портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Елемент НКС Донеччини «Традиції приготування авдіївської каші» увійшов до проєкту «Гастроспадщина України»

Опубліковано 02 грудня 2020 року, 16:55 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

Елемент нематеріальної культурної спадщини (НКС) Донецької області  «Традиції приготування авдіївської каші» увійшов до проєкту Українського центру культурних досліджень «Гастроспадщина України». 

Український центр культурних досліджень у жовтні 2020 року започаткував проєкт «ГАСТРОСПАДЩИНА УКРАЇНИ: ТРАДИЦІЇ ГОСТИННОСТІ ТА КУЛЬТУРА ПРИГОТУВАННЯ СТРАВ». Управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації стало співавтором Першої української енціклопедії, яка дослідить традиції гостинності та культуру приготування українських страв.

Згідно з переказами місцевих жительок, традиція приготування авдіївської каші існує з кінця 19 сторіччя. Збереглись усні згадки про сімейні традиції приготування цієї страви (Шляхова Інна Гаврилівна, 1938 рік народження). Є підстави вважати, що традиція приготування авдіївської каші могла зародитися ще з початку 19 ст.

В межах міста ареал сучасного побутування елемента нематеріальної культурної спадщини - мікрорайон Східний (історично це район, звідки почалося заселення Авдіївки). Авдіївська каша була елементом як ритуальної, так і святкової родинної кухні. В якості ритуальної страви (була самостійною стравою (не була замінником куті) на поминальних трапезах). Як святкова страва подавалась в якості десерту насамкінець застілля.

Рецепт приготування каші у носіїв відрізняється кількістю інгредієнтів та послідовністю закладки продуктів. Кожна з господинь дотримується родинної традиції приготування каші (показником добротної страви вважалась якість і кількість використаних продуктів – це вважалось іміджевим підходом до приготування). Правильно приготована каша має легку структуру, солодко- ванильно-молочний смак, білий із жовтим відтінком колір.

Рецептура приготування традиційної «Авдіївської каші»: на 1 стакан рису до 10 яєць, 250 гр вершкового масла, молоко в пропорції 1/ 2,5, сіль, цукор за смаком. Рис круглої форми треба трошки проварити, потім промити, розкласти на рушнику і просушити до повного висихання. Потім знову проварити до пів готовності, влити збиті яйця, молоко, знову проварити при постійному помішуванні. Кінцевий етап приготування – це закутати кашу в подушки, щоб вона там томилася і набрала того самого смаку і кольору.

У вересні 2019 року до обласного переліку включено елемент НКС «Традиція приготування авдіївської каші», або «Авдіївська каша». Життєздатність елемента підтримують члени ради мікрорайону Східний, Паніна О.І. – автор майстеркласів під час фестивалю «Авдіївка ФМ» 2018 – 2019 роки, громадська організація «Сила ідей».

Традиція приготування авдіївської каші передається від покоління до покоління на рівні родин.

З 2018 року проходить фестиваль «Авдіївка ФМ», де авдіївська каша популяризується серед місцевої громади (проводяться майстер-класи з приготування, поширюються рецепти приготування).

В Авдіївці планують розробити бренд «Авдіївська каша». Також громада створила «Клуб любителів авдіївської каші», вносить в меню провідних кафе страву під назвою «Авдіївська каша». Тобто громада самостійно популяризує своє надбання, таким чином залучаючи людей до внутрішнього туризму.

Велику роботу у цьому напряму проводить завідувач Народного музею історії міста Авдіївки Тетяна Переверзєва. Нею підготовлено низку публікацій щодо особливостей приготування каші та збереження нематеріальної культурної спадщини. Робота зі збереження традицій авдіївців триває.