портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Генеральний секретар НАТО: Посилення стримування – «головний пріоритет»

Опубліковано 22 жовтня 2024 року, 15:19

Міністри оборони країн НАТО 18 жовтня 2024 року завершили два дні обговорень, взявши на себе зобов’язання продовжувати підтримувати Україну, зміцнювати зв’язки з партнерами в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні і посилювати стримування і оборону Альянсу.

«Посилення нашого стримування і оборони є головним пріоритетом цього Альянсу, тому що убезпечення одного мільярда наших людей є нашим найсвятішим обов’язком», – сказав після засідання Генеральний секретар НАТО Марк Рютте. Генеральний секретар назвав посилення спроможності оборонної промисловості, більш захищені ланцюги постачання і нові технології критичними для забезпечення безпеки Альянсу. Пан Рютте зазначив, що НАТО робить свіжий поштовх до спільних стандартів боєприпасів і збільшення спільних закупівель з метою зниження витрат і полегшення їх використання між союзниками.

Звертаючись до питання порушення повітряного простору Альянсу російськими дронами, Генеральний секретар сказав, що протиповітряна і протиракетна оборона залишаються пріоритетом Альянсу. Він вказав на порушення повітряного простору в Румунії і підтвердив солідарність НАТО з Румунією, похваливши румунську владу і SACEUR за «їхнє швидке і результативне реагування». Це стало можливим частково завдяки тому, що НАТО посилює спостереження на своєму східному фланзі в рамках ширших зусиль зі зміцнення стримування. Далі пан Рютте наголосив, що члени Альянсу купують сотні сучасних літаків-винищувачів і систем ППО.

Попереджаючи про «дедалі більш безвідповідальну риторику» Росії, Генеральний секретар сказав, що ядерне стримування Альянсу залишається «життєво необхідним» для збереження, запобігання залякуванню і стримування агресії.

17 жовтня 2024 року до міністрів оборони країн НАТО вперше приєднались їхні колеги з Австралії, Японії, Республіки Корея і Нової Зеландії для обговорення спільних проблем безпеки, в тому числі в контексті України і підтримки, яку Китай, Північна Корея і Іран надають Росії у її війні.

Пізніше Президент України Володимир Зеленський приєднався до міністрів на засіданні Ради Україна – НАТО і ознайомив їх з планом, як закінчити цю війну. Дискусія між міністрами оборони і їхнім українським колегою Рустемом Умеровим була зосереджена на найбільш нагальних потребах України, зокрема обладнанні і тренуванні.

Генеральний секретар відзначив, що активно ведеться робота з організації нового командування НАТО для координації безпекової допомоги і тренування для України, а також над виконанням зобов’язання надати військову допомогу на 40 мільярдів євро. Він підтвердив, що шлях України до членства в НАТО незворотний. «Україна буде членом НАТО, в цьому немає жодних сумнівів, а до того як це станеться, ми будемо забезпечувати Україні все, що їй необхідно для перемоги», – підкреслив Марк Рютте.

* Згідно інформації з сайту https://www.nato.int/cps/uk/natohq/news