портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест новин Уряду від 31 березня 2020 року

Опубліковано 01 квітня 2020 року, 09:50 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Максим Степанов назвав пріоритети своєї діяльності на посаді Міністра
«Перший пріоритет – боротьба з коронавірусом. Я не хочу нікого ні в чому звинувачувати, але є певна втрата часу з погляду підготовки до пандемії. Ми більше не можемо собі дозволити гаяти час. Тому вкрай важливо зараз налагодити комунікацію із закладами охорони здоров’я на місцях. Другий пріоритет – медична реформа», – наголосив Міністр охорони здоров’я України.

Віктор Ляшко: Міністерство опрацьовує рекомендації розгортання госпіталів у виставкових центрах та палацах спорту
Заступник Міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України повідомив, що зазначений проект відправлено на опрацювання Інститутом громадського здоров’я та Інститутом епідеміології та інфекційних хвороб. Після цього розглядатиметься можливість, в разі необхідності,  розміщення додаткових ліжко-місць, зокрема, у виставкових центрах, палацах спорту тощо.

МОЗ: Алгоритм надання медичної допомоги хворим на COVID-19
Міністерство охорони здоров'я України оновило стандарти надання медичної допомоги хворим на COVID-19. Стаціонарне лікування має обов'язково надаватися: хворим з підозрою/підтвердженим COVID-19 у середньому й тяжкому стані, а також при ознаках пневмонії або дихальної недостатності; пацієнтам, незалежно від тяжкості стану, які належать до групи ризику розвитку ускладнень.

Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19
За даними Центру громадського здоров’я, станом  на 10:00 31 березня в Україні 549 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 13 летальних (2 за останню добу), 8 пацієнтів одужало. За добу було підтверджено 69 нових випадків.

Ліки для лікування онкології у дітей розподілені в регіони
4 529 флаконів препаратів “Цитозар” (цитарабін) та “Онкаспар” (пегаспаргаза) проти онкологічних захворювань у дітей найближчим часом поїдуть в усі області України. Препарати закуплені за кошти державного бюджету 2019 року. Наказ про розподіл підписаний та опублікований на сайті МОЗ України.

МОЗ: Перевезення медиків Києва на час карантину буде безкоштовним
Компанія Uber, яка раніше долучилася до ініціативи МОЗ та забезпечила 10 000 поїздок на таксі для медичних працівників до лікарень у містах, запускає проект Shuttle Heroes – спеціальний сервіс, який буде безкоштовно перевозити працівників медичних установ у період карантину. Проект діятиме на території Києва.

У 8 містах Дніпропетровщини поблизу лікарень встановили намети для прийому хворих COVID-19
«Такі намети «запрацюють» у разі масового надходження до лікарень хворих із підозрою на коронавірус. Їх основна функція – забезпечити максимальне дистанціювання між пацієнтами, аби не допустити розповсюдження інфекції», – зазначили у департаменті охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА.

Ігор Петрашко: Для стимулювання вітчизняного виробника маємо 640 млрд грн, які тратяться на держзамовлення
«Нинішня економічна криза, спричинена коронавірусом, є унікальною через те, що є, в першу чергу, промисловою, а не фінансовою кризою. Ми бачимо, що руйнуються ланцюжки поставок, ми бачимо обмеження руху людей, обмеження руху товарів. Зараз головне завдання Міністерства економіки і Кабінету Міністрів України полягає в тому, щоб максимально сприяти збереженню робочих місць і збереженню максимальної кількості бізнесів», – сказав Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Грошові надходження від експорту української готової та консервованої риби склали понад 413 тис. дол. США
За даними Державної служби статистики України, в січні 2020 року Україна поставила на зовнішні ринки 136 тонн готової та консервованої риби на 413,5 тис. дол. США.

У Мінфіні представлено нового Міністра
«Значно посилити фіскальний каркас країни - особливо актуально в період кризи. Ефективна робота податкового та митного блоків важлива, як ніколи. Ключовим критерієм оцінки цієї ефективності буде наповнення бюджету, адже держава має виконувати свої зобов’язання перед громадянами. Особливо перед найменш захищеними», – зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко.

Дмитро Кулеба: У середу до України прибуде партія гуманітарної допомоги від уряду КНР
Міністр закордонних справ України провів відеорозмову із Послом КНР в Україні Фань Сяньжуном. Дмитро Кулеба висловив вдячність Китаю за допомогу Україні у боротьбі з пандемією COVID-19 і партію гуманітарної допомоги, яка 1 квітня прибуде до України. У ній будуть тести ПЛР, дистанційні термометри, медичні окуляри та інші засоби індивідуального захисту для медичного персоналу.

Дмитро Кулеба: Україна вдячна Катару за сприяння нашим громадянам
Дмитро Кулеба висловив вдячність катарській стороні за допомогу у поверненні громадян України з Катару, а також з Індонезії та Таїланду – транзитом через Доху. «Оперативні та компетентні рішення катарських партнерів сприяли безпечному поверненню українських громадян додому», – зазначив Міністр закордонних справ.

Дмитро Кулеба обговорив з Послом Кореї збільшення інвестицій в економіку України
Міністр закордонних справ України закликав Посла Республіки Корея Квон Кі-Чанга сприяти збільшенню обсягів корейських інвестицій в економіку України. Посол поінформував Міністра про досвід успішних корейських інвестпроектів в Україні та запевнив у зацікавленості розвивати діяльність у цій сфері.

Мінекономіки створює робочу групу по імплементації закону про обіг с/г земель
«Зараз наше головне завдання – підготуватися до відкриття ринку землі і створити всі необхідні умови для того, щоб фермер отримав доступ до кредитних ресурсів, не допустити рейдерства і встановити такі правила гри, які б дозволили створювати нові робочі місця і розвиватися аграрному сектору», – прокоментував прийняття закону про ринок землі Міністр економіки, сільського господарства та торгівлі Ігор Петрашко.

Верховна Рада України проголосувала за відкриття ринку землі
Парламент завершив розгляд проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення №2178-10. Згідно з оновленою версією документа, з другого півріччя 2021 року скасовується дія мораторію на продаж аграрної землі.

Мінсоцполітики та Товариство Червоного Хреста об’єднають зусилля для допомоги українцям в умовах карантину
«Мінсоцполітики звернулося до міжнародних та громадських організацій з ініціативою долучитися до проектів допомоги людям, в першу чергу, самотнім громадянам похилого віку та людям з інвалідністю. В цей складний період ми маємо об’єднати наші зусилля», – наголосила Марина Лазебна.

Укрзалізниця запускає соціальну програму із безкоштовного підвозу медиків службовими поїздами з 31 березня, – Владислав Криклій
«Укрзалізниця запускає соціальну програму із безкоштовного підвозу медиків службовими поїздами з 31 березня. Міністерство інфраструктури надало необхідні погодження. Усі витрати з організації перевезень компанія бере на себе. Проїзд для медиків буде безкоштовним. Дякую Укрзалізниці за підтримку українських медиків», – заявив Міністр інфраструктури.

Парламент додатково надав час співвласникам багатоквартирного будинку для вибору моделі договорів на компослуги
Співвласники багатоквартирних будинків мають обрати модель договору на комунальні послуги (крім послуг з постачання електричної енергії та природного газу) не до 1 травня 2020 року, як було визначено в Законі України «Про житлово-комунальні послуги», а протягом п’яти місяців з дня завершення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України.

Поліцейські склали 3120 адмінпротоколів за порушення правил карантину
За 30 березня складено 152 адміністративні протоколи за статтею 44-3 (Порушення правил щодо карантину людей) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Загалом із початку карантинних заходів працівники поліції склали 3120 адмінпротоколів.  

Забороняється припиняти електропостачання громадянам на період дії карантину, – Держенергонагляд
Держенергонагляд звернувся до операторів систем розподілу електричної енергії й електропостачальних організацій та наголосив на необхідності дотримання вимог законодавства і відповідно до нього не обмежувати та/або не припиняти постачання електричної енергії споживачам на період дії карантину.

Представники України та Молдови обговорили питання проведення екологічного попуску з Дністровського водосховища в онлайн-форматі
Учасники онлайн-наради заслухали пропозиції молдовської сторони щодо сценарію проведення екологічного попуску, дані Укргідрометцентру стосовно гідрометеорологічної ситуації у басейні Дністра та думки представників громадськості басейну Дністра в Україні та Молдові щодо цього питання.