портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест новин Уряду від 29 жовтня 2018 року

Опубліковано 29 жовтня 2018 року, 17:19 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Процес монетизації субсидій розпочнеться в 2019 році, – Володимир Гройсман

Процес монетизації субсидій, який відбуватиметься в Україні вперше, розпочнеться вже з наступного року, розповів в інтерв’ю агенції «Укрінформ» Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Він нагадав, що загальний обсяг адресної допомоги, передбачений проектом Державного бюджету на 2019 рік, становить 55 млрд грн, що на 4 млрд грн більше цьогорічного показника.

«А саму монетизацію субсидій проведемо в декілька етапів. Розпочинаємо 1 січня. Це дуже серйозний процес, який відбуватиметься уперше. Частині, а це 1 млн 300 тис. домогосподарств, ми вже виплачуємо зекономлені кошти. В середньому вийшло по 600-700 гривень кожному господарству. Наступний етап – переведення усіх на особові рахунки. Саме туди будемо направляти доплату держави за сплату житлово-комунальних послуг, а уже звідти кошти мають потрапляти до теплопостачальників та інших надавачів комунальних послуг», - пояснив Володимир Гройсман.

За планом монетизацію потрібно провести до осені 2019 року – до настання наступного опалювального сезону. «Ми вже створили реєстр субсидій і рухаємося далі. Звісно, бюрократія цьому не сприяє. Але вона ніколи й нічому не сприяє. Це величезний обсяг роботи, і ми з усім впораємось», - запевнив Глава Уряду.


Прем’єр-міністр про земельну реформу: Я не піду на здачу національних інтересів ніколи, чого б це не стосувалося

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє, що ніколи не піде на здачу національних інтересів, чого б це не стосувалося, а особливо земельної реформи. Про це він сказав в інтерв’ю агенції «Укрінформ».

«Ми 36% всіх світових чорноземів маємо, і це свого роду золотовалютний запас країни, - сказав Володимир Гройсман. - Чи може бути у нас вільний обіг землі? Так. Але запитання: хто має бути її власником? У мене одна відповідь – українець, який працює на цій землі. Вважаю, це нормально. Заборона на продаж землі іноземцям діє і в деяких європейських країнах».

Глава Уряду зазначив, що виступає і проти продажу земель великим компаніям і холдингам - це так само не відповідає інтересам держави. «Тому має бути обмеження щодо обсягу володіння землею. А віддати землю п’ятьом-десятьом компаніям – це абсурд. Я на це ніколи в житті не піду і говорю про це відкрито зі всіма, з міжнародними партнерами, - додав Глава Уряду. - Тим часом українського фермера я буду завжди підтримувати».

На думку Прем’єр-міністра, для купівлі-продажу землі має бути створений доступний фінансовий ресурс. «Щоб фермер прийшов і під невеликі відсотки взяв кошти, придбав землю, обробляв, виготовляв якісну українську продукцію. Інакше бути не може. І ми це робимо. Приміром, протягом 9 місяців цього року Уряд виділив 312 млн гривень українським фермерам на придбання сільгосптехніки», - зазначив Володимир Гройсман.


Грудень – критичний термін ухвалення проекту бюджету на 2019 рік, – Прем’єр-міністр

Проект Державного бюджету на 2019 рік потрібно ухвалити на початку грудня, і це критичний термін для продовження співпраці з міжнародними фінансовими організаціями та закріплення позитивних економічних тенденцій у країні. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман в інтерв’ю агенції «Укрінформ».

«Сьогодні головне питання – це фінансова стабільність. Бюджет 2019 року має бути реалістичним. Це означає, що доходи і видатки мають збігатися, а дефіцит бюджету – не більше ніж заплановано, і з дуже чіткими джерелами його погашення. Виходячи з цього, ключовим, критичним фактором є те, щоб закон про Державний бюджет був прийнятий до 1 грудня. Тоді ми зможемо планово продовжувати співпрацю з міжнародними фінансовими партнерами», - сказав Володимир Гройсман.

Він наголосив, що в проекті збережені всі програми розвитку та соціальної підтримки, які вже показали свою ефективність і є реальним кроком вперед для країни.

«Тобто, з одного боку – це бюджет розбудови, а з іншого боку – це бюджет стабільності. Я вважаю, що ці дві речі нам вдалося поєднати, – зазначив Глава Уряду. – Звісно, його багато можна критикувати, і ця критика розпочалася одразу після того, як ми погодили цей законопроект на засіданні Уряду. Особливо цікаво було спостерігати за тим, як його критикують тоді, коли ще навіть в очі не бачили, не читали… Я можу погодитися тільки на одне – на реалістичний бюджет. Нереалістичний призведе до нових криз. Тож ми повинні максимально об’єднатися навколо прийняття реалістичного бюджету, і я буду просити депутатів про це».


У Берліні відбулася церемонія нагородження бренда Ukraine NOW

У Берліні за бренд Ukraine NOW вручено одну з найбільш престижних премій у сфері дизайну Red Dot Design Award 2018. Єдиний стиль презентації країни в світі Ukraine NOW обрано переможцем в категорії Corporate Identity, таке рішення ухвалило журі із 24 експертів. Офіційна церемонія нагородження відбулася 26 жовтня.

Єдиний брендинг України Ukraine NOW був підтриманий на засіданні Уряду 10 травня 2018 року. «Це буде бренд України у світі», – зазначив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Лого запропонувала українська креативна агенція Вanda, яка стала Агенцією року Red Dot Design Award 2018, а розробка та створення відбувалися в рамках роботи Комісії з питань популяризації України при Міністерстві інформаційної політики, за участю українських та зарубіжних експертів, Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів. Комунікаційну концепцію готували за підтримки та участі експертів Британського уряду. Було проведено низку фокус-груп у Варшаві, Берліні, Лондоні, меседж протестували у міжнародній кампанії на телеканалі CNN. Також відзначено добре сприйняття Ukraine NOW аудиторією в різних куточках світу – Мюнхені, Давосі, Торонто, Франкфурті, Лондоні та Парижі.

За кілька місяців бренд Ukraine NOW вже став впізнаваним, впевнено завойовує позиції для просування українських товарів та послуг на міжнародних ринках, переконаний державний секретар Міністерства інформаційної політики Артем Біденко.

«Це важлива і приємна перемога для України – адже вона вказує на те, що ми рухаємося правильним шляхом, що європейські цінності, стандарти та пріоритети є ключовими. І, звичайно ж, це хороший урок стійкості для всіх нас – витримати критику від псевдоекспертів і впевнено йти до перемоги», – наголосив Артем Біденко після церемонії вручення нагороди, підкресливши, що це досягнення є командним результатом. За його словами, премія Red Dot для візуального рішення бренда країни – це такий собі Оскар у світі дизайну, що підтверджує влучність креативного рішення для популяризації країни у світі.

«Нагорода, яку отримав Ukraine NOW – це, передусім, історія про філософію брендингу. Він дуже потужний і позитивний. Те, що це не візуальний стиль для бізнесу, а саме брендинг цілої країни, додає йому сили. Сучасні українці – вони про зараз. Не чекають, не вагаються, не бояться. Створюють тут і зараз. Те, що відбувається в Україні в цей момент, – це народження нової нації. І ми щасливі, що Ukraine NOW розказує це світу і розказуватиме надалі», – підкреслив Павло Вржещ, співвласник і креативний директор агенції Banda. До речі, агенція отримувала престижну міжнародну дизайнерську нагороду і за розробку логотипу Євробачення-2017.

«Ми маємо честь разом з Урядом, агенцією Вanda отримати нагороду за брендинг України вперше за роки незалежності», – зазначила Роксолана Стадник, керівник Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів. За її словами, така висока нагорода за національний брендинг – це справді визнання, визнання урядових комунікацій, креативної індустрії. Роксолана Стадник зазначила, що серед ключових задач ініціативи брендингу Ukraine NOW є демонстрація досягнень країни, які можуть надихнути весь світ та заохотити людей відвідати, розпочати бізнес, інвестувати в Україну. Вона підкреслила, що колаборація креативної індустрії та держави має високий потенціал та повинна активно розвиватися, зокрема, співпраця в питанні брендингу України є хорошим прикладом для цього.

Варто відзначити, що залучена Урядом креативна агенція Banda цього року стала найкреативнішим агентством в світі за версією Red Dot Design Award 2018. Вітчизняні креативники здобули першість серед сотень агенцій, представників 45 країн, що подали більше 8 тисяч заявок. Серед 7 нагород, що отримало в Берліні рекламне та дизайнерське агентство Banda, яке визнано Агенцію року, і проект Ukraine NOW.

Довідково

Для забезпечення єдиного стилю презентації держави в світі Уряд 10 травня 2018 року схвалив бренд Ukraine NOW. Бренд запропонований українською агенцією Banda в рамках роботи Комісії з питань популяризації України при Міністерстві інформаційної політики. Комунікаційну концепцію готували за підтримки та участі експертів Британського уряду. Оскільки брендинг розроблявся з метою комунікації саме на міжнародному рівні, було проведено низку фокус-груп у Варшаві, Берліні, Лондоні. Також було відзначено добре сприйняття Ukraine NOW аудиторією в різних куточках світу – Мюнхені, Давосі, Торонто, Франкфурті, Лондоні та Парижі.

Після схвалення Урядом лого почало набувати популярності не лише серед державних структур, а й серед приватних компаній та громадян. Паралельно велася робота щодо інформування про брендинг України за кордоном. Так, зокрема, Ukraine NOW був представлений у Лондоні у липні під час круглого столу «Інновації та можливості», присвяченого обговоренню потенціалу України у контексті глобальної економіки, та у жовтні – у рамках бізнес-форуму Український тиждень в Лондоні, у Нью-Йорку – на конференції «Україна зараз: виклики та можливості», у Софії – на Форумі Дунайської стратегії ЄС.

Брендом почали цікавитися все більше сегментів бізнесу. Логотип почали використовувати компанії, зокрема, веб-студія Вінтаж (Vintage Web Production) на основі нового логотипа зробила генератор зображень, подібний сервіс запустила й одеська веб-студія Solar Digital. Цими генераторами скористалися десятки тисяч людей як в Україні, так і за її межами. Користувачі почали вправлятися в дотепності, генеруючи різноманітні варіації, а компанії та підприємці і собі почали використовувати це у власних бізнес-комунікаціях. А до річниці «безвізу» українська студія Indium Lab розробила додаток доповненої реальності, який проектує логотип країни на біометричний паспорт українців. В офісі Американської торгівельної палати в Києві відбулося засідання Робочої групи з питань готельного бізнесу та туризму щодо нового бренда України Ukraine NOW. Крім того, на Ukrainian Fashion Week (UFW) відбувся форум «Перспективи брендингу Ukraine NOW в проектах креативних індустрій».

Наприкінці вересня на засіданні Уряду Міністерством інформаційної політики було представлено рекомендаційний бренд-бук Ukraine NOW. Бренд-бук включає детальну інформація щодо логотипа: варіанти побудови, використання контекстної піктограми, правила її побудови тощо. Також є інформація про правила використання логотипа, шрифти та кольори. Крім того, наведено приклади та правила використання, зокрема, і з державною символікою, з суббрендами. Ознайомитися з презентацією бренд-буку можна /тут/. Відео з ефіру, де прозвучали основні технічні параметри Ukraine NOW, можна переглянути /тут/

Своєю чергою також нагадаємо, що The Red Dot Award - міжнародна дизайнерська премія, яка існує понад 50 років. Її присуджує Red Dot Design Museum в Ессені. Кожну роботу оцінює експертне журі, яке не знає нічого про авторів дизайну. Журі оцінює різні аспекти дизайнерських робіт: якість, інноваційність, а також уявлення про продукт, який залишає дизайн. Рішення про присудження нагороди має бути одноголосним. Роботи, відзначені нагородою, виставляються у провідному Музеї сучасного дизайну Red Dot в німецькому Ессені.


Арсен Аваков: Україну буде представлено у Глобальному центрі інновацій Інтерполу у Сінгапурі

Україну буде представлено у Глобальному центрі інновацій Інтерполу у Сінгапурі. Про це йшлося сьогодні, 29 жовтня, під час зустрічі Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з представниками Глобального інноваційного комплексу Інтерполу в Сінгапурі. У заході також взяв участь голова Національної поліції Сергій Князєв.

«Завдяки тому, що ми провели реформу, і майже усі прикордонні пункти у нас підключені до бази Інтерпол, звірка даних у нас стовідсоткова. Ми, можливо, це робимо пізніше за інших, але відповідно до найсучасніших технічних стандартів. Для того, аби ми були представлені у таких передових центрах, як сінгапурський, і могли із вами взаємодіяти», ‑ сказав Арсен Аваков.

Глава Нацполіції Сергій Князєв зазначив, що робота з Глобальним інноваційним комплексом Інтерполу дуже цікава для України.

«Робота України по лінії Інтерполу дає гарні результати з розкриття міжнародної злочинності. А взаємодія нашої країни з вашим центром вдвічі покращить результати. Для нас дуже важлива така співпраця. До речі, міністр внутрішніх справ Сінгапуру погодився розглянути пропозицію щодо направлення українського офіцера зв’язку до цього центру задля обміну досвідом», ‑ зауважив Сергій Князєв.

Своє чергою помічник директора виконавчого відділення Глобального комплексу інновацій Інтерпол Ву Чор Пінг ознайомила українську делегацію з організацією роботи командно-координаційного і кіберцентру установи.

«Діяльність центру спрямована на боротьбу із кібертероризмом та кіберзлочинністю, а також із організованою злочинністю. Ці програми відповідають потребам та запитам країн-партнерів Інтерполу. Головна наша задача – швидкий та безпечний обмін інформацією по захищеним каналам, для цього ми використовуємо спеціальну систему «Eye 24/7», яка забезпечує безпечний обмін інформацією між учасниками. У нас є 17 баз даних, які складають 81 мільйон різноманітних поліцейських документів. Щоденно проводиться близько 13 мільйонів пошуків», ‑ повідомила вона.


МОЗ України розпочало закупівлі для створення Єдиної державної інформаційної системи трансплантації

Створення ЄДІСТ – це першочергове завдання для запровадження трансплантації в Україні. Реєстр донорів допоможе вчасно знаходити потенційного донора, фізичні показники якого дозволяють врятувати пацієнта, який потребує трансплантації.

Загалом інформаційна система передбачає

9 різних реєстрів потенційних донорів за типами потреб:

  1. Реєстр волевиявлення особи про надання згоди або незгоди на посмертне донорство або призначення нею повноважного представника, що містить таку конфіденційну інформацію про фізичну особу, яка надала згоду або незгоду на посмертне донорство або призначила повноважного представника.
  2. Реєстр волевиявлення особи, яка надала у встановленому законом порядку згоду на вилучення анатомічних матеріалів для трансплантації та/або виготовлення біоімплантатів з тіла померлої особи, яку вона представляє, що містить конфіденційну інформацію про донора-трупа чи про фізичну особу, яка надала згоду на вилучення анатомічних матеріалів з тіла померлої особи, яку вона представляє.
  3. Реєстр анатомічних матеріалів людини, призначених для трансплантації та/або виготовлення біоімплантатів.
  4. Реєстр живих донорів.
  5. Реєстр живих донорів гемопоетичних стовбурових клітин.
  6. Реєстр реципієнтів.
  7. Реєстр осіб з трансплантованим анатомічним матеріалом.
  8. Реєстр закладів охорони здоров’я, що надають медичну допомогу із застосуванням трансплантації та/або здійснюють діяльність, пов’язану з трансплантацією, та інших суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність, пов’язану з трансплантацією.
  9. Реєстр трансплант-координаторів.

Наразі найголовнішим завданням МОЗ України є закупівля послуг з розробки програмного забезпечення для ЄДІСТ та доступ до міжнародної бази живих донорів кісткового мозку.

На ці потреби в бюджеті 2018 року на трансплантацію загалом передбачено понад 28 млн грн: 26 млн 378 тис. на закупівлю послуг з розробки програмного забезпечення та 1,9 млн на придбання доступу до міжнародного реєстру донорів.

Довідково

Реєстр донорів – це комп'ютерна база даних, в якій знаходиться інформація про потенційних донорів і їх HLA-фенотипи. Якщо виникає необхідність у проведенні трансплантації гемопоетичних клітин, то з трансплантаційного центру (клініки, яка проводить трансплантацію) приходить запит із зазначенням HLA-фенотипу пацієнта в організацію, яка відповідає за функціонування реєстру. Використовуючи цю інформацію, в реєстрі проводять пошук донора.

Для ефективного пошуку неродинного донора необхідно мати сотні тисяч попередньо обстежених потенційних донорів. Що більше таких людей у системі, то вищими є шанси знайти сумісні кровотворні клітини для конкретного хворого і врятувати його життя.

Перший у світі реєстр потенційних донорів гемопоетичних клітин з'явився в США, оскільки американці є авторами цієї практики і саме вони першими стали широко застосовувати метод трансплантації кісткового мозку. Дуже швидко подібні реєстри почали з’являтись у різних штатах, але знайти потрібного донора вдавалося далеко не завжди. Щоб удосконалити процес пошуку, подібні організації були об'єднані в Національний реєстр США. Поступово ця система поширилася на Європу, Азію, Австралію. Однак навіть у національних реєстрах часом не вдавалося знайти потрібного донора. Все це спонукало до об'єднання даних з різних країн світу в Міжнародну мережу (EMDIS в Європі - European Marrow Donor Information System), а потім і в Всесвітню мережу - BMDW. Актуальна інформація про кількість донорів у світі розміщена на сайті BMDW (Bone Marrow Donors Worldwide).

Дотепер в Україні був відсутній єдиний реєстр донорів, в якому би зберігалася вся необхідна інформація за світовими стандартами. Це одна з головних перешкод трансплантації кісткового мозку в Україні. Поки такий реєстр відсутній, українцям роблять пересадку кісткового мозку від неродинного донора лише за кордоном - в Білорусі, Туреччині, Італії, Польщі тощо.

МОЗ України зробило перший крок для того, щоб реєстр донорів і трансплантація стали реальністю в нашій країні.


Інклюзія в школах та дитсадках стала обов’язковою вимогою, - Лев Парцхаладзе

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми. 1 вересня в дію вступили оновлені ДБН щодо проектування шкіл та 1 жовтня — оновлені ДБН щодо дитячих садків, якими введено обов’язкове проектування інклюзивного простору для дітей з інвалідністю у цих закладах. Це сприятиме їх інтеграції в суспільство та всебічному зростанню поряд з однолітками, підвищенню доступності освіти та створенню реального безбар’єрного середовища в Україні в майбутньому.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«З цієї осені інклюзія в школах та дитячих садках стала обов’язковою. Відтепер при реконструкції та будівництві цих закладів обов’язково мають передбачатися доступні та універсальні класи, коридори, навчальні кабінети, ігрові кімнати та інші зали і приміщення. Також в рамках облаштування безбар’єрного простору будуть створюватися окремі класи або групи інклюзивного навчання, додаткові приміщення для медобслуговування та корекції розвитку — так звані ресурсні кімнати. Освіта в Україні має ставати доступнішою і цим ми зробимо вагомий крок до цього», — сказав він.

Згідно з ДБН, наповнюваність класів з інклюзивним навчанням має складати не більше 20 учнів.

Також визначено проектування ресурсних кімнат — окремих спеціально облаштованих класів для дітей з особливими освітніми потребами, де вони навчаються за індивідуальним планом розвитку у супроводі корекційного педагога. «Сьогодні такі кімнати вже працюють у багатьох оновлених школах по Україні завдяки успішній реалізації проекту Благодійного фонду Порошенка та його голови Марини Порошенко. Безбар’єрність є також одним із головних принципів проекту «Новий Освітній Простір», який наразі реалізується Мінрегіоном та Міносвіти майже у 300 школах та дитсадках України. І ми надалі продовжуємо цю роботу», — розповів Парцхаладзе.

Нові ДБН щодо шкіл та дитячих садків розроблені фахівцями ПАТ «КиївЗНДІЕП».

Також наразі Мінрегіон працює над розробкою нового ефективного ДБН щодо доступності, який стосуватиметься усіх груп населення з інвалідністю: візочників, тих хто має вади слуху, проблеми із зором, а також інших маломобільних груп.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.


До України прибула Перша офіційна торговельна місія США вивчати перспективні об'єкти для інвестицій 

29 жовтня у Києві Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів зустрів Першу офіційну торговельну місію Міністерства торгівлі Сполучених Штатів Америки, яка прибула для пошуку перспективних об'єктів для інвестицій в Україні.

“Двостороння торгівля Україна – США невпинно зростає - товарообіг за 8 місяців 2018 року уже збільшився на 16% і склав $2,6 млрд. Спільний інтерес наших країн лежить у площині агробізнесу, енергетиці, інфраструктурі, ІТ, промисловій співпраці. Ми також розпочали процес приватизації за новим прогресивним законодавством, що створює виняткові інвестиційні можливості і для американських компаній”, - підкреслив Степан Кубів.

Перший віце-прем’єр-міністр України додав, що американські компанії вже зараз ведуть активну діяльність в Україні і є надійними партнерами для українського бізнесу.

“Американські компанії вже привезли з собою в Україну власні технології і завдяки наявності в Україні кваліфікованого персоналу зуміли досягти чудових результатів. Ми продовжимо системні реформи в Україні, поліпшення інвестиційного клімату, дерегуляцію та посилення прав інвесторів. Певен, що наша співпраця матиме ще більше вагомих результатів та перемог”, - підкреслив Степан Кубів.

Степан Кубів зазначив, що також успішно працює Українсько-американська рада з торгівлі і інвестицій, створено українсько-американські Робочі групи з питань сприяння розвитку двосторонньої торгівлі, інвестицій, захисту прав інтелектуальної власності, сільського господарства, усунення технічних бар’єрів у торгівлі.

Довідково

Перша офіційна торговельна місія Міністерства торгівлі США, яка складається з дванадцяти керівників американських компаній, що зацікавлені у розвитку бізнесу з Україною, розпочала свою роботу у Києві 29 жовтня 2018 року. Під час роботи Місії буде проведена низка зустрічей з представниками українського бізнесу, а також Світового банку та МБРР. Для представників американських компаній – учасників Місії буде проведено деталізовані брифінги щодо особливостей ведення бізнесу в Україні, а також надані практичні рекомендації по пошуку партнерів.


Глава Уряду доручив забезпечити ретельний моніторинг початку опалювального сезону та процесу надання субсидій

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив Віце-прем’єр-міністру Геннадію Зубку активно відслідковувати ситуацію із початком опалювального сезону на місцях. Одночасно Міністру соціальної політики України Андрію Реві доручено забезпечити ритмічність процесу надання громадянам субсидій на оплату комунальних послуг. Доручення дані за підсумками оперативної наради.

«Багато українців думають про те, що це Уряд починає опалювальний сезон. Насправді опалювальний сезон розпочинають органи місцевого самоврядування, - сказав Володимир Гройсман. – Ми як Уряд зробили все, аби забезпечити старт опалювального сезону вчасно і без затримок. Газові сховища заповнені, резерви створені. Газ ми подали всім теплокомуненерго. Від держави тут жодних перепон немає. Важливо, аби всі підприємства і мери тепер спрацювали кваліфіковано. Потрібна буде допомога - ми допоможемо».

Глава Уряду звернув увагу Віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка на механізм такої допомоги. «Просив би, Геннадію Григоровичу, налагодити моніторинг по кожному регіону. Щоденно збирати інформацію. Там, де є проблеми, просив би, аби фахівці Міністерства (Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКХ) виїжджали і дивилися, як можна вирішити місцеві локальні проблеми», - додав Глава Уряду.

Говорячи про субсидії, Володимир Гройсман звернув увагу, що, за розрахунками Уряду, біля 7 млн домогосподарств мають право на субсидії. І безпідставні відмови від допомоги – неприпустимі.

«Ми (на рівні Уряду) усунули обмеження, які заважали отримати допомогу. При органах соцзахисту створені окремі комісії, які мають враховувати окремі обставини кожної сім’ї, яка потребуватиме субсидії. Просив би, аби комісії приймали людей, і якщо є реальні життєві обставини, ставати на позиції громадян. Дуже чітко треба дати всім зрозуміти, що інакше і бути не може», - наголосив Володимир Гройсман.


Геннадій Зубко: Громади мають сформувати власні культурні стратегії

Децентралізація культури – це можливість для громад набути власної ідентичності, розбудувати культурні простори на рівні регіонів – з одного боку, з іншого – отримати від цього максимальний економічний ефект. Ми є європейською нацією зі своєю автентикою, багатою культурною спадщиною, і нам є що показати світу.

Про це на відкритті міжнародної конференції «Коли територія набуває ідентичності» у рамках фестивалю «Жовтень у Жовтні» наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Сьогодні держава і Український культурний фонд фінансують культурні стартапи. Вони можуть працювати набагато глибше на економіку країни, ніж будь-яке підприємство. Це новий простір для розвитку, який покаже нашій молоді – хто ми є, куди рухається країна і чим нам потрібно конкурувати у світі. І це конкуренція не тільки між областями в аспекті відновлення і реконструкції історичних будівель. Це відновлення і створення нових культурних традицій нашої держави», - наголосив Геннадій Зубко.

Урядовець повідомив, що фестиваль «Жовтень у Жовтні», який відбувається цими днями у Житомирі – це і є перший культурний стартап для України. «Від його проведення ми очікуємо створення стратегії щодо розвитку культури, яка може масштабуватись на всю країну. Він має показати, яким чином розвивати культурну спадщину і історичні набуття, які можна делегувати в перспективу», - підкреслив Геннадій Зубко.

Присутня на заході Перша леді України Марина Порошенко привітала всіх учасників з офіційним відкриттям фестивалю сучасної культури «Жовтень у Жовтні» і зазначила, що цей проект має дуже амбітні плани. «Фестиваль претендує стати основною подією в культурному житті Житомирщини. І я впевнена, що організатори докладуть всіх зусиль для того, щоб реалізувати свій задум», - наголосила Марина Порошенко.

Вона висловила сподівання, що саме з проведенням фестивалю розпочнеться відродження знакової для Житомира споруди - кінотеатру «Жовтень», який завжди був культурним осередком для містян і є перлиною мистецтва в архітектурному ансамблі міста.

У свою чергу Міністр культури України Євген Нищук підкреслив, що проведення таких заходів сприяє не просто збереженню культури, а розвитку і життю майбутніх поколінь. «Будь-яка реформа, модернізація або економічно-соціальний зріз – в основі них має бути культурна складова. Це справді дуже цінне, адже в такій синергії країна отримає потужний результат. Цей фестиваль гуртує креативних і цікавих людей. Більше того, сьогодні і завтра тут буде присутня культурна інтервенція – менеджери зі всієї країни і Європи», - зазначив Міністр.

Віце-прем‘єр-міністр подякував Українському культурному фонду за організацію, проведення і фінансування масштабного фестивалю. «Це проекти майбутнього, які дозволять залучати величезні інвестиції та однодумців – митців, експертів не тільки зі всієї країни, а й з-за кордону. Все залежить від місцевого самоврядування – наскільки вони готові рухатись і розвиватись в цьому напрямку. Сьогодні унікальний час! Завдяки реформі децентралізації «вікно можливостей» відкрито для всіх напрямків!» - розповів урядовець.

 Довідково

Організатори фестивалю «Жовтень у Жовтні»: ГО «Житомир, зроби голосніше» спільно з Житомирською міською радою, Житомирською ОДА та арт-центром Я-Галерея за підтримки Українського культурного фонду, Посольства Нідерландів в Україні, Інституту Адама Міцкевича.

Фестиваль розпочав свою роботу з 26 жовтня і триватиме до 4 листопада.


Середня зарплата в Україні у вересні перевищила 9 тис. грн, – Держстат

Середня номінальна заробітна плата в Україні у вересні склала 9042 грн, що в 2,4 раза перевищує мінімальний показник і на 12,9% більше показника вересня 2017 року. Про це свідчать дані Державної служби статистики України.
Зарплати вищі за середню отримували на підприємствах промисловості, особливо у фармацевтиці (16,4 тис. грн), нафтопереробці (11,4 тис. грн) та металургії (11,2 тис. грн), транспорту, сектору ІТ. Середня зарплата в освіті майже вдвічі перевищила мінімальну і склала 7176 грн. В медицині 5730 грн.
Довідково
За прогнозами Кабінету Міністрів України, показник середньої зарплати, як один з орієнтирів економічного розвитку України, має сягнути позначки в 10 тис. грн. В проекті Державного бюджету на 2019 рік Кабінет Міністрів закладає показник мінімальної зарплати на рівні 4170 грн.

Експорт товарів у січні-серпні 2018 зріс на 12,4%

Обсяг експорту товарів у січні-серпні 2018 року збільшився у порівнянні з січнем-серпнем 2017 року на 12,4%, або на $3,4 млрд, і склав $30,9 млрд. Таким чином, експорт товарів росте вже 20 місяців поспіль.

Найбільша питома вага в українському експорті належить:

продукції АПК та харчової промисловості (36,8%);

продукції металургійного комплексу (26,4%);

продукції машинобудування (11,7%);

мінеральним продуктам (9,2%).

В географічному розрізі збільшення експорту товарів за вказаний період відбулося до країн:

Америки – на 30,4%;

Європи – на 18,6%;

Азії – на 10,0%;

СНД – на 4,4%;

Африки – на 2,9%.

ЄС залишається найбільшим торговельним партнером України. Питома вага країн ЄС в експорті товарів з України у січні-серпні 2018 року становила 42,1%. Так, експорт товарів до країн ЄС зріс на 18,3%, або $2,0 млрд, і становив $13,0 млрд.

До найбільших торговельних партнерів України в експорті товарів, крім країн ЄС, також належать Росія, Туреччина, Індія, Китай, Єгипет, Білорусь, США та Молдова.


Ігор Жданов: Біла Церква має величезний потенціал стати спортивною столицею Київщини

27 жовтня Міністр молоді та спорту Ігор Жданов з робочою поїздкою відвідав Білу Церку та ознайомився зі спортивними об'єктами міста.

Урядовець побував у Київському обласному ліцеї-інтернаті фізичної культури і спорту та ознайомився зі станом спортивного навчального закладу, поспілкувався з його керівництвом та тренерським складом, а вихованцям побажав досягнень на спортивних міжнародних аренах.

Посприяти здобуткам ліцеїстів має і нове обладнання, яке було закуплене Мінмолодьспорту для закладу. Ігор Жданов передав для тренування учням два нові борцівські килими та комплект гімнастичного спорядження для потреб резервного спорту міста, зокрема секції спортивної гімнастики ДЮСШ №1.

Урядовець відзначив роботу секції настільного тенісу спортшколи №1. «Це прекрасно, коли стільки дітей, як в цьому місті, займаються спортом. Найголовніше - це повний зал хлопців та дівчат, які із задоволенням тренуються. Це прекрасна альтернатива «сидінню вдома» для юного покоління. Дякую тренерам секції за роботу з дітьми, а вихованцям бажаю перемог та успіхів в пізнанні секретів цієї чудової гри».

Також Міністр знайомився зі станом та проблемними питаннями реконструкції дитячо-юнацької спортивної бази «Трудові резерви». Капітальний ремонт стадіону було розпочато у липні 2018 року. Наразі тут завершено роботи з облаштування футбольного поля, встановлено системи автоматичного поливу та дренажу, посіяно траву, яку накрили спеціальним захисним покриттям. На другому етапі робіт планується заміна бігових доріжок, оновлення трибун для глядачів. Є також потреба в капітальному ремонті підтрибунних приміщень.

«Біла Церква має величезний потенціал стати спортивною столицею Київщини. Переконався в цьому особисто, ознайомившись з робою спортивних закладів міста. Спільними зусиллями – міської, районної, обласної влади, Уряду, держави, небайдужих до спорту народних депутатів – ми зробимо значно більше, ніж поодинці», - наголосив Ігор Жданов.

Зокрема, Міністр закликав зробити все можливе, що довести реконструкцію такого важливого для Білої Церкви спортивного інфраструктурного проекту, як стадіон «Трудові резерви».


Вітчизняну систему реагування поліції на виклики потрібно розвивати, – Сергій Князєв

Система реагування на виклики в поліції України майже нічим не відрізняється від закордонних аналогів, проте відрізняється сам алгоритм реагування на ці виклики. Про це Голова Національної поліції України Сергій Князєв повідомив сьогодні, 29 жовтня, під час робочого візиту до Сінгапуру.

Глава Нацполіції зазначив, що члени української делегації ознайомилися із презентацією сінгапурських колег щодо реагування поліції на виклик про якусь подію, а також з інформацією щодо кількості викликів упродовж року та обслуговування цієї системи.

«Система доволі однакова, як і в поліції України. Єдина відмінність – наші колеги з Сінгапуру перейшли на нову форму роботи: вони спочатку аналізують відеоконтент з місця події, отриманий з допомогою системи на кшталт нашого «Безпечного міста». Після цього, оцінивши ризики, направляють поліцейський наряд на виклик», – зазначив Сергій Князєв.

Відтак він підкреслив, що в Україні потрібно розвивати систему «Безпечне місто», аби поліція працювала більш ефективно.

Нагадаємо, у Дніпрі розпочав роботу новий Ситуаційний центр Нацполіції.