портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Генеральний секретар НАТО в Осло вітає довгострокову прихильність Норвегії Україні

Опубліковано 06 вересня 2024 року, 18:33

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зустрівся в Осло з Прем’єр-міністром Норвегії Йонасом Гар Стьоре, щоб обговорити продовження підтримки зміцнення оборони України.

Пан Столтенберг високо оцінив значну роль Норвегії в Альянсі, включно з її внеском у багатонаціональну бойову групу НАТО в Литві, місії НАТО з нагляду за повітрям і збільшення витрат Норвегії на оборону. «Норвегія досягне і фактично перевищить інструкцію НАТО щодо витрат на оборону в 2% і, згідно з довгостроковим планом оборони, Норвегія значно збільшить витрати на оборону протягом наступних років», — сказав він.

Генеральний секретар також привітав довгострокову прихильність Норвегії Україні, зазначивши, що «Норвегія надала передову протиповітряну оборону, винищувачі F-16 та інші передові можливості». Він закликав усіх членів Альянсу «продовжувати надавати життєво важливу підтримку, особливо на цьому важкому етапі», підкресливши, що найшвидший спосіб припинити війну — це надати Україні зброю. «Президент Путін повинен усвідомити, що він не може перемогти на полі бою, але повинен прийняти справедливий і міцний мир, де Україна переважатиме як суверенна та незалежна держава», – сказав він.

Крім цього, Генеральний секретар НАТО закликав Китай припинити підтримку незаконної війни Росії, заявивши, що «Китай не може продовжувати розпалювати найбільший військовий конфлікт у Європі, не вплинувши на інтереси та репутацію Пекіна».

На засіданні Ради Україна-НАТО 28 серпня 2024 року країни Альянсу рішуче засудили невибіркові удари Росії та підтвердили свою відданість подальшому зміцненню оборони України. «Україна має право на захист. І згідно з міжнародним правом це право не закінчується на кордоні», – підкреслив Єнс Столтенберг.

* Згідно інформації з сайту https://www.nato.int/cps/en/natohq/news