портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Ганна Ощепкова: переселенка з Краматорська зберегла власний бізнес і розширює підприємницьку діяльність

Опубліковано 09 грудня 2023 року, 16:40

Ганна Ощепкова народилась у Краматорську, одному з найпотужніших машинобудівних міст України. Шкільні роки разом з батьками провела на півночі тодішньої країни совєтів. Повернулись в Україну вже після розпаду СРСР.

Ганна попри те, що захоплювалась історією, все ж таки вирішила здобути економічну спеціальність. Вступила до Донбаської державної машинобудівної академії на престижний і популярний на той час факультет - економіки підприємства.

Працювала у банку, з понаднормовим робочим днем. Далі було приватне виробниче підприємство з його точним графіком роботи. Саме тоді, у вільний час, а його виявилося після фінустанови для Ганни забагато, стала замислюватись про самозайнятість. Жінка вже мала на той час сина і доньку, якій потрібна була кваліфікована підготовка до школи. Разом з подругою і партнеркою вирішили створити альтернативний освітній осередок. Так у 2014 році й виник у Краматорську Сімейний центр «Планета знань». Тут працювали різноманітні курси та альтернативний садок для дошкільнят.

Бізнес розширювався, в планах було подальше масштабування. Та на заваді стало повномасштабне вторгнення росії в Україну. Пані Ганна згадує, що, як і більшість її співвітчизників, сподівались із близькими на коротке завершення війни. Але вже наприкінці березня почали розмірковувати над евакуацією: місто було майже порожнє. Працювали подекуди лише продуктові крамниці та аптеки. Після чергової ворожої атаки на місто, під час якої була вщент зруйнована найбільша філія «Планети Знань», родина зібралась їхати на Прикарпаття. Вирушили 7 квітня, а вже наступного дня світ облетіла звістка про терористичний акт, який вчинили збройні сили росії. Війська країни-агресора атакували цивільних людей, які евакуйовувалися через Краматорськ. Ракетний удар «Точки-У» прийшовся на залізничний вокзал. Тоді загинула 61 людина, ще 121 дістала поранення.

У Коломиї, що на Івано-Франківщині, Ганна не сиділа склавши руки. Її енергії на новому місці вистачило, щоб відновити ту справу, якою захоплювалась останніми роками, - пов’язану з дитячими освітніми центрами. Так там з'явився приватний дошкільний заклад «Радість», відкритий у партнерстві з місцевою колегою. Далі один за одним відкривались філії у Калушу та Івано-Франківську (Kids' Uni). До обласного центру Прикарпаття родина переїхала після того, як у тамтешній коледж вступила їхня 15 річна дочка.

Пані Ганна пригадує: «Коли ми релокувалися, то була доволі таки вагома підтримка від органів місцевого самоврядування. Пропонували навіть і матеріальну допомогу для розгортання бізнесу. Для нас була дуже важливою моральна підтримка зі сторони, яка нас прийняла. Ми були постійно на зв'язку з департаментом економіки та інвестицій. Окремо хочу відзначити роботу міського центру зайнятості - пропонували персонал і різні державні програми з компенсації зарплати за працевлаштування ВПО».

Ганна Ощепкова розповідає, що коли замислились над відновленням роботи на західній частині України, то гостро постало питання, як перевезти меблі та обладнання до нового місця. Підприємиця скористалась державною програмою релокації бізнесу. Заповнила анкету, і, каже, навіть сама не очікувала, що так швидко відреагують і запропонують допомогу. У вантажному вагоні до Коломиї прибуло обладнання та меблі для садочка та центру. Крім того, були спаковані й розвиваючі посібники з ЕКО матеріалів. За цей фронт робіт відповідав чоловік Ганни – Леонід, він самотужки виготовляв посібники з дерева.

Нині Ганна Ощепкова керує закладами, де працюють як місцеві педагоги, так і педагоги ВПО. Деякі працівники ще є студентами профільних вишів. Молоді, амбіційні, обізнані у сфері дошкільної та позашкільної освіти, вони легко і з задоволенням навчаються новим та сучасним методикам, на яких побудована робота закладів. Крім того, нове життя та розвиток набув бізнес із виробництва навчальних посібників і меблів для дитячих установ, багато з яких - це власні розробки під новітні методики, за якими працюють сучасні заклади.

Пані Ганна, як і її співвітчизники, мріють про Перемогу в Україні. Вона прагне бачити свою Донеччину успішною, квітучою та комфортною для всіх її жителів.