портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Хаб у Дніпрі приймає переселенців з Донеччини

Опубліковано 06 лютого 2023 року, 13:31 , Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації

#Вісті_з_гуманітарних_штабів 

У Дніпрі в антикризовому транзитному центрі “Затишок” можуть знайти прихисток переселенці з Донецької області. Одночасно тут можуть прийняти до двадцяти людей, повідомила керівниця хабу “Затишок” Юлія Сергієнко.

Центр для переселенців працює з середини грудня. Тут люди, які виїхали з небезпечних районів Донеччини, можуть отримати першу допомогу: їм надають прихисток на десять днів, допомагають відновити документи та знайти житло в більш безпечних регіонах країни.

Серед нинішніх жителів — велика родина, дванадцятеро людей. Приїхали до Дніпра з села Нове, що неподалік Лимана. Покинули рідний дім, бо селище обстрілюють російські війська.

"Приїхали тому, що там дуже стріляють, вікна випадають. У нас дітки маленькі. Волонтери возять туди і паливо, і їжу людям, тож люди там не голодують, все добре. Тільки от стріляють там аж надто", — розповідає переселенка з Лимана Юлія.

З собою родина взяла тільки найнеобхідніші речі. Тимчасово живуть в антикризовому транзитному центрі “Затишок”. Далі планують їхати в Полтаву.

Ще одна тимчасова жителька хабу — Наталія — з родиною приїхала з Курахового. Російська армія почала обстрілювати місто все частіше. У квартирі жінки вибило шибки та двері. Жити далі з 72-річною мамою Валентиною та дітьми шкільного віку, Дмитром та Дариною, там було небезпечно.

"У Вугледарі йдуть бойові дії, Курахове обстрілюють. Нам страшно стало, ми й поїхали. Нашу квартиру не розбили, поруч ракета впала і вікна вилетіли", — розповідає переселенка з Курахового Наталія.

За словами комунікаційної менеджерки хабу “Затишок” Олесі Бабушкіної, центр створити, аби підтримати людей в перші дні після евакуації: "Це особи з інвалідністю, люди, яким за 60. Люди, які мають в родині представників, які зараз або захищають країну, або несуть службу в поліції, ДСНС. Ці люди потребують такого хабу, де вони б змогли видохнути, зробити документи, якщо вони їх втратили.

"Хаб — транзитний і розрахований на 20 осіб, жити тут можна до десяти діб. Але бувають такі випадки, коли люди стикаються з тим, що в них немає документів. Вони можуть трохи затриматися, поки ми відновлюємо документи", — розповідає керівниця хабу Юлія Сергієнко.

Засновано цей хаб за ініціативи Донецької обласної військової адміністрації. Приєдналися до проєкту ООН та низка благодійних фондів.

"Ми забезпечуємо проведення заходів психологічної підтримки, евакуація, або транспортування по місту людей, які проживають в цьому хабі", — каже координаторка благодійного фонду “Слов'янське серце” Анастасія Горбачова.

Працівники хабу співпрацюють з шелтерами та міськими адміністраціями громад центру та заходу країни. І допомагають людям надалі переїхати до безпечніших регіонів країни.


За інформацією ЗМІ та департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації