портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційне повідомлення про проведення електронної консультації з громадськістю Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації

Опубліковано 16 квітня 2024 року, 12:02 , Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА до проєкту розпорядження голови Донецької обласної державної адміністрації, начальника обласної військової адміністрації «Про затвердження Порядку використання у 2024 році коштів субвенції з обласного бюджету бюджетам територіальних громад Донецької області на відшкодування вартості путівки до дитячого закладу оздоровлення та відпочинку для оздоровлення або відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, та дітей, які виховуються в сім’ях з дітьми, у тому числі тих, які зареєстровані/задекларовані на території Донецької області та перемістились (евакуювались) за її межі»

1. Мета

Організація у 2024 році оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, та дітей, які виховуються в сім’ях з дітьми.

2. Обгрунтування необхідності прийняття акта

Згідно із статтею 7 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування у межах своїх повноважень забезпечують, зокрема:

збереження і розвиток мережі дитячих закладів оздоровлення та відпочинку;

виділення коштів з місцевих бюджетів на організацію оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, а також на підтримку дитячих закладів оздоровлення та відпочинку;

здійснення часткової оплати вартості путівок до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, в першу чергу для оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, якщо це передбачено місцевою програмою оздоровлення та відпочинку дітей.

Статтею 1 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» визначено право громадян України, в сім'ях яких виховуються та проживають неповнолітні діти, на державну допомогу у випадках та на умовах, передбачених цим Законом та іншими законами України.

Згідно із частиною другою статті 3 цього ж Закону, місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, за рахунок власних коштів можуть запроваджувати додаткові види допомоги та встановлювати доплати до державної допомоги сім'ям з дітьми.

Розпорядженням голови Донецької обласної державної адміністрації, начальника обласної військової адміністрації від 12 грудня 2023 року № 605/5-23 «Про обласний бюджет на 2024 рік», Програмою економічного і соціального розвитку Донецької області на 2024 рік, затвердженою розпорядженням голови Донецької обласної державної адміністрації, начальника обласної військової адміністрації від 01 січня 2024 року № 1/5-24, передбачено субвенцію з обласного бюджету бюджетам територіальних громад Донецької області на відшкодування вартості путівки до дитячого закладу оздоровлення та відпочинку для оздоровлення або відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, та дітей, які виховуються в сім’ях з дітьми, у тому числі тих, які зареєстровані/задекларовані на території Донецької області та перемістились (евакуювались) за її межі».

Для визначення механізму використання коштів цієї субвенції підготовлено цей проєкт розпорядження голови Донецької обласної державної адміністрації, начальника обласної військової адміністрації.

3. Оснвні положення проєкту акта

Проєктом розпорядження передбачається затвердити Порядок використання у 2024 році коштів субвенції з обласного бюджету бюджетам територіальних громад Донецької області на відшкодування вартості путівки до дитячого закладу оздоровлення та відпочинку для оздоровлення або відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, та дітей, які виховуються в сім’ях з дітьми, у тому числі тих, які зареєстровані/задекларовані на території Донецької області та перемістились (евакуювались) за її межі.

4. Правові аспекти

Проєкт акта розроблено Департаментом соціального захисту населення Донецької обласної державної адміністрації на підставі:

Бюджетного кодексу України;

законів України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», «Про місцеві державні адміністрації», «Про правовий режим воєнного стану»;

розпорядження Кабінету Міністрів України від 02 серпня 2022 року № 679-р «Про проведення обов’язкової евакуації населення Донецької області»;

розпоряджень голови Донецької обласної державної адміністрації, начальника обласної військової адміністрації від 12 грудня 2023 року № 605/5-23 «Про обласний бюджет на 2024 рік», від 01 січня 2024 року № 1/5-24 «Про затвердження Програми економічного і соціального розвитку Донецької області на 2024 рік».

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проєкту розпорядження забезпечуватиметься за рахунок коштів, передбачених розпорядженням голови Донецької обласної державної адміністрації, начальника обласної військової адміністрації від 12 грудня 2023 року № 605/5-23 «Про обласний бюджет на 2024 рік», та коштів бюджетів територіальних громад.

6. Позиція заінтересованих сторін

Проєкт розпорядження погоджено без зауважень з громадською організацією «Донецька обласна організація Всеукраїнської організації «Союз осіб з інвалідністю України» (аркуш погодження додається), Управлінням Східного офісу Держаудитслужби в Донецькій області (аркуш погодження додається), Донецькою обласною радою професійних спілок (аркуш погодження додається), Радою Об’єднання роботодавців Донецької області (аркуш погодження додається).

Проєкт розпорядження не стосується сфери наукової та науково-технічної діяльності. Розгляду Науковим комітетом Національної ради України з питань розвитку науки і технології не потребує.

Проєкт розпорядження пройшов громадське обговорення, пропозиції та зауваження не надходили (звіт про результати електронних консультацій з громадськістю додається).

7. Оцінка відповідності

Проєкт розпорядження не містить норм, що порушують зобов’язання України у сфері європейської інтеграції.

Проєкт розпорядження не містить норм, що порушують права та свободи, гарантовані Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод.

У проєкті розпорядження відсутні положення, які порушують принципи забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

У проєкті розпорядження відсутні положення, які містять ризики вчинення корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією.

Проєкт розпорядження не містить положень, які створюють підстави для дискримінації.

8. Прогноз результатів

Проєкт розпорядження стосується соціальної сфери.

Реалізація розпорядження не матиме впливу на ринкове середовище, забезпечення захисту прав та інтересів суб’єктів господарювання, розвиток регіонів, підвищення чи зниження спроможності територіальних громад; ринок праці, рівень зайнятості населення; громадське здоров’я, покращення чи погіршення стану здоров’я населення або його окремих груп; екологію та навколишнє природне середовище, обсяг природних ресурсів, рівень забруднення атмосферного повітря, води, земель, зокрема забруднення утвореними відходами, інші суспільні відносини.

Заінтересована сторона Вплив реалізації акту на заінтересовану сторону Пояснення очікуваного впливу
Окремі категорії громадян, діти, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, та діти, які виховуються в сім'ях з дітьми Позитивний Надання послуг з оздоровлення та відпочику дітям, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, та дітям, які виховуються в сім'ях з дітьми


Директор Департаменту соціального захисту 

населення Донецької обласної 

державної адміністрації  Олена ТОКАРЕВА