портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест новин Уряду від 2 березня 2020 року

Опубліковано 03 березня 2020 року, 14:02 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Олексій Гончарук: Українці нарешті отримають пакет безоплатних медичних послуг, а зарплатню лікарям буде підвищено на 30%
«Через місяць повинен стартувати другий етап медичної реформи. Він приведе до того, що для окремих лікарів зарплата може бути підвищена до 30%. І що найголовніше для українців – з’явиться безкоштовна медицина по окремих послугах, які включені до гарантованого пакета послуг», – наголосив Прем'єр-міністр України.

Олексій Гончарук: Платіжка цього лютого на 40% нижча, ніж минулого
«У лютому українці заплатять рекордно низьку суму за тепло не лише за цю зиму, а й за останні роки. Це результат роботи команди Президента, Парламенту, Уряду; багато факторів, які вплинули на зниження вартості платіжки», – сказав Глава Уряду.

Юлія Соколовська представила стратегію зростання пенсій
За словами очільниці відомства, підвищення здійснюватиметься у декілька етапів. «Спочатку найстарші люди віком від 80 років. З урахуванням індексації уже в цьому році їхні пенсії у середньому зростуть на 700 грн/місяць. Далі – від 78, ще через рік – від 75 років  тощо», – наголосила Міністр соціальної політики.

У Мінсоцполітики назвали умови отримання статусу жертв торгівлі людьми
«Щоб отримати статус жертви торгівлі людьми треба звернутися із заявою в управління соціального захисту населення, сформувати потребу, надати свої дані і далі комісія вирішить, надавати людині цей статус чи ні», – заявив заступник Міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Сергій Ніжинський.

Завдяки роботі гарячої лінії 15-47 жертви домашнього насильства отримують оперативну допомогу
«Оператор кол-центру не просто фіксує звернення чи переадресовує його до відповідних компетентних відомств, а й в онлайн-режимі може надавати психологічну допомогу потерпілим від насильства. Тобто у разі потреби людина отримає практичну інформацію, що робити і куди звертатись при виявленні загрози чи проблеми», – зазначив заступник Міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Сергій Ніжинський.

Послуга єМалятко запрацювала в 4 містах – Одесі, Маріуполі, Рівному та Запоріжжі
Для цього батькам необхідно звернутися до медпрацівника та мати з собою паспорти, податкові номери платників податків (за наявності) та медичну довідку про народження дитини від пологового будинку.

На 300 об’єктах розпочалися будівельні роботи – в Україні стартувало «Велике будівництво»
«У планах протягом року зведення понад 100 шкіл, 100 садочків, 100 стадіонів та 200 нових приймальних відділень лікарень. Також буде збудовано 4000 км доріг. Роботу вже почали на понад 300 об’єктах», – повідомив Прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

Олексій Гончарук: Уряд виділить 19,3 млрд грн державних гарантій «Укравтодору» на будівництво доріг
«Додаткові 19,3 млрд грн переважно від державних банків під меншу відсоткову ставку – це більше якісних доріг в Україні уже в цьому році. При чому з економією для державного бюджету», – наголосив Прем'єр-міністр України.

Тарифи на проїзд пасажирів залізничним транспортом не підвищено, – Владислав Криклій
Міністр інфраструктури України зазначив, що індексацію тарифів планувалося здійснювати поетапно – з 1 березня по 31 грудня 2020 року в усіх категоріях вагонів, окрім 1-го класу поїздів Інтерсіті+, але відповідний наказ Міністерством інфраструктури наразі не погоджено.

Уряд та НБУ зближують взаємодію для макростабілізації, здешевлення іпотеки та кредитів для бізнесу
«Подальше зниження облікової ставки з 11% до 7% уже в 2020 році означає дешевші кредити. Зокрема, іпотека може бути 10%, а для бізнесу збільшуємо мікрокредити до 2 млн грн під 5-7-9%. Плюс розширюємо ці кредити для купівлі комерційної нерухомості», –  підкреслив Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук.

Перший місяць успіхів за програмою «Доступні кредити 5-7-9%»
Станом на 2 березня завдяки програмі було видано 97 кредитів на загальну суму 66,11 мільйона гривень. Десятки підприємців здобули змогу розвинути вже наявний у них бізнес.

Державний борг в січні 2020 року: ставка запозичень найнижча за всю історію України
Початок 2020 року став чи не найуспішнішим з точки зору умов залучення Україною коштів до державного бюджету. В січні Міністерством фінансів було проведено три аукціони з розміщення ОВДП, за підсумками яких до державного бюджету було залучено 18,5 млрд грн.

Прибуток банків державного сектору у 2019 році становив 59% прибутку всієї системи банків України
Міністерство фінансів України продовжує оприлюднювати інформацію щодо діяльності банків державного сектору у оновленому форматі.

Зоряна Скалецька: Оберіть свого сімейного лікаря, щоб отримувати оплачену державою медичну допомогу
«Маючи направлення сімейного лікаря, можна буде отримувати оплачену державою амбулаторну і стаціонарну медичну допомогу, хірургічне втручання, пройти обстеження, зробити аналізи, діагностику, отримати ліки», – підкреслила Міністр охорони здоров’я України.

Як лікуватимуть туберкульоз в Україні: факти та міфи
Трансформація протитуберкульозної служби на регіональному рівні дасть змогу перерозподілити кошти, що раніше використовувались швидше на утримання установи, а не на якісне та швидке лікування пацієнта з туберкульозом.

Сертифікація вчителів: 1552 педагоги взяли участь у тестуванні, результати стануть відомі до 16 березня
«Сподіваємось, цього року сертифікація допоможе знайти ще більше вчителів, які є лідерами змін в освіті, та додатково заохотити їх. Педагоги, які успішно складуть сертифікацію, отримуватимуть 20% надбавки до зарплати», – зазначила Міністр освіти і науки Ганна Новосад.

Україна зацікавлена співпрацювати з Центром передового досвіду з протидії гібридним загрозам, – Аліна Фролова
Під час зустрічі сторони обговорили перспективні напрямки співпраці, зокрема ініціативу залучення експертів ЄЦПГЗ до відпрацювання Україною відповідної національної нормативно-правової бази у сфері реагування на гібридні загрози.

Міноборони: З 1 березня усі бойові частини ЗСУ перейшли на нову систему харчування було».
Реформування застарілої системи харчування створило широкі можливості у забезпеченні щоденного меню військовослужбовців продуктами, звичайними у цивільному житті, але раніше недоступними людям у військовій формі.