портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест новин Уряду від 28 грудня 2018 року

Опубліковано 28 грудня 2018 року, 15:28 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Прем’єр-міністр: Ми зацікавлені знайти авторитетного партнера для спільного управління ГТС

Україна зацікавлена знайти авторитетного партнера для спільного управління газотранспортною системою України з Європейського Союзу чи Сполучених Штатів Америки, адже це світова практика. Про це в інтерв’ю інформаційному агентству «Інтерфакс-Україна» сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Я хотів би, щоб ми отримали справжнього сильного гравця на європейському газовому ринку. Тому ми зацікавлені в пошуку серйозного авторитетного партнера для спільного управління газотранспортною системою з Європейського Союзу, Сполучених Штатів, – сказав Володимир Гройсман. – Наші партнери зацікавлені в отриманні газу в Європі, а ми - в забезпеченні обсягів транспортування, тому ми зацікавлені в спільному управлінні».

Глава Уряду також заперечив ймовірні суперечки у Парламенті щодо такого спільного управління. Саме Парламент, в разі надходження відповідної пропозиції, має схвалити механізм взаємодії. «А чому Парламент має бути проти? Я розумію, що є ті, хто завжди проти. Але якщо ми говоримо про те, що ми сьогодні об’єднуємо зусилля з авторитетним міжнародним партнером зі світовим ім’ям, прекрасною репутацією і створюємо спільне управління, що тут поганого? Весь світ кооперується», – сказав Володимир Гройсман.


Україна має унікальний шанс за 5 років сформувати нову модель територіального устрою, – Володимир Гройсман

Україна має унікальний шанс у найближчі 5 років сформувати нову модель територіального устрою, який базуватиметься на силі об’єднаних громад і таким чином сприятиме загальному зміцненню держави. Про це в інтерв’ю інформаційному агентству «Інтерфакс-Україна» сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

За його словами, основа цих процесів – подальша реформа децентралізації, яка є однією з найуспішніших змін, що реалізує Уряд. «Зараз завершився перший етап змін. І зараз потрібно формувати новий етап, – сказав Глава Уряду. – Треба не просто забезпечити подальшу реалізацію реформи, коли місцеві громади мають кошти, повноваження, нові можливості і право на об’єднання, але і захистити ці досягнення, закріпити їх в Основному Законі. Я небезпідставно вважаю, що в майбутні п’ять років є унікальний шанс вибудувати нову адміністративно-територіальну модель успішної і самодостатньої України».

Глава Уряду наголосив, що наразі в Україні є й противники реформи. І вони, певно, намагатимуться розвернути процеси у зворотному напрямку. «Гарант незворотності децентралізації – Конституція. В ній необхідно закріпити і повсюдність місцевого самоврядування, і розподіл повноважень між рівнями влади на принципі субсидіарності, і гарантії фінансової самодостатності місцевого самоврядування», – зазначив Володимир Гройсман.

На його думку, розглянути проект змін до Конституції можна вже наступного року: діючим складом Верховної Ради України.

«Ця Верховна Рада зробила для місцевого самоврядування і децентралізації більше, ніж всі разом узяті скликання з часів незалежності. Тут є здорове ядро людей, які розуміють що таке місцеве самоврядування, – сказав Прем’єр-міністр. – Я пам’ятаю, як мені було важко працювати з Парламентом у 2014 році, я тоді був в Уряді Арсенія Яценюка і займався регіональною політикою і місцевим самоврядуванням. Було повне нерозуміння і відторгнення. А в 2015 році у нас уже було повне розуміння всіх гілок влади, що це правильна реформа і її потрібно реалізовувати. Тому я думаю, що ця Рада зможе це зробити».


Володимир Кістіон: Нафтогазові онлайн-аукціони – найголовніший енергетичний «прорив» 2018 року

Підсумки року від Віце-прем’єр-міністра України Володимира Кістіона

Через кілька днів Україна зустріне 2019 рік. Це рік запуску важливої енергетичної реформи. Ринок електричної енергії з 1 липня зазначає кардинальних змін, що має позитивно позначитися як на розвитку галузі, так і якості надання послуг кінцевому споживачу.

Протягом всього 2018 року була проведена колосальна робота над цією реформою. І я вдячний перш за все проектному офісу при КМУ, НКРЕКП, профільному комітету ВРУ, Міненерговугілля, Укренерго, Енергоринку та усім майбутнім учасникам нового ринку за злагоджену і плідну роботу. Велося чимало непростих дискусій, паперової роботи, та в результаті прийнято близько сотні документів, без яких новий лібералізований ринок у найближчому майбутньому запрацювати попросту не зможе.

Дві не менш важливі реформи, які мають довершитися у наступному році, - реформа ринку газу та вугільної галузі.

Незважаючи на приріст видобутку українського вугілля, а цьогоріч ми видобули на 1 млн тонн більше, ніж у минулому 2017 році, Міненерговугілля врешті-решт має запустити Національну вугільну компанію. В пріоритеті має бути використання власного вугілля, щоб українські шахтарі отримували вчасно свою зарплатню та мали впевненість у завтрашньому дні.

2019 рік критично важливий для завершення демонополізації й лібералізації ринку газу, перш за все з точки зору збереження транзитного потенціалу країни.

Чи не найбільшим «проривом» цього року стали електронні нафтогазові аукціони, запроваджені наприкінці року Урядом. Прозора процедура видачі ліцензій вже з початку наступного року дасть змогу залучити в український газовидобуток інвестиції та передові технології, що сприятиме розвитку українського газовидобутку.

Цьогоріч ми також досягнули європейських темпів розвитку дорожнього господарства. За два роки відремонтовано 3500 кілометрів українських автошляхів. Наша мета – з’єднати всі обласні центри якісними дорогами, щоб повернути «життя» в села. На ці цілі у 2019 рік виділено 37,6 млрд грн. Більше 2 млрд грн піде на те, щоб зробити рух на дорогах безпечним.

Інституційні зміни відбулися на державних підприємствах. Незалежні наглядові ради отримали Магістральні газопроводи України, Укренерго, Укрпошта, Укрзалізниця. Незабаром незалежних директорів отримають і Укргідроенерго, Енергоатом, Адміністрація морських портів України та Міжнародний аеропорт «Бориспіль».

Держава, як головний акціонер, делегувала наглядовим радам достатньо повноважень для ведення ефективної господарської діяльност, та очікує високої відповідальності в процесі виконання поставлених завдань.

І на завершення. Цього року реалізовано два важливі соціальні проекти – було відкрито нову лікарню Охматдит та запущено швидкісний експрес у Бориспіль.

В розрізі регіонів завершено реконструкцію Одеського морського вокзалу та електрифікацію залізничної станції Потоки-Золотнишине. Україна тепер має нові морські ворота та сьогодні вже випереджає Польщу і Румунію за рівнем електрифікації залізничних станцій.

Кінець року –це не лише привід підсумувати все, що зроблено. Це також час, щоб сформувати пріоритети на наступний рік. Уряд визначив п’ять ключових цілей на 2019 рік, в основі яких економічне зростання та розвиток людського капіталу.

Зміни приходять не так швидко, як би нам хотілося. Але вони неодмінно настануть, адже Уряд робить все для того, щоб українцям жилося краще. З прийдешніми святами. Миру, добра, щастя усім!

З повагою 

Віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон


Молоді лідери знайомлять ізраїльтян з сучасною Україною

У рамках співпраці Української академії лідерства з Урядом 300 студентів протягом тижня презентують Україну в Ізраїлі та дізнаються більше про цю країну. Молоді українці у рамках дослідницької експедиції до Ізраїлю у своїй комунікації використовують та поширюють новий бренд України Ukraine NOW.

У ході експедиції студенти Української академії лідерства роз’їхалися у 40 ізраїльських міст та містечок, де презентують академію, розповідають про досягнення України, зміни, які активно відбуваються у нашій країні, привертають увагу до Голодомору 1932-1933 років.

«У нашій комунікації ми активно використовуємо та поширюємо нову айдентику України з урядової кампанії Ukraine NOW в рамках співпраці академії з Урядом України. Ізраїль – це країна, яка наразі перебуває у стані війни, тим не менш, вона вважається однією з найрозвинутіших у світі. На 70% Ізраїль складається з пустелі, проте держава не тільки забезпечує своє населення сільськогосподарською продукцією, але й експортує до країн ЄС та США, – розповідає керівник Української академії лідерства Роман Тичківський. – Україна зараз перебуває у пошуках себе в умовах зовнішньої загрози. Ми прагнемо, щоб активні підлітки з усієї України під час цієї освітньої експедиції отримали нові знання, відкрили для себе можливості розвитку, і, повернувшись додому, ставали змінотворцями у себе в регіонах».

Частина дослідницької експедиції складається із зустрічей із ізраїльськими громадськими діячами, політиками, військовими та різноманітного волонтерства. Зокрема, студенти досліджують сфери політики, національної безпеки, підприємництва, інновацій, неформальної освіти. Наприклад, 
цікавим є розвиток інновацій в аграрній сфері – попри особливості місцевого клімату, Ізраїль, використовуючи інновації, здатен забезпечити понад 80% внутрішньої потреби в продовольстві.

Українську експедицію привітав екс-віце-міністр освіти Ізраїлю Ерез Ешель: «Питайте в себе, що ви можете дати спільноті, а не що вона мала б дати вам. Зрештою, ви тут для того, щоб шукати партнерів для себе та України. Знайдіть собі тут принаймні двох друзів – потім вони відбудуться, як успішні люди і ви разом формуватимете спільне майбутнє».

Така освітня експедиція до Ізраїлю проводиться вже вчетверте. Зокрема, минулого року українські студенти відкрили ресторан вуличної їжі у Тель-Авіві, в якому пропонували лише одну страву – суп з кори та листя, який могли собі дозволити українці під час Голодомору 1932-1933 років, жертвами якого стали мільйони. Про ресторан вийшло понад 200 публікацій в українських та міжнародних ЗМІ, а загальне охоплення акції сягнуло цифри 100 мільйонів. Цього разу таку акцію студенти академії проведуть у 40 містах по всьому Ізраїлю, щоб навіть у маленьких містечках привернути увагу до геноциду українського народу.

Довідково

Українська академія лідерства – це 10-місячна неформальна освітня програма розвитку для випускників шкіл віком від 16 до 18 років. Академія допомагає молоді зрозуміти своє призначення, пізнати країну та світ, усвідомлено обрати майбутню професію та розкрити лідерські якості.


Результатом реформ у системі охорони здоров’я є підвищення якості медичних послуг та зростання зарплат лікарів, – Павло Розенко

Результатом реформ у системі охорони здоров’я є підвищення якості медичних послуг та зростання зарплат лікарів. Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» сказав Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

«Медична реформа стартувала фактично лише в цьому році. Зараз ми проводимо лише перший її етап, але нам вже є чим пишатися. На сьогодні вже понад 20 млн українців підписали договори зі своїми сімейними лікарями, і вони вже можуть відзначити те, що якість послуг починає покращуватися. Лікар зараз зацікавлений надавати якісні послуги, адже якщо він буде втрачати пацієнтів, то він буде втрачати і свою заробітну плату», – зазначив він.

За його словами, заробітні плати лікарів, внаслідок запроваджених змін, значно зросли. «Є приклади, коли заробітні плати лікарів, які вже адаптовані в систему медичної реформи, зросли у 2-3 рази», – зауважив Павло Розенко.


Павло Розенко розповів, як буде відбуватися монетизація субсидій

Монетизація субсидій буде відбуватися поетапно. Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» розповів Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

«З 1 січня стартує процес монетизації субсидій, і протягом року він торкнеться приблизно 6 млн домогосподарств. Щоб уникнути якихось неприємних моментів і зайвого ажіотажу, перехід до повної монетизації субсидій буде поступовим», – сказав він.

«Із 1 січня під монетизацію потраплять тільки ті, хто вперше буде подавати заявку на отримання субсидій. З 1 травня ми переводимо на монетизовані субсидії тих, хто отримує субсидії в неопалювальний сезон – це приблизно 1 млн домогосподарств. І з 1 жовтня 2019 року вже всі домогосподарства перейдуть на отримання монетизованих виплат. Тобто до опалювального періоду 2019 року ми повністю відпрацюємо механізм», – пояснив Павло Розенко.

Віце-прем’єр-міністр розповів, що «Ощадбанк» буде відкривати рахунки для субсидіантів в автоматичному режимі. «Людям не потрібно буде йти в банк, щоб відкрити рахунок. Це буде робити «Ощадбанк» автоматично після подачі заявки на отримання субсидії до управління соцзахисту», – сказав він.

Павло Розенко також наголосив, що ніяких обмежень по кількості субсидіантів Уряд не встановлював і встановлювати не збирається. «Ми нікого не будемо штучно обмежуватиме. Змінюється лише принцип розрахунку з людиною і надавачами послуг. І у людей з’явиться додаткова можливість економити кошти і використовувати їх на власний розсуд», – зазначив Віце-прем’єр-міністр.


Павло Розенко: З 1 січня 2019 року відбудеться підвищення пенсій двом категоріям громадян

З 1 січня 2019 року буде зроблений черговий перерахунок пенсій для військовослужбовців. Також розмір пенсії з 1 січня зросте для тих осіб, які досягли 65-річного віку та мають великий трудовий стаж. Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» розповів Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

«З 1 січня для військових пенсіонерів буде зроблений черговий перерахунок пенсії. Також із 1 січня стартує нова пенсійна програма перерахунку пенсій, яка стосуватиметься осіб, яким виповнилося 65 років і вони мають трудовий стаж 35 років – для чоловіків, 30 років – для жінок. Це приблизно 2 млн пенсіонерів», – сказав він.

Павло Розенко також нагадав, що підвищення пенсій для інших категорій громадян буде здійснено з 1 березня 2019 року. «Найбільший перерахунок пенсій, який стосуватиметься близько 11 мільйонів громадян, буде зроблений з 1 березня наступного року. Це буде осучаснення пенсій за новими розмірами заробітних плат», – розповів Віце-прем’єр-міністр, додавши, що розмір підвищення пенсій становитиме від 15% до 40%.