портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області підбило підсумки діяльності за 2021 рік

Опубліковано 30 грудня 2021 року, 11:39

Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області й підпорядковані йому державні установи підбили підсумки діяльності за 2021 рік.

Галузі державного управління, безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини

У поточному році виконана раціональна та заощадлива добудова приміщення центрального офісу Головного управління в Маріуполі з фактичною економією витрат Державного бюджету у 27% (платникам податків повернуто близько 2 млн гривень).

Для транспортного забезпечення Головного управління і підпорядкованих державних установ за цей рік було придбано 4 нових спеціалізованих авто, що обслуговуватимуть професіоналів у сферах безпечності харчових продуктів, ветеринарної медицини, фітосанітарної безпеки, санітарно-епідемічної безпеки, захисту споживачів.

Завдяки багаторічній наполегливій співпраці Головного управління з міжнародними донорами та профільними міністерствами цьогоріч отримано на безоплатній основі для забезпечення роботи підпорядкованих установ сучасне та вкрай необхідне обладнання, інструментарій і техніка. Міжнародний Комітет Червоного Хреста, ООН (ФАО), Мінреінтеграції, місцеві органи влади та інші надали або профінансували придбання електричних скутерів і велосипедів для роботи в сільській місцевості, дезінфекційної техніки (устаткування), холодильного обладнання, ноутбуків й оргтехніки, спеціалізованого автотранспорту, лабораторного обладнання й витратних матеріалів для швидкої, високоточної і достовірної діагностики особливо небезпечних захворювань людей і тварин.

Донецькою регіональною лабораторією Держпродспоживслужби розширено спектр, валідовано, верифіковано та акредитовано ряд молекулярно-генетичних досліджень за допомогою методу ПЛР в реальному часі, що дозволило своєчасно і достовірно діагностувати африканську та класичну чуму свиней, проводити на території області активне лабораторне спостереження за грипом птиці.

Для цих цілей за рахунок ООН (ФАО)надане високовартісне устаткування для ПЛР, а саме сучасні ампліфікатор, спеціальне низькотемпературне холодильне обладнання, кабінети біологічної безпеки ІІ класу, центрифуги тощо.

За власні кошти лабораторіями придбано необхідне устаткування: центрифуги, термостати, кабінети біологічної безпеки, устаткування для створення надійних умов довкілля, гомогенізатори, необхідний інструментарій довготривалого використання, витратні матеріали тощо.

За Державною цільовою програмою відновлення та розбудови миру в східних регіонах України отримано високовартісні ПЛР-бокс та гомогенізатор.

Фахівці відділу, в першу чергу професійна молодь, пройшли навчання в спеціалізованих центрах та підтвердили свою компетентність шляхом акредитації в Національному Агентстві з акредитації України, отримали уповноваження від Держпродспоживслужби на проведення досліджень та успішно взяли участь в міжлабораторних порівняльних дослідженнях з Державним науково-дослідним інститутом з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи. 

За цей рік Головним управлінням і підвідомчими установами понадпланово залучено благодійних внесків, грантів та дарунків на суму понад 1,0 млн грн; субвенцій з місцевих бюджетів на суму близько 0,1 млн грн; додаткових коштів для державного моніторингу на суму майже 1,2 млн грн; фінансування за цільовою програмою на суму майже 6,9 млн грн; зароблено понадпланово і реалізовано власних надходжень на розвиток та модернізацію близько 1,25 млн грн; тож у «сухому залишку» маємо додатково та понадпланово вкладених в інфраструктуру служби майже 10,5 млн гривень, при тому, що загальна сума основного державного фінансування установ області складає 63,7 млн гривень. Головним управлінням також перевиконано план власних надходжень до спецфонду держбюджету на 116%.

Сфера захисту споживачів і контролю за регульованими цінами

За результатами 25 позапланових перевірок встановлені порушення та 21 посадову особу (керівників) притягнуто до адміністративної відповідальності й оштрафовано на загальну суму 2550,0 грн, до 25 суб'єктів господарювання застосовані адміністративно-господарські санкції на загальну суму 10400,0 грн, які сплачені до Держбюджету.

Рік, що минає, запам’ятається значними досягненнями у позапланових заходах державного нагляду (контролю), та в першу чергу, - при розгляді колективних звернень громадян з питань дотримання вимог порядку формування, встановлення та застосування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання.

У комунальних підприємствах були виявлені порушення у сфері державних регульованих цін/тарифів на послуги та неправомірне застосування плати за абонентське обслуговування.

На порушників був накладений штраф у розмірі близько 0,44 млн грн та зобов’язання повернути споживачам суму необґрунтовано одержаної виручки у розмірі майже 0,1 млн гривень.

За обов’язковим до виконання приписом винуватця зобов’язано привести у відповідність тарифи та здійснити перерахунки споживачам у розмірі понад 0,2 млн гривень. 

Галузь фітосанітарної безпеки

При імпорті та експорті, а також при внутрішніх переміщеннях підконтрольних об’єктів було проінспектовано 14314 транспортних засобів, оглянуто понад мільйон тонн рослинної продукції. За результатами проведеного контролю імпортних об’єктів регулювання за рік було виявлено 34 випадки невідповідностей та складені нотифікаційні повідомлення.

Спеціалісти впродовж року здійснюють постійний моніторинг при вирощуванні сільськогосподарських культур на виявлення небезпечних організмів, надають практичну допомогу рослинникам, складають прогнози розвитку та сигналізаційні повідомлення щодо виявлення шкідливих організмів і методів боротьби з ними.

Розмір надходжень до державного бюджету від наданих платних послуг склав п’ять мільйонів шістсот сімдесят п’ять тисяч гривень.


Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області