портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест новин Уряду від 15 квітня 2020 року

Опубліковано 16 квітня 2020 року, 09:57 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Денис Шмигаль: Держава має подбати про малий та мікробізнес
«Українці не мають втрачати роботу. Для цього Уряд працює над збереженням робочих місць. Мінекономіки та Мінфін запропонували ряд програм по кредитній підтримці малого і мікробізнесу, які будуть полягати у забезпеченні як видачі нових кредитів, так і рефінансуванні діючих кредитів з нульовою відсотковою ставкою з відтермінуванням погашення тіла кредиту. Тобто це фактично так звані кредитні канікули, які ми будемо готові забезпечити», – зазначив Прем’єр-міністр.

Уряд збільшив до 3 млн грн суму кредиту за програмою «Доступні кредити 5-7-9%»
Такий результат доопрацювання прийнятої 18 березня постанови КМУ «Порядку надання фінансової державної підтримки суб'єктам мікропідприємництва та малого підприємництва», які на засіданні Уряду 15 квітня представив Міністр фінансів Сергій Марченко. Відповідні зміни напрацьовані Міністерством фінансів спільно з Фондом розвитку підприємництва у співпраці з представниками банківських установ та підприємцями.

Наша мета – зберегти цінову стабільність для соціально значимих товарів, – Ігор Петрашко
«Ми активно працюємо над тим, що цінова стабільність для соціально значимих товарних груп зберігалась. Ми плануємо і працюємо над тим, щоб запровадити більш м’який інструмент регулювання, а саме на даний момент це 10 товарів, які є важливими для кожного українця і домогосподарства», – прокоментував Міністр.

Малий бізнес зможе сплачувати 0 відсотків за існуючими кредитами, – Ігор Петрашко
«Зміни, які внесені до програми, стосуються практичної допомоги тим мікро- та малим підприємствам, які зараз зіштовхнулися з питанням обслуговування кредитного навантаження. Суть оновлення програми в тому, що мікро- і малий бізнес зможе щодо своїх існуючих кредитів звернутися в банк і держава компенсує відсоткову ставку, тобто підприємство буде платити 0%», – прокоментував зміни Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Уряд ухвалив рішення щодо управління проблемними активами банками державного сектору
На засіданні Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, якою затверджуються критерії та умови визначення банками державного сектору заходів з управління проблемними активами.

Затверджено показник середньої заробітної плати в Україні за лютий 2020 року
Затверджено показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” враховується для обчислення пенсії, за лютий 2020 року в сумі 9658 гривень 03 копійки.

Уряд закрив ще 10 пунктів пропуску для автомобільного сполучення на кордоні
«Ми знаємо, що вже скоротився пасажиропотік через кордон, тому закриття 10 пунктів пропуску – це ще один крок до підвищення заходів безпеки на час карантину», – заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Між Україною та КНР буде проведений медичний телеміст, – Максим Степанов
Про це стало відомо за підсумками онлайн-зустрічі Міністра охорони здоров’я та посла Китайської Народної Республіки пана Фань Сяньжунь.

Уряд виділить регіонам кошти на виплату підвищених окладів медикам, які борються з коронавірусом
«Нам важливо, щоб всі без виключення медичні працівники, які протягом березня були задіяні у заходах щодо запобігання коронавірусу, отримали три посадових оклади. Ми вже зібрали попередню інформацію з регіонів: яка кількість медичних працівників, якої суми вони потребують. Всі ці витрати покриваються субвенцією. Думаю, що найближчим часом цей механізм буде розблокований і наші медичні працівники отримають доплату», – зазначив Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

Максим Степанов: Сьогодні – антирекорд захворюваності на COVID-19, тому на Великдень закликаємо залишитися вдома
«Приріст хворих за добу в порівнянні з попередньою добою склав +11,2%. Це + 392 особи за добу і загалом 3764 інфікованих COVID-19 в Україні. Зважаючи на антирекорд щодо кількості захворювань, наполегливо закликаю всіх українців відсвяткувати Великдень вдома, он-лайн. Це дуже важливо для нашого здоров’я та нашого життя», – підкреслив Максим Степанов.

В областях України спеціальні комісії перевірять готовність лікарень до прийому хворих на COVID-19, – Максим Степанов
Комісії також вивчатимуть кожен летальний випадок, щоб з’ясувати причини, особливо в областях, де рівень смертності надто високий.

Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19
За даними Центру громадського здоров’я, станом на 9:00 15 квітня в Україні 3764 лабораторно підтверджені випадки COVID-19, з них 108 летальних, 143 пацієнти одужали. За добу зафіксовано 392 нові випадки.

Закарпаття отримало багаторазові захисні костюми для медиків
Закарпатська область отримала 220 багаторазових захисних костюмів для медиків. Їх розподілять між інфекційними відділеннями області, де лікуватимуть хворих на COVID-19. Про це повідомив в.о. голови Закарпатської ОДА Олексій Гетманенко.

Бюджет Міністерства у справах ветеранів становить понад 987 мільйонів гривень
13 квітня на позачерговому засіданні Верховна Рада ухвалила зміни до Державного бюджету України на 2020 рік. Бюджет Міністерства у справах ветеранів становить понад 987 мільйонів гривень.

Міністерство у справах ветеранів і Товариство Червоного Хреста України підписали Меморандум про співпрацю
Цей меморандум закріпить співпрацю Міністерства у справах ветеранів та Товариства Червоного Хреста не лише на період боротьби з коронавірусною інфекцією, а й закладе основу для подальшої плідної роботи. За словами Сергія Бессараба, в цей непростий період для країни дуже важливо об’єднувати зусилля і вчасно надавати допомогу тим хто її потребує.

Електронні паспорти у Дії: Уряд схвалив постанову
«Україна – одна з перших у світі, що реалізувала цифровий паспорт у смартфоні. Проте, ми маємо найбільш повний перелік життєвих ситуацій, коли українці можуть застосовувати цифровий паспорт і не турбуватися про наявність при собі паперового чи пластикового аналогу», – зауважує Віце-прем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Уряд запровадив дзеркальні заходи до країн, які встановлюють обмеження для українських перевізників
«Україна підтримує вільний рух вантажів між країнами, ми не обмежували здійснення вантажних перевезень у жодному напрямку. Економіка як українська, так і інших країн має працювати, – наголосив Міністр інфраструктури Владислав Криклій, – проте, після запровадження обмежень до українських перевізників деякими країнами, Уряд був вимушений запровадити дзеркальні заходи».

Уряд затвердив перспективні плани формування територій громад трьох областей
«Загалом ми пройшли інтенсивний марафон з обговорень, консультацій та узгоджень з народними депутатами, експертами, областями, громадськістю щодо формування цих планів. Під час цього процесу, у першу чергу, ми ставили на меті створення спроможних громад, здатних забезпечувати людей якісними та доступними послугами», – прокоментував Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

В умовах карантину ми продовжуємо працювати над вирішенням нагальних проблем вугільної галузі, – Віталій Шубін
«Мінекоенерго посприяло у виплаті всієї заборгованості за 2019 рік, вирішило питання, щоб на період дії карантину наші підприємства не відключали від енергопостачання. До кінця місяця будуть затверджені зміни до порядку використання коштів державного бюджету, щоб працівники шахт, які відкачують воду на ліквідованих підприємствах могли отримати заробітну плату. Терміново вирішується питання щодо виділення фінансування на утримання шахти № 10 «Нововолинська» в безаварійному стані», – зазначив в.о. Міністра енергетики та захисту довкілля Віталій Шубін.  

Уряд прийняв рішення щодо фінансування шахт, роботи з ліквідації яких вже розпочато в попередні роки
«Мінекоенерго здійснює кроки щодо поетапного вирішення питань реформування вугільної галузі. Зараз разом з Мінрегіоном відпрацьовуємо питання створення Координаційного центру з питань трансформації вугільних регіонів. Цього року ми не приймаємо рішення щодо закриття жодної шахти і підтримуємо наших шахтарів у скрутні часи», – прокоментував рішення Уряду в.о. Міністра енергетики та захисту довкілля Віталій Шубін.

Напрацьовано пропозиції щодо законодавчого врегулювання поширення енергосервісу на теплокомуненерго та водоканали
Відбулась перша та ґрунтовна онлайн-нарада щодо законодавчого врегулювання реалізації ЕСКО в ТКЕ та водоканалах під головуванням заступника Міністра енергетики та захисту довкілля України Олексія Рябчина. Обговорили питання щодо поширення енергосервісу на підприємства теплокомуненерго та водоканали.

Затверджено нову редакцію Положення про Міністерство у справах ветеранів України
За словами Міністра у справах ветеранів Сергія Бессараба, прийняття цього, на перший погляд технічного рішення, забезпечить правові підстави для функціонування Міністерства та є дуже важливим для його подальшої ефективної роботи.

МОН запустило сайт про ключові зміни в освіті, впроваджені через карантин
«З початку карантину МОН ухвалило багато управлінських рішень, щоб адаптувати освітні процеси до його умов. Відтепер з ключовою інформацією щодо основних змін можна ознайомитись на окремому ресурсі. А детально про ці зміни, як і раніше, можна дізнатись на сайті МОН», – зазначила т.в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

1040 вчителів початкових класів успішно пройшли другий етап сертифікації-2020
«1040 вчителів початкових класів успішно пройшли другий етап сертифікації-2020. Вже підписано відповідний наказ Служби, яким допущено учасників до наступного етапу сертифікації – вивчення практичного досвіду роботи. Щодо термінів його проведення, то у зв’язку з загальнонаціональним карантином третій етап розпочнеться у вересні та триватиме до листопада 2020 року», – повідомив Голова Державної служби якості освіти Руслан Гурак.

Під час карантину спортсменам штатних збірних команд дозволено індивідуально тренуватися, – Вадим Гутцайт
«Ми отримали кілька десятків звернень від федерацій та просто небайдужих до ситуації, яка склалася. Тому, розуміючи, як це важливо для кожного спортсмена продовжувати свої тренування, було прийнято відповідне рішення. Але, закликаю, щоб всі ставилися до карантину дуже серйозно!», – наголосив Міністр молоді та спорту.

Уряд уповноважив Андрія Тарана підписати Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Швеція щодо співробітництва у сфері оборони
Підписання сторонами зазначеної Угоди сприятиме оновленню існуючої нормативно-правової бази між Україною та Королівством Швеція у сфері оборони, що у свою чергу створить правові підстави для здійснення взаємовигідного оборонного співробітництва з метою посилення позиції України в Північній Європі.

Терміни весняного призову громадян України на строкову військову службу перенесено
На виконання Указу Президента України від 23 березня 2020 року № 103/2020, Кабінет Міністрів України переніс заходи з призову громадян України на строкову військову службу з квітня-червня 2020 року на травень-липень 2020 року. Відповідне розпорядження ухвалено на засіданні Уряду 15 квітня.