портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Фахівців з Донецької області навчають як допомагати жертвам сексуального насилля під час війни

Опубліковано 13 березня 2024 року, 11:35 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

З 1 по 6 березня у м. Мукачево відбулись 2 тренінги для 30 фахівців та фахівчинь з Донецьої області щодо надання якісної та комплексної допомоги постраждалим від сексуального насильства під час війни (СНПК).

Захід організовано ГО «Рада жінок Донеччини», разом з ГО «Мартін-клуб», у партнерстві з управлінням сім’ї, молоді та масових заходів національно- патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації і Коаліцією «1325 Донеччина».

Сексуальні злочини, які чинять російські військові, є одним з інструментів ворожої армії в цій війні, який дозволяє послабити, деморалізувати наше суспільство.

Підвищення обізнаності та фахової спроможності фахівців та фахівчинь, які працюють з постраждалими від сексуального насильства під час війні (СНПК) – це можливість протидіяти цим злочинам: щоб допомогти та підтримати потерпілих, відновити справедливість.

«Реагування на злочини, пов’язані з сексуальним насильством в умовах війни (СНПК) – є однією з найбільш складних та делікатних сфер надання соціальних послуг. Тому робота фахівців і фахівчинь має базуватися на підході, орієнтованому на постраждалих, який сприяє безпеці, конфіденційності, недискримінації та повазі до вибору постраждалої особи. Саме на цих принципах побудована програма тренінгу», – повідомляє Лілія Золкіна, начальниця управління сім'ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації.

«З початку повномасштабного вторгнення Офісом Генпрокурора України зафіксовано 270 злочинів СНПК. І це лише офіційна цифра, бо ми не маємо даних з тимчасово окупованих територій, а постраждалі можуть бути не готові говорити про жахи пережитого з різних причин. Тому фахівцям та фахівчиням важливо вміти надавати комплексну допомогу постраждалим, розуміти особливості роботи з цією чутливою темою, щоб соціальні послуги були максимально ефективними та не призводили до ретравматизації», – зазначає Лілія Кісліцина, координаторка Коаліції 1325 Донеччина «Жінки, Мир, Безпека», Президентка ГО «SMARTA».

«Фахівці та фахівчині, які інтенсивно взаємодіють з постраждалими від СНПК, часто слухають історії, що сповнені безпорадності та жорстокості. А тому можуть і самі отримати сильну психологічну травму, яка має накопичувальний ефект. Тому важливою частиною програми є профілактика професійного вигорання та формування навичок життєстійкості, щоб завдякисамодопомозі бути в ресурсі допомагати іншим», – зазначає керівниця проєкту, виконавча директорка ГО «Рада жінок Донеччини» Юлія Пруднікова.

Проблема сексуального насильства під час війни вимагає комплексного підходу та довгострокових заходів, і перший крок до цього – посилення спроможності соціальних працівників та працівниць задля відновлення постраждалих людей.

Програма впроваджується ГО «Рада жінок Донеччини» за підтримки Українського Жіночого Фонду/УЖФ в рамках проекту «Вистоїмо разом. Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом/СНПК», який УЖФ виконує в партнерстві з громадською організацією «Ла Страда – Україна» та Асоціацією жінок- юристок України «ЮрФем» за підтримки Офісу Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції й Апарату Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики та за фінансування Європейського Союзу. Відповідальність за зміст інформації несе ГО «Рада жінок Донеччини». Інформація, що представлена у публікації, не завжди відображає погляди ЄС і УЖФ.