портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Голова Донецької ОДА взяв участь у круглому столі до 10-ї річниці підписання Стамбульської конвенції

Опубліковано 14 травня 2021 року, 18:10

Голова Донецької облдержадміністрації, керівник  обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко  взяв участь у  круглому  столі до 10-ї річниці  підписання Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульської конвенції). 

Захід відбувся за участі  Генерального прокурора Ірини Венедіктової, Надзвичайного і Повноважного Посла Швеції в Україні Тобіаса Тиберга, заступниці голови Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до ЄС, керівниці Постійної делегації України у ПАРЄ Марії Мезенцевої та інших.  

Метою круглого столу було обговорення питання щодо досягнення ефективних результатів у боротьбі з насильством стосовно жінок і домашнім насильством, ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок та заохочення дійсної рівності між жінками і чоловіками; важливості ратифікації Україною Стамбульської конвенції.

Щороку за статистичними даними зростає кількість звернень до суб'єктів, які здійснюють заходи в сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі. Зокрема, у 2020 році у Донецькій області зареєстровано 7 792 звернення,   які   пов’язані з домашнім насильством,  (на 62 % більше у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року): від жінок – 7 127, від чоловіків – 624, від дітей – 23.  Більшість звернень надходить від громад з розвиненою промисловою інфраструктурою. 

У 2020 році органами Національної поліції в Донецькій області взято на облік з приводу вчинення домашнього насильства 5123 особи.

Протягом І кварталу 2021 року до суб'єктів, які здійснюють заходи з запобігання домашньому насильству звернулось 2025 осіб, що на 3 % більше у порівняні з аналогічним періодом  2020 року.  Більшість звернень надійшло від жінок – 1883, 133 – від чоловіків, від дітей – 9.

На обліку з приводу вчинення домашнього насильства знаходяться 2212 осіб, винесено 428 захисних приписів. До банку даних сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах з приводу домашнього насильства, занесено 572 сім’ї, 1282 сім’ї охоплено соціальними послугами. 

Усі постраждалі особи потребують комплексної медичної, соціально- психологічної, правової допомоги. Її успішність  залежить від ефективної організації міжвідомчої взаємодії суб’єктів, які залучені до реагування на факти насильства. 

 На цей час в області діють 12 мобільних бригад соціально- психологічної допомоги, 6 з них  - за рахунок місцевих бюджетів та 6 – за підтримки міжнародних організацій. Створено 3 притулки у Маріупольській, Слов’янській, Мирноградській територіальних громадах та 4 денні центри у Вугледарській, Маріупольській, Слов’янській територіальних громадах, у Новогродівській територіальній громаді з кризовою кімнатою. Працюють 6 пунктів невідкладної медико-психологічної допомоги. Організовано роботу з підготовки фахівців-психологів для проведення корекційних програм для кривдників – на цей час в області підготовлено 53 особи.  

Управління  сім’ї, молоді та масових заходів національно- патріотичного виховання облдержадміністрації,  яке є координатором у сфері протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі,  здійснює  роботу з виконавчими органами територіальних громад щодо підготовки документів для отримання відповідної субвенції.

У свою чергу територіальні громади здійснюють підготовку для:

-    створення притулків для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (Іллінівська сільська громада);

-    створення денних центрів соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (Курахівська міська громада);

-    створення спеціалізованих служб первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі  (Маріупольська міська громада, Селидівська міська громада, Сіверська міська громада, Слов'янська міська громада, Черкаська селищна громада);

-    придбання автомобілів для мобільних бригад соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі  (Бахмутська міська громада, Маріупольська міська громада, Мирноградська міська громада, Мангушська селищна громада).

Нагадаємо, застосування Конвенції охоплює всі форми насильства по відношенню до жінок, включаючи домашнє насильство, як найбільш розповсюджену форму. Основою Стамбульської конвенції є запобігання насильству, захист потерпілих і судове переслідування винних. Боротьба з насильством за гендерною ознакою може бути ефективною в тому випадку, коли  будуть проводитися комплексні і скоординовані  заходи.

Основними бенефіціарами Стамбульської конвенції є жінки.  Вони набагато частіше стикаються з різними формами насильства, ніж чоловіки (домашнє насильство, примусовий шлюб, примусова стерилізація, сексуальне насильство і домагання).  Також з фактами домашнього насильства стикаються і чоловіки, діти та особи похилого віку,  проте рідше і в менш серйозних формах.