портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Голова Донецької ОДА розповів про досвід та потенціал області в сфері розвитку соціальної згуртованості

Опубліковано 20 липня 2021 року, 12:05

Голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко взяв участь у дискусії  «Розвиток і соціальна згуртованість в умовах війни: план дій Донеччини і Луганщини», яка відбувається в рамках національної платформи «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію»  сьогодні, 20 липня. 

У межах заходу відбулось відкрите обговорення у форматі панельної дискусії викликів та  можливостей соціальної згуртованості у Донецькій та Луганській області. Метою є привернення уваги суспільства, політиків та ЗМІ до проблем розбудови миру та  потенціалу соціальної згуртованості на Сході України. 

Очільник Донеччини зазначив, що впродовж усіх семи років війни одним із ключових елементів забезпечення обороноздатності в області залишається згуртована робота громадянського суспільства, органів місцевого самоврядування та державної влади. Якщо порівнювати з 2014 роком, то поодинокі волонтери об'єдналися і стали повноцінною інституцією, яка вправно працює у всіх сферах: від оборони до спорту, від культури до правозахисту.

За допомогою міжнародних партнерів влада на Донеччині відкриває та підтримує численні творчі та громадські простори, покликані виховати економічну та політичну свідомість громадян, яка пізніше у свою чергу виллється у появу фахових підприємців та державних управлінців. Найсвіжіший приклад  - це хаб «Український Нью-Йорк» у селищі, якому спільними зусиллями громади, місцевої та державної влади повернули історичну назву Нью-Йорк. 

Павло Кириленко підкреслив, що  багато проєктів, які реалізуються на півночі області, допомагатимуть також жителям Харківщини та Луганщини. Зокрема, обласна лікарня у Краматорську зможе приймати пацієнтів із сусідніх областей, а насіннєвий центр, який будується в Лимані в рамках «Великого будівництва», допоможе повернути лісові насадження Луганщини, втрачені внаслідок масштабних пожеж.  

«Важливо вже зараз думати про те, як повертати мешканців окупованих територій до українського культурного та інформаційного простору. Окупанти навмисне обмежують роботу КПВВ, перешкоджаючи тамтешнім мешканцям, а особливо молоді, виїжджати на вільну територію. Але незважаючи на це, ми всіляко підтримуємо тих, хто обирає Україну. Зокрема, через дистанційну освіту та освітні центри "Донбас-Україна", які за 5 років допомогли вступити в українські виші 8225 абітурієнтам з окупованих територій»,  -  сказав очільник області. 

Він також подякував міжнародним партнерам, які сприяють економічному зростанню Донеччини,  розвитку соціальної інфраструктури вздовж лінії фронту,  докладаються грошима і досвідом у її відбудову.   

«Ми мусимо чесно говорити із суспільством, зважувати ризики, визнавати труднощі і разом радіти перемогам.  А головне - кожен громадянин України має пам'ятати, що у Донецьку та Луганську живуть наші співгромадяни, які опинилися в полоні ворога і потребують нашої підтримки. Тільки спільними зусиллями ми змогли вистояти у 2014 році, і тільки спільними зусиллями зможемо розвиватися зараз», -  сказав Павло Кириленко.