемент культурної спадщини. Село Сонячне, де тривалий час зберігалися традиції приготування пісних голубців, з самого початку опинилося під окупацією. Мешканці села вкотре вимушені пережити переміщення через ворожу агресію рф. Але попри всі труднощі традиція приготування голубців залишається живою і перетворилася на символ єдності та надії для всіх хто прагне повернутися до своїх коренів і відновити зв'язок із культурною спадщиною.

Пісні голубці - невід’ємна частина святкового столу для лемківських переселенців. Приготування цієї страви об'єднувало всю родину, створювало зв’язок між поколіннями та передавало знання, знайомлячи з культурою та обрядовістю лемківської етнічної спільноти.

Цікаво, що лемківські голубці, відомі також як «тирчані», є справжньою перлиною кухні західних регіонів України. Назва «тирчані», або «тиртьовані», походить від слова «натерті», оскільки в їхній начинці використовується терта картопля. Ця особливість надає страві унікального смаку та текстури. Отже, «тирчані» - це голубці з натертою картоплею, яким притаманний особливий стиль приготування.

Ознайомитися з рецептом приготування «пісних голубців з картоплею» можна за посиланням: http://surl.li/cszbxd.

#Збережене_крізь_час

#НКС_Донеччини

#Нематеріальна_культурна_спадщина_Донеччини