портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Голова Міністерства у справах ветеранів України Ірина Фріз зустрілась з ветеранськими організаціями і військовими Донеччини

Опубліковано 21 січня 2019 року, 17:25 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

20 січня у Донецькій ОДА відбулась зустріч голови Міністерства у справах ветеранів України Ірини Фріз з місцевими ветеранськими організаціями та військовими, і представниками облдержадміністрації.  Під час заходу обговорили найважливіші питання забезпечення ветеранів необхідними пільгами, надання послуг, а також проблеми надання статусу УБД добровольцям.

Зокрема підіймали  питання про штрафи за платний проїзд у транспорті для ветеранів війни. Ірина Фріз зазначила, що штраф за відмову ветерану війни у безкоштовному проїзді має бути збільшений в десятки разів. «Водії просто порушують закон, відмовляючи у наданні цієї пільги, адже штраф за це становить лише 136 гривень. Я думаю, що потрібно збільшити штраф і це стане прекрасним запобіжником для тих, хто принижує честь і гідність ветеранів», - пояснила Ірина Фріз.

Також вона розповіла, що решта пільг, передбачених законом, будуть переглянуті і розширені, зважаючи на сучасні потреби ветеранів. Наприклад, у нинішньому законі нічого немає про пільги для дітей ветеранів в садочках і школах. Мова йде про оздоровчі табори, про пріоритетні місця в дитсадках та школах за місцем проживання, про харчування.

«Сьогодні в законі багато уваги приділяється сім'ям загиблих і майже нічого не говориться про сім'ї живих ветеранів війни. Ми залишимо існуючі пільги і для сімей загиблих. Більше того, в питаннях пільг на ЖКХ урівняємо пільги УБД (75% знижки) і пільги сімей загиблих (50% знижки) до рівня 75%. Це не правильно, коли сім'я загиблого платить більше за комунальні послуги», – зауважила Ірина Фріз.

Водночас новий закон буде орієнтуватися також на всю родину ветеранів. Це, наприклад, буде стосуватися спільного оздоровлення і реабілітації.

Міністр також зазначила, що в новому законі планується встановити систему пільг для тих, хто має бойові нагороди. В чинному законі йдеться про кавалерів ордену Слави, тих хто нагороджений медалями “За відвагу”, але із сучасних нагород є тільки орден Героїв Небесної Сотні. Необхідно встановити нову систему пільг для сучасних захисників Вітчизни, тих хто має бойові нагороди.