портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест новин Уряду від 20 грудня 2018 року

Опубліковано 22 грудня 2018 року, 14:48 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Глава Уряду: Ставлю задачу повністю закінчити будівництво дитячої лікарні «ОХМАТДИТ» до кінця 2019 року

Будівництво та оснащення меблями лікувально-діагностичного комплексу Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ» має бути повністю завершено впродовж наступного року. Про це Прем'єр-міністр Володимир Гройсман сказав під час робочої наради.

«ОХМАТДИТ» – одна з найкращих дитячих лікарень. Для всієї країни дуже важливо, щоб цей медзаклад працював. Тому ставлю завдання повністю закінчити будівництво дитячої лікарні до кінця 2019 року, щоб діти могли отримувати якісне лікування», – наголосив Прем'єр-міністр.

Зазначимо, перша черга будівництва спеціалізованої дитячої лікарні була здана в експлуатацію та повністю оснащена на початку 2018 року.

«У 2018 році ми здали 23 тис. кв. м першої черги будівництва. Тепер тут стоїть високотехнологічне обладнання, лікуються тисячі дітей. До кінця року здамо більше 40 тис. кв. м другої черги. Тобто вже через рік матимемо більше 63 тис. кв. м найсучаснішої лікарні для українських дітей», – сказав Володимир Гройсман.

За словами Глави Уряду, лікарню оснастять сучасним обладнанням та технікою. Українські діти проходитимуть лікування та діагностику у найкращих фахівців.

Довідково

Будівництво нового лікувально-діагностичного комплексу НДСЛ «ОХМАТДИТ» розпочалося 2011 року, але з 2013 року було зупинене. В 2016 році Уряд Володимира Гройсмана відновив будівництво.

У грудні минулого року перший пусковий комплекс отримав всі необхідні сертифікати експлуатації. У січні-квітні 2018 року встановили обладнання. Змонтовано лінійний прискорювач та комп’ютерний томограф.

З травня 2018 року продовжується активне будівництво другого пускового комплексу. Тут будуть працювати близько 20 відділень – у тому числі для дитячої гематології, онкології і трансплантації кісткового мозку. Це дасть можливість у 4 рази збільшити кількість процедур трансплантації кісткового мозку.

У другому пусковому комплексі будуть також створені відділення онкології з інтенсивною хіміотерапією онкологічних захворювань на 20 ліжок для комплексного лікування онкологічних захворювань та Центр екстреної медицини на 450 хворих за добу. Кількість операційних збільшиться вдвічі.


Розширення повноважень наглядових рад повинно відбуватися паралельно з впровадженням політики власності на підприємствах, - Олександр Саєнко

Розширення повноважень наглядових рад повинно відбуватися паралельно з розробкою політик власності для кожного підприємства, яке залишається у державній власності, та систем оцінювання роботи наглядових рад. На цьому наголосив Міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко в ексклюзивному інтерв’ю Інформаційному агентству «Інтерфакс-Україна».

«Ми маємо упорядкувати оплату праці в секторі державних підприємств, побудувати систему оцінювання роботи наглядових рад, запровадити таку систему, коли для кожного підприємства формується політика власника - акціонера, яка стає обов’язковою для наглядових рад і менеджменту. Ми не маємо втратити одні інструменти управління, не створивши інші», - зазначив Міністр.

Він підкреслив, що всі ці процеси повинні відбуватися паралельно.

Олександр Саєнко нагадав, що наглядовій раді “Укрзалізниці” Уряд надав право самостійно обирати менеджмент компанії.

«Прем'єр-міністр та Уряд чітко визначили необхідність трансформації системи управління державними підприємствами від ручного управління, коли був контроль над операційними процесами, до моделі управління, коли ти ставиш конкретні завдання і оцінюєш результати роботи підприємства. У разі, якщо не справляється наглядова рада або керівництво, піднімається питання про заміну або про неефективність», - наголосив Міністр.

Він нагадав, що більше місяця тому Уряд схвалив рамкові вимоги до політики власності державного підприємства. На підставі цього документа повинні бути розроблені політики власності щодо кожного підприємства, яке знаходиться у державній власності.

«Важливо визначитися зі стратегією, задати як акціонер своє бачення розвитку підприємства і встановити критерії оцінки ефективності роботи наглядових рад і менеджменту. І по досягненню чітких KPI, ми зможемо оцінювати наскільки ефективна наглядова рада», - додав Міністр.

Він також нагадав, що в Парламенті знаходиться урядовий законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава», №6428-д від 30.05.2018 року. Обговорення проекту закону триває.


ОСББ – форпост реформи енергоефективності та ЖКП, – Геннадій Зубко

Сьогодні майже 33 тис. багатоквартирних будинків по Україні, які об’єднанні в ОСББ, почали рухатися у напрямку енергоефективності. Паралельно ОСББ впроваджують інноваційні рішення з імплементації закону «Про ЖКП». Про це на засіданні Національної ради ОСББ наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Ключові закони, які ми ухвалили у 2017 році, а цього року імплементуємо, мають підсилити впровадження енергоефективності, міжмуніципальні програми і, головне, управління ОСББ. А управління, це в першу чергу облік. Наразі йде робота з встановлення лічильників теплової енергії. З профільними міністерствами, комунальними підприємствами і муніципалітетами пропрацьовуємо питання щодо підсилення впровадження обліку водопостачання. Це дозволить зменшити як тепловтрати в середині будинків, так і навантаження на комунальні підприємства», — зазначив Геннадій Зубко.

Він наголосив, що з наступного року у ОСББ за напрямком модернізації і зменшення споживання енергії з’явиться можливість співпрацювати з Фондом енергоефективності. «Наразі ми приступаємо до енергетичної сертифікації будівель. Будинок може пройти аудит по огороджувальних конструкціях, інженерних мережах і отримати чіткі рекомендації з впровадження енергоефективних заходів. Вже пройшли сертифікацію перші енергоаудитори та видані перші енергетичні сертифікати будинків», — розповів Геннадій Зубко.

Він також повідомив, що розпочинається тестування перших 10 ОСББ, на яких буде протестовано всі процедури Фонду енергоефективності. Ці ОСББ – «перші ластівки» співпраці з Фондом енергоефективності. Це різні проекти, з різних регіонів, різняться між собою за кількістю співвласників, квадратних метрів і субсидіантів. У результаті будуть отримані удосконалені процедури, починаючи від енергоаудиту і закінчуючи безпосередньо впровадженням енергоефективних заходів.

«Тож ми рухаємось, і я закликаю всі ОСББ вже сьогодні готувати проекти, щоб із повноцінним запуском Фонду одразу мати можливість реалізувати проекти», — підкреслив Геннадій Зубко.

Також він наголосив, що з 1 січня 2019 року в Україні буде запроваджено монетизацію субсидій. Це означає, що ОСББ вже не буде залежати від субсидіантів, які проживають у будинку. Кошти від держави будуть нараховуватись на рахунок конкретного до.


Які послуги увійдуть у програму «Безкоштовна діагностика» з липня 2019 року, – МОЗ

Національна служба здоров’я України оплатить чіткий перелік діагностичних і лікувальних послуг за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Міністерство охорони здоров’я України виносить на громадське обговорення дві постанови Кабінету Міністрів про трансформацію охорони здоров’я у 2019 році.

Передбачається, що з липня 2019 року Національна служба здоров’я оплатить 54 діагностичні та лікувальні послуги за направленням вашого сімейного лікаря, терапевта або педіатра.

Можна буде безоплатно пройти обстеження на поширені хвороби внутрішніх органів, серця, легенів та найбільш поширені види онкології у чоловіків і жінок.

Для пацієнтів це означає, що не потрібно буде приносити шприци, рукавички, вату та плівку для рентгена: НСЗУ покриє вартість послуг у програмі.

«Безкоштовну діагностику» зможуть надавати як комунальні, так і приватні діагностичні центри, які укладуть договір з Національною службою здоров’я. Пацієнт сам обере, у який медзаклад звертатися.

На програму у Держбюджеті-2019 закладено 2 млрд грн.

Планується, що в програму «Безкоштовна діагностика» увійдуть:

12 нових аналізів — додатково до 8 базових

, які вже оплачує Національна служба сімейному лікарю.

Мамографія і 5 видів рентгена: грудна клітка, суглоби, хребет, кістки і приносові пазухи.

Ехокардіографія, моніторинг ЕКГ і 2 види тесту для визначення патологій серцево-судинної системи.

6 видів УЗД: шлунково-кишковий тракт, нирки, сечовий міхур, артерії ніг, щитовидна і молочні залози.

4 види біопсії під контролем УЗД: щитовидної залози, лімфатичних вузлів, молочних та передміхурової залоз.

Видалення новоутворень: м’яких тканин і шкіри, у носі, гортані, вухах.

Також «Безкоштовна діагностика» включатиме ендоскопічні дослідження і операції одного дня:

  • стравоходу;
  • шлунка;
  • дванадцятипалої і товстої кишки;
  • сечового міхура;
  • трахеї і бронхів.

З детальним переліком медичних послуг у програмі «Безкоштовна діагностика» можна ознайомитися у проекті постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання проведення пілотного проекту з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для амбулаторно-поліклінічної вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги».

Коли запрацює програма

За планом програма «Безкоштовна діагностика» запрацює з липня 2019 року і стане наступним кроком трансформації системи охорони здоров’я.

Національна служба здоров’я почне оплачувати діагностичні послуги за направленням сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» на рівні амбулаторної спеціалізованої медичної допомоги.

Як скористатися програмою «Безкоштовна діагностика»

«Безкоштовну діагностику» можна буде отримати безоплатно за направленням сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

Направлення на «Безкоштовну діагностику» – електронне, лікар зможе його оформити тільки через електронну систему охорони здоров’я.

З липня 2019 року для того, щоб отримати електронне направлення на «Безкоштовну діагностику», пацієнту буде необхідно обрати свого лікаря і підписати з ним декларацію, якщо це не було зроблено раніше.

Де можна отримати послуги «Безкоштовної діагностики»

До програми «Безкоштовна діагностика» зможуть приєднатися комунальні поліклініки, лікарні, приватні діагностичні центри, які уклали договір з Національною службою здоров’я.

З липня 2019 року шукайте наліпки «Безкоштовної діагностики» на дверях вашої поліклініки.

Нагадаємо, свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра обрали понад 23 мільйони українців – більше ніж кожний другий.

Ваш лікар не лише встановлює діагноз і лікує найбільш поширені хвороби, травми, отруєння, а й консультує вас з будь-яких питань, пов’язаних зі здоров’ям, а також щодо здорового способу життя, дає направлення на аналізи, до вузькопрофільних спеціалістів, видає довідки.

Усі послуги

у вашого сімейного лікаря, терапевта і педіатра оплачує Національна служба здоров’я.

Що регулює друга постанова Кабінету Міністрів, винесена на публічне обговорення

На громадське обговорення винесено ще один проект постанови Кабінету Міністрів – «Деякі питання проведення пілотного проекту з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги у Полтавській області». Передбачається, що у 2019 році Національна служба здоров’я України спільно з Полтавською областю будуть відпрацьовувати механізм оплати послуг за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» у медичних закладах області.

Планується, що 56 лікарень Полтавської області перейдуть на оплати за договорами Національної служби здоров’я з 1 квітня 2019 року. До цього часу визначені 56 медичних закладів Полтавської області підпишуть договори з Національною службою здоров’я.

Для того щоб перехід відбувався поступово, 60% коштів на стаціонарну допомогу заклади отримують фіксованою сумою щомісячно на основі даних за попередні періоди, 40% коштів буде виплачено за іншим принципом – за проліковані клінічні випадки. Заклади будуть звітувати в Національну службу здоров’я про кількість та структуру випадків госпіталізації. НСЗУ збиратиме та оброблятиме ці дані і на підставі звітів оплачувати кошти за конкретні надані медичні послуги.

Проект триватиме до кінця 2019 року. Національна служба здоров’я відпрацює нову модель фінансування, а також отримає достовірну інформацію про те, скільки випадків госпіталізації у лікарнях і амбулаторних послуг у поліклініках конкретної області. На основі цих даних НСЗУ зможе ефективно прогнозувати потребу медичних послугах в Україні у майбутньому.


Мін’юст та ЦВК дали старт просвітницькій кампанії «Я МАЮ ПРАВО ОБИРАТИ»

Міністерство юстиції спільно з Центральною виборчою комісією дало старт ініціативі «Я МАЮ ПРАВО ОБИРАТИ», яка реалізовується в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!». Про це сьогодні в ході прес-конференції повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

«2019-й – рік загальнонаціональних президентських і парламентських виборів. Згідно з Конституцією право обирати і бути обраним – одне з ключових прав громадян України. Саме тому ми спільно з Центральною виборчою комісією прийняли рішення запустити в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!» правопросвітницьку кампанію «Я МАЮ ПРАВО ОБИРАТИ», - наголосив очільник Мін’юсту.

За його словами, наступного року у виборах візьме участь велика кількість українців, яким виповнилося 18 років і які обиратимуть своїх представників до органів влади вперше. Так само є багато українців, які в зв’язку з війною на сході України та анексією Криму змушені були стати тимчасово переміщеними особами. Близько 60% з них не знають, яким чином реалізувати своє право обирати там, де вони нині живуть. Третя категорія українців – громадяни, які змінили місце проживання, але не змінили реєстрацію. 47% з них не мають інформації про те, як проголосувати в тому населеному пункті, де вони незареєстровані.

«Це значна кількість громадян, які не мають чіткого розуміння, як реалізувати своє конституційне право на обрання Президента і Парламенту», - додав Міністр юстиції.

Він поінформував присутніх, що ініціатива офіційно стартує з початком президентської кампанії 31 грудня. Система безоплатної правової допомоги, яка включає понад 550 центрів та бюро по всій країні, органи юстиції та громадські організації, які є партнерами в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!» і долучилися до цієї ініціативи, почнуть першу хвилю інформаційної кампанії.

Для цього використовуватимуться різноманітні канали комунікації. Інформаційні матеріали розповсюджуватимуться через соціальні мережі. Друковані матеріали – через систему безоплатної правової допомоги та наших партнерів на місцях. Третім великим комунікаційним блоком стане проведення просвітницьких заходів з різними категоріями українців.

«Ми розраховуємо, що українці отримають від цієї кампанії знання, яким чином реалізувати своє право на вибір і яким чином захистити це право. Та найголовніше – яким чином усвідомлено прийняти рішення і обрати представників як на рівні загальнонаціональних інституцій, так і на місцевих виборах», - зазначив Павло Петренко.

Голова Центральної виборчої комісії (ЦВК) Тетяна Сліпачук своєю чергою звернула увагу на повну підтримку ініціативи Мін’юсту.

«В Україні рівень довіри до виборчих процесів, на жаль, низький. Якщо ми спільними зусиллями піднімемо рівень довіри громадян до виборів – це означатиме підвищення рівня довіри до влади. Сумлінний, обміркований вибір кожного є важливою запорукою чесності виборів», - підкреслила голова ЦВК.

За її словами, Центрвиборчком готовий надати усі необхідні матеріали та кадровий потенціал для того, щоб кожна категорія виборців отримала знання щодо того, як взяти участь у виборах, як зробити правильний вибір і проконтролювати, що його голос було належним чином враховано.

«Досягти цього самостійно неможливо. Лише, коли наші зусилля будуть поєднані, а ми робитимемо ці кроки з єдиною метою – забезпечити чесніть, прозорість і зрозумілість виборів для кожного з нас – ми отримаємо результат, який вартий нашого суспільства», - заявила Тетяна Сліпачук.

За словами Секретаря ЦВК Наталії Бернацької, поганих політиків обирають люди, які не приходять на вибори.

«Тому однією зі складових цього просвітницького проекту буде мобілізація участі якнайбільшої кількості українців. Адже це вибір, який впливає на наше подальше життя. На долю кожного громадянина нашої країни», - зауважила вона.


Новий Закон, направлений на протидію булінгу, передбачає чіткі алгоритми дій у випадку цькувань, — Лілія Гриневич

Новий Закон, направлений на протидію булінгу, що був прийнятий ВРУ 17 грудня 2018 року, передбачає чіткі алгоритми дій у випадку цькувань. Про це йшлося в ефірі програми «Сніданок з 1+1» 20 грудня 2018 року за участі Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич.

«Цього року ми розпочали говорити про цю проблему відкрито, стартувала кампанія проти булінгу, проти цькування. І як ви бачите, це синхронно відобразилося на нормативній діяльності Верховної Ради України, і був прийнятий цей Закон. Я вважаю, що найперше з булінгом треба боротися через його попередження, але ті, хто здійснює цькування, мають розуміти, що за цим слідує покарання», – зазначила Лілія Гриневич.

Вона також розповіла про те, як працюватимуть у закладах освіти з випадками цькування, після того як Закон набуде чинності. Так, алгоритм є наступним.

Якщо дитина стала свідком булінгу в закладі освіти, передусім вона може розказати про це батькам, вчителю, психологу або безпосередньо директору.

Окрім цього, дитина може звернутись на «гарячу лінію» ГО «Ла Страда - Україна» з протидії насильству в сім’ї або із захисту прав дітей; до соціальної служби з питань сім’ї, дітей та молоді; Національної поліції України; Центру надання безоплатної правової допомоги.

Якщо педагог або інший працівник закладу освіти став свідком булінгу, то він має повідомити керівника закладу незалежно від того, чи поскаржилась йому жертва булінгу чи ні.

Після отримання звернення дитини, відповідна особа або орган інформує керівника закладу освіти у письмовій формі про випадок булінгу.

Керівник закладу розглядає таке звернення та з’ясовує усі обставини булінгу. Надалі він скликає засідання комісії з розгляду випадків булінгу та окреслює подальші дії. Якщо комісія визнала, що це був булінг, а не одноразовий конфлікт, то очільник закладу зобов’язаний повідомити уповноважені підрозділи органів Національної поліції України та Службу у справах дітей.

До складу такої комісії можуть входити педагоги, психолог, соціальний педагог, батьки постраждалого та «булера», керівник закладу та інші заінтересовані особи.

У разі якщо комісія не кваліфікує випадок як булінг, а постраждалий не згодний з цим, то він може одразу звернутись до органів Національної поліції України.

Але за будь-якого рішення комісії керівник закладу забезпечує психологічну підтримку усім учасникам випадку.

Новоприйнятий Закон також передбачає низку штрафів за цькування.

Штрафи за булінг становитимуть від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів, тобто від 850 до 1700 гривень або від 20 до 40 годин громадських робіт.

Якщо булінг вчинено групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, штраф буде більшим – від 100 до 200 мінімумів (1700 - 3400 гривень) – або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин.

Неповідомлення керівником закладу освіти уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки булінгу учасника освітнього процесу тягне за собою накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до 1 місяця з відрахуванням до 20 відсотків заробітку.