портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Фахівці з’ясовують причини, що призвели до погіршення якості води у Сіверському Донці

Опубліковано 10 грудня 2021 року, 18:15

Фахівці з’ясовують причини, що призвели до погіршення якості води  в річці Сіверський Донець у грудні.  

За даними лабораторії моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів (далі – СДБУВР) та лабораторії комунального підприємства «Компанія «Вода Донбасу»  у річці Сіверський Донець на території Харківської та Донецької областей  протягом грудня 2021 року спостерігалось погіршення якості води по органолептичних показниках (запах), амонію та нітритам.  

 Сьомого грудня  під головуванням першого заступника голови Донецької облдержадміністрації Ігоря Мороза пройшло  засідання робочої групи Міжвідомчої комісії Донецької ОДА за участю відповідних служб, до компетенції яких входить вирішення вказаного питання.

Для  встановлення  суб’єктів господарювання, які здійснюють скид неочищених стічних вод у притоки та безпосередньо річку Сіверський Донець з порушенням вимог Водного законодавства України, було негайно повідомлено Державну екологічну інспекцію України та направлено листи до Державної екологічної інспекції у Харківській області, ГУ Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях  та ГУ Національної поліції в Донецькій області.

Восьмого грудня  було здійснено відбір проб вод річки Сіверський Донець у п’яти точках: вище та нижче м. Ізюм (Харківська область), с. Яремівка (кордон Харківської та Донецької областей), с. Богородичне, Райгородська гребля (Донецька область).

Протоколи досліджень органолептичних, хімічних та токсикологічних показників води питної та в річці Сіверський Донець, проведені в лабораторіях «Води Донбасу»,  СДБУВР  та Держспоживслужби у Донецькій області,  дозволяють стверджувати, що перевищення хімічних та токсичних показників у питній воді відсутнє.  Водночас має місце відхилення органолептичних показників (запах). Наразі продовжується моніторинг проб води за органолептичними, хімічними та токсикологічними показниками.  

Окремо Інститутом екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя 8 грудня здійснено сканування проби води в річці Сіверський Донець в точці вище м. Ізюм для визначення якісного складу води. За результатами сканування визначено орієнтовний перелік органічних речовин (які не визначаються в рамках державного моніторингу поверхневих вод), що присутні у воді річки Сіверській Донець в точці вище м. Ізюм.

На даний час вживаються всі можливі заходи для визначення об’єкта забруднення та з’ясування причин, що призвели до погіршення якості вод.

З метою нормалізації ситуації  департаментом житлово-комунального господарства облдержадміністрації  надано рекомендації підприємствам водопровідно-каналізаційного господарства щодо внесення змін до технології очищення питної води, збільшення частоти відбору проб води для підвищення контролю за якістю питної води, яка надається споживачам послуги. 

Зазначене питання знаходиться на постійному контролі облдержадміністрації до остаточного вирішення.