портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест новин Кабінету Міністрів України від 27 квітня

Опубліковано 28 квітня 2020 року, 13:27 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Уряд дозволить працювати низці продовольчих ринків
«Йдеться про відкриття 281 продовольчого ринку по всій території України, які зможуть функціонувати в режимі не гірше, ніж супермаркети. Тобто з дотриманням жорстких санітарних норм, порушення яких будуть суворо каратися, аж до закриття роботи ринків на певний період», – повідомив Денис Шмигаль.

Дотримання карантинних вимог на ринках контролюватимуть інспектори Держпродспоживслужби
«Ринки мають великий соціальний ефект. Від них залежать і фермери, і прості люди. Сьогодні спільно з МОЗ вже розроблена концепція безпечного функціонування ринків та механізму впливу на них за недотримання правил. Прийняття цих вимог дозволить до кінця тижня відновити роботу близько 280 ринків по всій Україні», – повідомив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

МОЗ визначило основні вимоги щодо роботи продовольчих ринків
Агропродовольчі ринки в умовах поширення коронавірусної хвороби COVID-19 повинні працювати із дотриманням суворих вимог. На виконання доручення Прем'єр-міністра Міністерство охорони здоров’я розробило постанову щодо відновлення роботи агропродовольчих ринків, яку у середу буде винесено на розгляд Кабінету Міністрів України.

Міністр фінансів: Без кадрових змін забезпечення належного функціонування Податкової та Митниці було неможливим
«Безумовно, реалії з пандемією, карантином вносять свої корективи і є об’єктивні чинники, чому може бути недобір. Але ж подивіться на цифри: митниця не виконала план за 2019 рік на 56 млрд грн, розпис першого кварталу майже на 20 млрд грн. Те саме з податковою: якби не було одноразових надходжень до бюджету від НАК "Нафтогазу", план першого кварталу не був би виконаний на 15,5 млрд грн», – зазначив Сергій Марченко.

Мінфін запускає комплексний ІТ-огляд ДФС
Зокрема, створено робочу групу з представників Мінфіну, ДПС, Держмитслужби і ДФС, яка буде проводити аналіз програмного забезпечення, інформаційно- телекомунікаційних систем, баз даних, обладнання ІТ-інфраструктури та інших інформаційних ресурсів ДФС.

Ми починаємо створювати резерв засобів індивідуального захисту для медиків, – Максим Степанов
«Окрім поточних закупівель засобів індивідуального захисту, таких як костюми біологічного захисту, маски, респіратори – все те, що потрібно нашим медичним працівникам, МОЗ запропонувало і зараз складає відповідний перелік і кількість, яка необхідна щоб закупити всі ці речі до державного резерву», – заявив Міністр охорони здоров’я.

Максим Степанов: Ми збільшимо кількість ПЛР-тестів на коронавірус із 5 до 10 тисяч на добу
«Ми плануємо збільшувати ПЛР-тестування. Щоб мати реальну картину щодо коронавірусу в Україні. Що більше ми тестуємо – то краще контролюємо ситуацію. На сьогодні ми тестуємо до 5-6 тис. громадян на добу. Завдання на найближчий час – збільшити кількість тестів на добу до 8-10 тис. і далі продовжувати нарощувати», – заявив Міністр охорони здоров’я України.

На кордоні можна визначитися щодо самоізоляції з додатком «Дій вдома» чи обсервації

Після Великодня пасажиропотік на кордоні дещо зріс, але залишається досить незначним. Прикордонники щодобово здійснюють по 12-14 тисяч пропускних операцій на в’їзд та виїзд. Для осіб, які прибули в Україну, Уряд передбачив двотижневий карантин. Днями визначили чіткі вимоги: як визначитися між самоізоляцією та обсервацією. Як працює застосунок «Дій вдома»

Задля протидії поширенню COVID-19 в Україні запущено мобільний застосунок «Дій вдома». Застосунок призначений для контакту з особою та контролю за дотриманням обов'язкової самоізоляції на час карантину. В основі — зарубіжний досвід країн, які використовують цифрові інструменти для забезпечення безпеки громадян в період пандемії. Застосунок надає переваги на час самоізоляції, але його встановлення є добровільним. Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19

За даними Центру громадського здоров’я, станом на 9:00 27 квітня в Україні 9009 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 220 летальних, 864 пацієнти одужали. Зокрема, хворобу підтверджено у 614 дітей та 1 749 медиків.

Держпраці запроваджує гарячу лінію для медичних працівників, які захворіли на COVID-19
З метою проведення своєчасних розслідувань нещасних випадків/гострих професійних захворювань (інфікування COVID-19) у медичних та інших працівників, що пов’язані з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження на COVID-19 та забезпечення їх соціального захисту Держпраці запроваджує гарячу лінію 044 279 03 28 для медичних працівників, які захворіли на COVID-19.

Уряд виділив 6 млрд грн для фінансування допомоги по безробіттю
На позачерговому засіданні Уряду 24 квітня прийнято постанову “Про виділення коштів для надання фінансової допомоги Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття ”. Так, Фонду виділено 6 млрд грн, а також затверджено порядок використання зазначених коштів.

Дмитро Кулеба наполягає на доставці в Україну “чорних скриньок” збитого в Ірані літака МАУ та виплаті компенсацій
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з іранським колегою Мохаммадом Джавадом Заріфом. Основними темами стали розслідування збиття літака Міжнародних авіаліній України рейсу PS752 та виплата компенсацій родинам жертв.

У Мінрегіоні спільно з профільним Комітетом ВРУ обговорили перспективні плани формування територій громад областей
За ініціативи Міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова та Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування у Мінрегіоні відбулася зустріч з народними депутатами України щодо перспективних планів формування територій громад областей. На зустрічі обговорювалися перспективні плани формування територій громад Волинської, Київської, Харківської, Херсонської, Вінницької, Донецької та Хмельницької областей.

Проект будівництва аеропорту Дніпропетровщини оцінюють на екологічну безпеку
«Підготовка документації будівництва сучасного аеропорту вже у розпалі, – зазначив голова Дніпропетровської ОДА Олександр Бондаренко. – Один із найважливіших етапів – оцінка впливу майбутнього будівництва на довкілля. Наразі проходять громадські обговорення. Маємо врахувати всі пропозиції та зауваження, аби не завдати шкоди природі».

Мінекоенерго представить план розвитку Чорнобильської зони, – Ольга Буславець
«Сьогодні питання безпеки в зоні відчуження залишається у фокусі уваги як України, так і світової спільноти. Адже все, що відбувається в районі Чорнобиля, прямо або побічно впливає на життя і розвиток усієї Європи. Саме тому Міністерство енергетики та захисту довкілля України постійно працює над посиленням заходів з безпеки в Чорнобильській зоні відчуження», – зазначила в.о. Міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець.

Держлісагентство: У гірських районах українських Карпат уже висаджено 3,5 мільйона дерев
На Закарпатті вже висаджено майже один мільйон саджанців, на Львівщині – майже 1,2 млн, в Івано-Франківській області – 700 тис., у Чернівецькій області – 700 тис. Загалом, у Карпатському регіоні вже відновлено більше 1,5 тисячі га лісу.

28 квітня стартують онлайн-уроки на карантині для 1-4 класів – відтепер у Всеукраїнській школі онлайн навчатимуться й наймолодші
Уроки транслюватимуться на YouTube МОН та ще 4-х телеканалах. Програма розрахована на 5 тижнів і складається з чотирьох предметів: української мови, математики, науки та мистецтва. 

Міністр оборони провів відеоконференцію з Надзвичайним і Повноважним Послом Великої Британії в Україні
У ході переговорів сторони узгодили пріоритети співпраці, особливо, що стосується нарощення спроможностей Військово-Морських Сил Збройних Сил України, підтримання динаміки оборонної реформи, а також покращення якості освіти та підготовки відповідно до стандартів НАТО з використанням потенціалу операції «Орбітал».