портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Енергетична система Донеччини готова до початку опалювального сезону

Опубліковано 14 листопада 2023 року, 19:25

Підготовка до опалювального сезону почалась ще з моменту деокупації частини території Донецької області у 2022 році. Відновлення електропостачання відбулось у 26 населених пунктах, у тому числі 18, які знаходилися на деокупованих територіях. Відновлено роботу 13 електропідстанцій та 12 повітряних ліній. Функціонування саме цих об’єктів є критичною необхідністю для населення. 

Про це під час онлайн-брифінгу повідомив директор департаменту розвитку базових галузей промисловості Донецької ОДА Артем Литвинов.

За його словами, пошкодження мереж недалеко від бойових позицій створює складнощі для функціонування енергетичних об’єктів у тилу. Компанія ДТЕК, з якою ми співпрацюємо, постійно контролює це питання. Було задіяно 56 бригад по відновленню електропостачання.

Щодо наявності газу, то на Донеччині була відновлена магістраль, яка на сьогоднішній день працює успішно, тому порівняно з минулим роком регіон забезпечений газопостачанням. 

«Нагадаю, що 28 грудня 2022 року сталася аварія, яку усунули за 2 доби. Зараз газопостачання відбувається стабільно. Газу вистачає як для населення, так і забезпечення об’єктів критичної інфраструктури, у тому числі опалення медичних закладів, житлових будинків, виготовлення продуктів харчування тощо», – зазначив Артем Литвинов.

Окрім цього, з 2022 року велися роботи з укріплення електропідстанцій. Роботи з укріплення 21 основної підстанції були завершені ще влітку. Здійснювалося це, використовуючи блоки та габіони.

Влітку та восени відбувалися роботи з поліпшення електроживлення. Регіон запитується з декількох напрямків, тобто тепер є можливість уникнути минулорічної ситуації, коли область була заглиблена в блекаут на добу-півтори. Особливо це відчувала північна частина регіону. На сьогоднішній день відпрацьовано декілька маршрутів сталого електроживлення.  У випадку масштабної аварії на одній із гілок, то громади будуть запитані по резервним схемам електроживлення.