портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест новин Уряду від 2 квітня 2020 року

Опубліковано 03 квітня 2020 року, 12:40 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Прем’єр-міністр взяв участь у першій віртуальній зустрічі з Європейською Бізнес Асоціацією
«Уряд працює над програмою створення «швидких робочих місць» в різних галузях. Сотні тисяч людей, які повернулися в Україну і мають дуже якісні навички, робочий досвід і корпоративну культуру – це гарний ресурс для розігріву економіки. Бізнес має спробувати їх залучити», – зазначив Денис Шмигаль. Крім того, Прем’єр-міністр підкреслив, що Уряд має позитивні сигнали від міжнародних фінансових установ, зокрема, від МВФ та Світового банку.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль провів першу онлайн-зустріч з представниками Американської торговельної палати в Україні
«Ми розуміємо, що заходи, які вжив Уряд можуть бути дещо неприємними та жорсткими для бізнесу, але вони є дієвими для збереження життя та здоров’я українців. Ми йдемо м’якшим сценарієм в контексті розвитку епідемії. Проте це не означає, що ми не маємо діяти жорстко», – відзначив Денис Шмигаль. Попри це Прем’єр-міністр зазначив, що Уряд співпрацює з бізнесом і розуміє, що потрібно для його підтримки.

Уряд розширив перелік дозволених видів господарської діяльності під час карантину
«Ми працюємо над тим, щоб в умовах карантину забезпечити оптимальне функціонування ключових для країни галузей. Прийняті зміни пом’якшують умови ведення бізнесу, активізують аграрні компанії для проведення весняної посівної кампанії, спрощують доступ населення до фінансових ресурсів та посилюють виконання запроваджених протиепідемічних заходів», – прокоментував Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Держава допоможе виплачувати зарплату найманим працівникам малого бізнесу під час карантину
Підтримка роботодавців та працівників сфери малого та середнього підприємництва, які скоротили чи припинили діяльність в умовах протидії коронавірусній хворобі COVID-19, є одним із основних положень прийнятого законопроєкту #3275.

Прем'єр-міністр України та Посол ЄС обговорили питання взаємодії у спільній боротьбі з пандемією
«Ми цінуємо готовність ЄС допомогти Україні у подоланні наслідків від COVID-19, незважаючи на надзвичайно складну епідемічну ситуацію у державах-членах ЄС», – сказав очільник Уряду. За словами Дениса Шмигаля, пакет допомоги у розмірі 80 млн євро дасть змогу підтримати українську систему охорони здоров’я та економіку.

Україна і Японія розвиватимуть взаємодію з протидії гібридним загрозам та кібератакам
Дмитро Кулеба позитивно оцінив значний досвід Японії у стримуванні поширення COVID-19 та висловив сподівання на плідну співпрацю у боротьбі з вірусом. “Вся наша система нині повністю мобілізована на пошук медичного обладнання, засобів захисту для медиків, задоволення нагальних потреб нашої країни задля протидії вірусу. Дивлячись на досвід інших країн, ми сподіваємося на краще, але готуємося до гіршого", – зауважив глава МЗС.

Україна і Туркменістан поглиблюватимуть політичні й економічні відносини
Туркменістан є важливим партнером України у регіоні Центральної Азії. На цьому наголосив Дмитро Кулеба у ході телефонної бесіди із Заступником Голови Кабінету Міністрів, Міністром закордонних справ Туркменістану Рашидом Мередовим.

Ми втричі збільшили оклад медпрацівникам, що борються з COVID-19, - Максим Степанов
За березень медичні працівники України, зайняті лікуванням пацієнтів з лабораторно підтвердженими випадками COVID-19, отримають доплату в розмірі трьох посадових окладів. Наказом, який підписав Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов, визначено перелік посад медичних працівників, яким з березня 2020 року здійснюється доплата.

Медичні працівники швидкої допомоги включені до переліку медичних спеціальностей, яким буде збільшено оклади втричі
Фельдшери та водії швидкої, так само, як і лікарі, отримають відповідні надбавки. Про це повідомив Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

МОЗ запровадило єдиний державний протокол лікування хворих на COVID-19
«Вже зараз усі медики країни отримують чіткий алгоритм лікування хворих. На жаль, від цього вірусу немає щеплення чи ліків. Більше того, не застрахований ніхто, і захворіти може кожен. Але багато країн, які зіткнулися з цим невидимим ворогом раніше за Україну, вже мають ефективні напрацювання у боротьбі з хворобою, спричиненою новим коронавірусом. І ми встановили стандарт лікування, який базується на досвіді цих країн», – заявив Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

Віктор Ляшко: Сьогодні лікарі – це ті люди, які зможуть стримати коронавірусну хворобу, тому закликаю всіляко їх підтримувати!
За світовою статистикою заражених короновірусом зареєстровано більше 940 тис. випадків та 78 тис. випадків за добу. За такими темпами, світова пандемія найближчим часом перейде 1 млн випадків. «Закликаю всіх людей перебувати на самоізоляції, а людей старшого віку перебувати на тотальній самоізоляції. Не може бути ніяких інших варіантів», – наголосив заступник Міністра охорони здоров’я - головний державний санітарний лікар України.

Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19
За даними Центру громадського здоров’я, станом на 10:00 2 квітня в Україні 804 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 20 летальних, 13 пацієнтів одужало. За добу було зафіксовано 135 нових випадків.

На Дніпропетровщині створили 72 мобільні медичні бригади для перевірки мешканців на коронавірус
«Дніпропетровщина готується протистояти можливому поширенню коронавірусної інфекції регіоном. Зокрема, аби охопити тестуванням більше людей та вчасно виявляти COVID-19, створюємо мобільні медичні бригади», – розповів директор департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА Валерій Сердюк.  

Пенсійний фонд України розпочав фінансування виплат у квітні
2 квітня 2020 року Пенсійний фонд України, згідно із затвердженим графіком, розпочав фінансування пенсій. На пенсійні виплати спрямовано 1 596,0 мільйона гривень.

На період карантину пенсії і соціальні допомоги перепризначатимуться автоматично
Законом України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)” врегульовано питання продовження виплати на період карантину всіх пенсій і допомог людям, в яких на цей час припадає перекомісія МСЕК та ЛКК про встановлення інвалідності і перепризначення (продовження) пенсій і допомог на новий період, без заяв та без будь-яких документів.

Мінцифри запустило портал державних послуг "Дія"
Відкрити власну справу за 10 хвилин, оформити допомогу при народженні дитини, отримати необхідну довідку, перевірити дані про себе в державних реєстрах. Відтепер усе це можна швидко та зручно зробити онлайн на порталі державних послуг "Дія".

За добу українці надіслали 138 заявок на участь в онлайн-челенджі #HackCorona in Ukraine
«Кількість проектів, які ми отримали у перший день, доводить, що українці готові об’єднуватися у цей непростий для всіх період та шукати необхідні рішення. Долучайтеся до боротьби із поширенням коронавірусу, Україна потребує ще більше інноваційних ідей!» – наголошує Віце-прем'єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Ігор Петрашко обговорив з аграріями впровадження земельної реформи та ключові питання АПК
«Активний діалог і консолідація зусиль Міністерства, профільних асоціацій та виробників є важливим для розвитку галузі, особливо в часи карантинних заходів. Сьогодні ми намагаємося, щоб усі обмеження, які дійсно потрібні для протидії COVID-19, мали мінімальний вплив на бізнес. Ми працюємо над тим, щоб не зупиняти вантажоперевезення, не зупиняти експорт», – зазначив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Мінекоенерго: Шахті «Надія» спрямовано 8,7 млн грн за відвантажене вугілля
На виконання доручення Президента України Володимира Зеленського  щодо  необхідності виплати зарплати шахтарям вжито заходів для  прискорення розрахунків за відвантажене вугілля. Внаслідок скоординованих дій Прем’єр-міністра України, Мінекоенерго, Фонду держмайна України  щодо вирішення питань взаєморозрахунків  в енергетиці, ПАТ «Центренерго» перерахувало кошти ПАТ «Шахта «Надія» за поставлену вугільну продукцію.

Держенергонагляд здійснює заходи з усунення недоліків електропостачання медичних закладів
Держенергонагляд здійснює моніторинг виконання робіт з приведення зовнішніх схем електропостачання та автономних джерел живлення медичних закладів до вимог нормативних документів.

У рамках проекту Велике будівництво, у квітні ремонтні роботи ведуться у 21 області на 144 об’єктах, – Владислав Криклій
«З них 126 об’єктів фінансуються за рахунок коштів Державного дорожнього фонду. 18 – реалізуються в рамках співпраці Укравтодору з міжнародними фінансовими організаціями на дорогах державного значення: у Київській, Житомирській, Полтавській та Харківській областях», – зазначив Міністр інфраструктури.

Мінрегіон: Заборгованість населення за спожиті ЖКП склала понад 32 млрд грн
«Складним для країни був минулий місяць, люди почали заощаджувати; очікуємо на дані за березень. Для забезпечення стабільного функціонування підприємств сфери ЖКГ маємо чітко розуміти тенденції по сплаті за послуги та упередити можливі ускладнення», – зазначив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Мінрегіон обговорив з областями нагальні питання підприємств ЖКГ у період карантину
Головними темами розмови стали падіння рівня розрахунків за спожиті комунальні послуги, відшкодування витрат через збільшення обсягів дезінфекції  будівель та об’єктів благоустрою, та вивозу твердих побутових відходів.

Структуру та форми навчання на час карантину визначають школи – роз’яснення МОН
«Дистанційне навчання у школах відбувається по-різному. І тому саме школи повинні визначати, як вони завершать цей навчальний рік, що потрібно підтягнути та вдосконалити, на чому акцентувати увагу. Ми даємо таку можливість, адже вони краще знають свої особливості, учнів та вчителів. І стандартизований підхід до всіх тут не спрацює», – зазначила т.в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

Подати документи на зарахування до першого класу буде можливо онлайн або після карантину
«Закон, прийнятий заради запобігання епідемії COVID-19, дозволяє змінювати режим роботи установ на період карантину – це стосується і закладів освіти. Тобто прийом документів для зарахування може бути організований гнучко, у тому числі – онлайн. Зокрема, це стосується і зарахування до перших класів», – зазначила т.в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

МОН: Карантин триває до 24 квітня, ЗНО відбудеться, немає рекомендованих платформ для дистанційного навчання, жодних спецперевірок знань, здобутих під час карантину
Міністерство освіти і науки спростовує низку фейків, що зараз ширяться в Інтернеті та ЗМІ. Зокрема, йдеться про неправдиву інформацію щодо продовження карантину, скасування ЗНО, нібито обов’язок для шкіл використовувати конкретні платформи для дистанційного навчання, оскільки вони погоджені МОН, а також фейк про проведення обов’язкового загальнонаціонального вимірювання якості навчання під час карантину.

Міністр оборони на Миколаївщині відвідав пункти дислокації підрозділів ВМС та оглянув броньований артилерійський катер “Бердянськ”
Очільник оборонного відомства оглянув пункт базування корабельно-катерного складу в порту Очаків та побував на 84 арсеналі Військово-Морських Сил.

Міністр оборони на Одещині оглянув місце базування підрозділів морської піхоти
Андрій Таран заслухав керівників структурних підрозділів Військово-Морських Сил ЗС України та КЕУ щодо готовності об’єктів, а також проблемні питання, особливо, щодо неготовності деяких об’єктів.

Міністр оборони України проінспектував стан будівництва об’єкта військової інфраструктури штабу ВМС ЗСУ
Під час робочої поїздки до Одеського гарнізону Андрій Таран разом з Головнокомандувачем ЗС України генерал-полковником Русланом Хомчаком проінспектували стан будівництва об’єктів інфраструктури під штаб Військово-Морських Сил ЗС України, який дислокується в місті Одеса.

Андрій Таран відвідав флагман ВМС України фрегат “Гетьман Сагайдачний” у місці базування корабельно-катерного складу в Одесі
Керівники оборонного відомства та Збройних Сил ознайомилися з військовими організаційними структурами, дислокованими в Практичній гавані, оглянули спроможності та умови базування особового складу, піднялися на флагман ВМС України фрегат “Гетьман Сагайдачний”.

Олена Висоцька: Мін’юст вживає необхідні кроки для попередження спалаху коронавірусу в місцях позбавлення волі
Останні два тижні Мін’юст кинув всі сили на те, щоб коронавірус не потрапив в установи. Зокрема, було обмежено побачення (але дозволено онлайн-зустрічі), введено температурний скринінг персоналу і щоденний огляд ув’язнених, всі посилки відправляють відстоюватися на 24 години або дезінфікують.

Мінекоенерго: У деяких містах спостерігається скорочення викидів забруднюючих речовин
У деяких містах відмічаються тенденції, які можуть бути пов’язані зі зменшенням навантаження на навколишнє середовище. Наприклад, мають місце тренди зменшення середніх концентрацій діоксиду азоту в таких містах, як Кременчук, Дніпро, Кривий Ріг та Харків.