портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест «Новини Донеччини» 05 листопада 2018 року

Опубліковано 05 листопада 2018 року, 17:02 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Ранкове зведення на 07:00 05 листопада 2018 року

Упродовж минулої доби, 4 листопада, ситуація в районі проведення операції була напруженою, проте, цілком контрольованою Об'єднаними силами.

Російські окупанти 18 разів відкривали вогонь по позиціях наших військ. При цьому, ворог 13 разів застосував озброєння, заборонене Мінськими домовленостями.

Противник вів прицільний вогонь з мінометів різного калібру, озброєння бойових машин піхоти, гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Російсько-окупаційні війська здійснювали обстріли позицій Об’єднаних сил в районах населених пунктів Кримське, Новотошківське, Золоте, Авдіївка, Новотроїцьке, Павлопіль, Водяне, Гнутове, Лебединське.

Позиції Об'єднаних сил у районі Золотого окупанти двічі обстрілювали з мінометів калібру 120 мм. Тут же, тричі, ворог застосував міномети 82-го калібру. Вогневого впливу з цієї ж зброї зазнали опорні пункти наших військ неподалік Новотошківського, Авдіївки, Павлополя, Водяного, Гнутового та Лебединського.

Внаслідок бойових дій, один військовослужбовець Об'єднаних сил загинув, троє - зазнали легких поранень та один – отримав поранення середньої важкості.

Підрозділи, що обороняються, вживають активних заходів, зокрема й вогневого впливу на окупантів, з метою недопущення прориву противника, утримання займаних позицій і збереження життя та здоров'я військовослужбовців Об'єднаних сил. Жоден випадок відкриття вогню противником не залишається поза увагою.

За даними розвідки, протягом 4 листопада, 3-х окупантів було знищено та ще 4-х - поранено.

Від початку доби, російські окупанти двічі обстріляли позиції Об'єднаних сил на Маріупольському напрямку - в районі населених пунктів Павлопіль та Гнутове. Важке озброєння не застосовувалося. Втрат серед наших захисників немає.

За матеріалами офіційної сторінки прес-служби ООС в соціальній мережі Фейсбук


Ігор Стокоз зустрівся з делегацією Німецького Бундестагу

Сьогодні у Краматорську відбулася зустріч заступника голови Донецької облдержадміністрації Ігоря Стокоза з делегацією Німецького Бундестагу. Під час зустрічі сторони обговорили військово-політичну ситуацію в районі проведення Операції об'єднаних сил; гуманітарну ситуацію в регіоні та потреби у гуманітарній допомозі, а також становище тимчасово переміщених осіб та їх основні потреби на даний час.

«Однією з найактуальніших проблем на сьогоднішній день є відновлення

пошкодженого/зруйнованого під час проведення антитерористичної операції житлового фонду з метою забезпечення безпечного та комфортного проживання мешканців. З початку проведення антитерористичної операції в Донецькій області, на територіях підконтрольних українській владі, зруйновано/пошкоджено 12564 житлових будинків всіх форм власності», - наголосив заступник голови Донецької облдержадміністрації Ігор Стокоз.

Також заступник голови Донецької облдержадміністрації подякував німецькій стороні за підтримку України у війні з Росією та підкреслив, що внаслідок ведення бойових дій залишаються знеструмленими 3 населених пункти, які знаходяться на лінії зіткнення: с. Піски, с. Опитне в Ясинуватському районі, с. Широкине в Волноваському районі. Для відновлення електропостачання необхідно забезпечення обстеження, розмінування прилеглих до ушкодженого енергетичного обладнання територій та створення «зелених коридорів» для виконання ремонтно-відновлювальних робіт.

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації


Затверджено новий Порядок виплати одноразових грошових винагород спортсменам та тренерам Донецької області

З метою морального і матеріального заохочення спортсменів та їх наставників, досягнення яких сприяють авторитету Донецької області і України, підтримки і стимулювання розвитку спорту вищих досягнень в регіоні, розпорядженням голови облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації Олександра Куця від 23.10.2018 № 1285/5-18 затверджено Порядок виплати одноразових грошових винагород атлетам і тренерам Донеччини, які гідно виступають на міжнародних змаганнях, а також граничні розміри цих винагород.

Розпорядження набирає чинності з дня його опублікування. Виплата винагород буде здійснюватися в межах видатків, передбачених в обласному бюджеті.

Винагорода виплачуватиметься спортсменам Донецької області, які посіли перше-шосте місця на Олімпійських іграх, перше-третє місця у складі збірних команд України на офіційних міжнародних змаганнях: Паралімпійських, Дефлімпійських, Всесвітніх, Європейських, Юнацьких Олімпійських іграх, Іграх нескорених «Invictus Games», чемпіонатах світу серед дорослих, кубках світу, чемпіонатах Європи серед дорослих з олімпійських та неолімпійських видів спорту, чемпіонатах світу і Європи серед осіб з інвалідністю з видів спорту, що входять до програми Паралімпійських та Дефлімпійських ігор, з видів спорту, що не входять до програми Паралімпійських та Дефлімпійських ігор, серед дорослих, Всесвітній шаховій олімпіаді, та їх тренерам.

У розпорядженні визначені граничні розміри одноразових грошових виплат, які становлять певний відсоток від державних нагород, встановлених постановами Кабінету Міністрів України. Підкреслимо, що за ініціативи голови облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації Олександра Куця розміри винагород переглянуто в бік їх суттєвого збільшення.

За успішні виступи на Олімпійських іграх (у 2020 році пройдуть у столиці Японії Токіо) спортсменам Донецької області встановлені такі винагороди: за «золото» – 1753,8 тис. грн., «срібло» – 1122,4 тис. грн., «бронзу» – 771,7 тис. грн., четверте місце – 617,4 тис. грн., п’яте місце – 493,9 тис. грн., шосте місце – 395,1 тис. грн. За досягнення на Паралімпійських іграх атлети отримуватимуть: за перше місце – 876,9 тис. грн., за друге – 561,2 тис. грн., за третє – 385,8 тис. грн., на Всесвітніх іграх (у 2021 році пройдуть у американському місті Бірмінгем): за перше місце – 240 тис. грн., за друге – 200 тис. грн., за третє – 120 тис. грн.

За підготовку спортсменів, які мають досягнення на міжнародних змаганнях, їх тренерам встановлюється винагорода у розмірі 50% (першим тренерам – 25%) від розміру винагороди, встановленого для атлета.

Зазначимо, що якщо спортсмен на одному змаганні посів кілька призових місць, у розмір винагороди враховуються суми винагород за кожне зайняте призове місце. Також атлетам виплачуються винагороди за встановлення рекордів світу та/або Європи на офіційних міжнародних змаганнях після їх реєстрації в установленому порядку відповідно до розмірів, визначених за перше місце.

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації


Порошенко запросив на Донбас турецьких миротворців

Президент Петро Порошенко запропонував Туреччині взяти участь у складі майбутньої миротворчої місії під егідою ООН на Донбасі.

Про це Порошенко заявив під час спільної прес-конференції з президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом, йдеться на сайті президента України.

«Я запропонував пану президенту активізувати наш діалог, в тому числі підтримки рішення про розміщення миротворців відповідно до мандату ООН. Ми довіряємо Туреччини і будемо щасливі бачити, якби Туреччина взяла участь у встановленні миру на Донбасі через свою миротворчу місію у складі ООН », - підкреслив президент України.

У свою чергу, Тайіп Ердоган запевнив у незмінності позиції Туреччини щодо України.

За матеріалами сайту «Вчасно»


«Кричуще незадовільне виконання робіт»: у Слов’янську вимагають від Донецької ОДА звіту щодо реконструкції міського парку

У Слов'янську Донецької області громадянами розпочата кампанія зі збору підписів щодо виїзного звіту у парку «Шовковичний» директора департаменту екології і природних ресурсів Донецької ОДА Сергія Натруса.

У Слов'янську місцевими жителями була розпочата загальноміська кампанія зі збору підписів щодо публічного виїзного звіту у парку «Шовковичному» директора Департаменту екології і природних ресурсів Донецької облдержадміністрації Сергія Натруса. Про це повідомив активіст руху «Сильні громади» Денис Бігунов.

Він зазначив, що люди вимагають від чиновника звіту через кричуще незадовільне виконання робіт у парку вартістю майже 20 мільйонів гривень коштів та фактичного засекречення форм актів виконання робіт КБ-2 В, аби люди могли би зрозуміти, за що конкретно департамент вже сплатив підряднику понад 6 мільйонів гривень коштів.

Вчора лише за годину представниками Клубу друзів парку «Шовковичний» та руху «Сильні громади» було зібрано кілька десятків підписів, а люди, ставлячи підпис, дякують і висловлюють згоду приєднатися до загальноміської акції протесту під стінами департаменту екології Донецької ОДА.

Денис Бігунов зазначив, що 19 листопада, якщо не буде відповідної реакції замовника робіт, громада Слов'янська планує проведення мітингу біля стін Департаменту та особистої передачі звернення з підписами громадян голові Донецької ОДА Олександру Куцю з проханням вжити невідкладних заходів для вирішення цієї обурливої та образливої для мешканців Слов'янська ситуації.

«Ініціативна група зі збору підписів переконана, що якщо чиновник не здатен сумлінно виконувати свій обов'язок перед громадянами, то такий чиновник має звільнити місце для тих, хто може це робити і прозоро довести справу до кінця, а не перетворювати будівництво у парку на загальноміське посміховисько над авторитетом державної влади», — додав Денис Бігунов.

Раніше, юристи руху «Сильні громади» та клубу друзів парку зробили запит до Департаменту екології Донецької ОДА. Проте у відповіді було сказано, що акти виконаних робіт КБ-2 наказом директора департаменту Сергія Натруса були віднесені до службової інформації, внаслідок чого ці акти фактично засекречені від платників податків. Незважаючи на відповіді, Слов’янська міська рада та Департамент екології та природних ресурсів Донецької обласної військово-цивільної адміністрації так і не надали точної інформації щодо кількості коштів витрачених на реконструкцію парку та переліку виконаних робіт. У зв'язку з чим громадяни, платники податків позбавлені можливості володіти інформацією про те, на що конкретно відповідальними розпорядниками бюджетних коштів були витрачені бюджетні кошти.

У відкритому зверненні громада Слов’янська вимагає виїзного публічного звітування з можливістю задавати питання від преси та залучених спеціалістів та наданням для ознайомлення відповідної документації щодо наступних питань:

— роботи, які були виконані та планується виконати для реконструкції «Парку культури та відпочинку» у м. Слов’янськ, в тому числі надати акти виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в;

— кошти, які були виділені, витрачені та залучені на реконструкцію «Парку культури та відпочинку» у м. Слов’янськ.

Незабаром громадськість планує створити електронну версію петиції, щоб підпис зміг залишити кожен охочий.

Зазначимо, генеральним підрядником у реконструкції парку «Шовковичний» виступає ПП «Л.Д. Сервіс», зареєстроване у 1995 році в Дніпрі. Підприємство має статутний капітал лише 420 гривень.

За матеріалами сайту «Вчасно»


Бахмутська самбістка завоювала "срібло" чемпіонату України у Львові

C 29 по 31 жовтня у Львові на базі навчально-спортивної бази літніх видів спорту МОУ відбувся чемпіонат України з боротьби самбо серед кадетів, в якому взяли участь понад 300 учасників з 19 регіонів нашої країни. Про це повідомляє департамент сім'ї, молоді та спорту Донецької ОДА.

Чемпіонат був одним з головних етапів відбору до збірної команди України, яка в грудні виступить на світовій першості в Сербії. Так, переможці стануть першими номерами збірної, а срібні призери - дублерами.

Донецьку область на чемпіонаті представляли 12 спортсменів. Вдало завершилася боротьба для наших дівчат: Єлизавета Моренко (Бахмут, тренер Олег Рева) посіла друге місце у ваговій категорії понад 70 кг, а Карина Дайреджіев (Маріуполь) та Руслана Кононенко (Мирноград) - треті сходинки п'єдесталу у своїх вагових категоріях, до 65 кг і понад 70 кг відповідно.

Ще одна наша землячка - Тетяна Смирнова (тренер Володимир Ткаченко) разом з Єлизаветою Стасюк з Краматорська зайняли п'яті місця.

За матеріалами сайту «Вечірній Бахмут»


У Києві відбудеться ІІІ Форум об’єднаних громад

Сильні громади – сильна держава. Під таким гаслом у Києві відкриється ІІІ Форум об’єднаних громад, присвячений питанням економічного розвитку територій. Захід відбуватиметься 5 грудня за сприяння Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. Саме він, у квітні 2014 року, перебуваючи на посаді віце-прем’єр-міністра, представив Концепцію розвитку місцевого самоврядування і домігся її затвердження та впровадження, як ключового елементу зміни державного управління в Україні.


За 4 роки в Україні вже створено 850 спроможних територіальних громад, які об’єднали в собі близько 4 тисяч місцевих рад та більше семи мільйонів населення. Фінансова децентралізація забезпечила зростання бюджетів громад у 3-7 разів. Крім того, держава надає і фінансову підтримку для розвитку територій.


Як зазначили в Організаційному комітеті Форуму, економічний розвиток регіонів – це наступний етап реформи децентралізації. На місця вже передані широкий спектр адміністративних повноважень та ресурсів, в тому числі землі сільгосппризначення поза межами населених пунктів. Наявні можливості вже дозволили суттєво збільшити бюджети громад. Тож перед ними стоїть завдання примножити свої надбання шляхом залучення підприємницького капіталу, спільного інвестування в розвиток інфраструктури.


"Сьогодні дуже важливо, щоб ініціатива на місцях була за керівниками місцевих органів влади, за управлінцями в громадах - щоб вони рухалися вперед, використовували максимально ті можливості, які вже створені, - відзначав Прем’єр-міністр України. - Людей, ініціативи спинити неможливо. Закрити очі на реальний результат неможливо. Тому чим буде більше успіхів на місцях, тим буде більше енергії у цій реформі".


За планами організаторів, участь у Форумі візьмуть представники місцевого самоврядування всіх рівнів, народні депутати, представники міжнародної донорської спільноти та експертного середовища.



Геннадій Зубко назвав ключові законопроекти цього пленарного тижня

Цього тижня Парламент має розглянути законопроект 9260 про зміни до податкового кодексу, які дозволять Уряду подати бюджет країни на 2019 рік до другого читання. Маємо бути свідомі: вчасно прийнятий бюджет – це продовження розпочатих реформ, подальша соціальна підтримка громадян, вчасне фінансування державних програм розвитку й підтримка громад. Про це під час погоджувальної ради у ВРУ наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Від імені Уряду, Віце-прем’єр-міністр подякував народним депутатам за співпрацю й за ті важливі закони, що вже були проголосовані, за підтримку у 1-му читанні ініціатив з бюджетного пакету на 2019 рік.

«Вчасне прийняття бюджету – це вчасне перерахування пенсій. З 1 січня Пенсійний фонд має провести черговий перерахунок пенсій військовим, а з 1 березня – автоматичний перерахунок пенсій всім 12 млн пенсіонерам. Також це стосується подальшого підвищення зарплат вчителям уже з 1 січня наступного року. А військові на передовій з 1 січня мають отримувати, як мінімум 10 тисяч грн», – наголосив Геннадій Зубко.

Урядовець підкреслив, що сьогодні дуже важлива підтримка Парламенту і у ключових реформах: децентралізації, енергоефективності, дерегуляції, які підтримують українці, Президент України Петро Порошенко, Уряд і міжнародні партнери.

«Саме ці реформи сьогодні показують результат. Децентралізація має найвищу оцінку від людей та наших міжнародних партнерів. Успіх саме цієї реформи відзначила Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель під час нещодавнього візиту. Реформа енергоефективності – це єдиний шлях до енергонезалежності країни і велика допомога українським родинам. Ми не можемо зменшити ціну на газ, але цією реформою ми можемо в рази зменшити комунальні рахунки для людей. Дерегуляція у будівництві – вже має успіх. Завдяки прийнятим законодавчим змінам, Україна у рейтингу Світового банку Doing Business за індикатором «Отримання дозволу на будівництво» минулого року піднялась на 105 позицій і посіла 35 місце, а цього року увійшла у ТОП-30. Тож ми не маємо права зменшувати темп, адже це майбутнє нашої країни», – відзначив Геннадій Зубко.

Серед ключових законопроектів, які є першочерговими до прийняття, Віце-прем’єр-міністр назвав з децентралізації: №8051 «Про засади адміністративно-територіального устрою України» і №8369 «Про службу в органах місцевого самоврядування».

З ЖКГ та енергоефективності: №7083 щодо врегулювання заборгованості підприємств ТКЕ та централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії і №4564, який забезпечить законність і прозорість у питаннях підтвердження належності палива до альтернативного.

З будівництва: №7266-1 Зміни до закону «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо передачі, припинення або тимчасового зупинення повноважень органів державного архітектурно-будівельного контролю.


Уряд схвалив Дорожню карту, яка пришвидшить проведення нафтогазових аукціонів

Кабінет Міністрів України для забезпечення прозорої конкуренції серед нафтогазовидобувачів затвердив Дорожню карту, яка пришвидшить проведення аукціонів та конкурсів з продажу спеціальних аукціонів. Відповідне рішення було прийнято 31 жовтня 2018 року.


Комплекс заходів, який міститься в затвердженому документі, покликаний забезпечити прозорість та справедливість процесу отримання доступу до надр в Україні.


Уряд розраховує, що це сприятиме залученню до аукціонів досвідчених надрокористувачів, які володіють високотехнологічними інвестиціями газовидобутку.


За словами Віце-прем’єр-міністра України Володимира Кістіона, Уряд поставив доволі амбітну ціль: зробити Україну енергетично незалежною. Одна із складових енергонезалежності – достатній обсяг видобутку вуглеводнів. Це дасть змогу не залежати від зовнішньої кон’юнктури, визначати ціни на блакитне паливо для споживачів України не за імпортним паритетом, а за обсягами попиту та пропозицій на внутрішньому газовому ринку, та перетворитися з імпортера газу в його експортера.


«З цією метою у грудні 2016 року Уряд схвалив Концепцію розвитку газовидобувної галузі України до 2020 року та План її імплементації. В жовтні 2018 року, за результатами аналізу та динаміки виконання концепції 2020, План імплементації було оновлено. Запроваджено виключно електронні аукціони на продаж спеціальних дозволів на користування надрами. Дорожня карта з пришвидшення проведення нафтогазових аукціонів – наступний крок для досягнення поставленої цілі», - підкреслив Володимир Кістіон.


Дорожня карта розроблена за участі громадських організацій, зокрема Асоціації газовидобувних компаній України. Перший міжнародний аукціон має бути підготовлено та оголошено не пізніше січня 2019 року, а переможці визначено не пізніше березня 2019.



До 2020 року Україна має завершити процес об’єднання громад, - Геннадій Зубко

На сьогоднішній конференції представники ОТГ, бізнесу і міжнародних фондів одноголосно підтримали ідею щодо 100% покриття об’єднаними громадами території України до 2020 року. Отримала й підтримку ідея переходу з 2019 року на адміністративне рішення щодо об’єднання. І вона може бути реалізована тільки з прийняття Парламентом законопроекту «Про засади адміністративно-територіального устрою України». На цьому під час другої щорічної конференції партнерів DOBRE «Стратегічний розвиток та інвестиції» наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.


«Без цього закону ми не можемо далі рухатись. Без цього закону країна залишається в адміністративній системі, яка не дозволяє розбудовувати інфраструктуру, необхідну для якісного життя кожного українця. І тому, я звертаюсь до кожного лідера громади з проханням попрацювати з місцевими депутатами і переконати їх в необхідності підтримки надважливого закону. За ним майбутнє України і розвиток громад. Вже створено 838 об’єднаних громад і ми ставимо собі завдання, разом з вами, до 2020 року завершити процес об’єднання», - зазначив Геннадій Зубко.


Він підкреслив, що цього року стоїть конкретне завдання – створити об’єднані громади, які внесені до перспективних планів. «Ми розраховуємо, що буде приблизно 1400 - 1450 ОТГ. Наразі їх - 1206. І ми ще не бачимо нашу перспективу по Криму, тимчасово окупованим територіям Донбасу. Але вже зараз ми почали розробляти перспективні плани і щодо них», - розповів Геннадій Зубко.


Україна вчетверте долучиться до проведення Всесвітнього Дня Гідності, а вчителям запропонують версію уроку з цікавими матеріалами

До державного свята Дня Гідності та Свободи 21 листопада Україна вчетверте долучиться до Всесвітнього Дня Гідності, у якому за 3 роки вже взяли участь понад 50 тис. осіб із 500 закладів освіти. Захід відбувається за підтримки команди спільноти відповідального вчительства EdCamp Ukraine та під патронатом Міністерства освіти і науки України.


«Ми маємо навчитися з повагою та обережністю ставитися до гідності кожної людини, а також навчати цьому наших дітей. Це масштабне завдання, яке не здатне виконати одна якась організація чи особа – для цього потрібна синергія багатьох людей. Саме тому ми закликаємо заклади приєднатися до проведення Всесвітнього Дня Гідності та самим стати частинкою тих змін, які ми прагнемо для нашої країни», – зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.


Провести урок Гідності в своєму закладі освіти може кожен – адміністрація шкіл, вишів, педагоги, волонтери. Подію можна організувати у будь-який день символічного проміжку: з 21 листопада – День Гідності та Свободи України до 9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією.


Для цього до 23:59 6 листопада потрібно заповнити реєстраційну форму для участі в орієнтаційному вебінарі за посиланням: http://bit.ly/applygdignityukraine2018.


За результатами вебінару ви отримаєте усю докладну інформацію про проведення уроку, а також безкоштовні методичні рекомендації та спеціально розроблений робочий зошит для учнівства, ексклюзивні настільні перекидні календарі «Цінності в дії!», сертифікати для учасників, книжкові та інші подарунки.


Цього року українським освітянам пропонується версія уроку з новими інструментами і матеріалами. Особливістю уроку-дискусії стане компонент «Цінності в дії!», який забезпечують партнери події:


 від ПРООН в Україні, який допоможе зрозуміти, чому корупція – це негідні вчинки та як можна їй протидіяти;


марафон написання листів від Amnesty International в Україні на підтримку дітей кримськотатарського активіста Еміра-Усеїна Кýку (якого незаконно утримують у російській в’язниці), сміливого народу сенгвер (який у Кенії бореться за збереження своїх домівок) та активістки Геральдін Чакон з Венесуели (яка сміливо бореться за права дітей і підлітків);


презентації історій про досягнення жінок від Представництва в Україні Фонду імені Гайнріха Бьолля, що допоможуть привернути увагу до видимості і гідності жінок;


відеосвідоцтва жертв Голодомору й Голокосту від USC Shoah Foundation та ZACHOR Holocaust Remembrance Foundation, які можна використовувати з навчально-виховною метою.


Також ініціативу підтримують фундація Тоні Блера Generation Global, Перший міжнародний портал вебінарів, спільнота Усесвітнього економічного форуму Global Shapers community.


За підсумками про проведення уроку буде розіграно 12 комплектів (по 45 книг у кожному) для заснування і розвитку книжкових лабораторій змін «Зі сторінок у життя» (у межах ініціативи ГС «Міжнародний інститут інтегрального розвитку» і EdCamp Ukraine #книгоНУШ).


«Потребу у гідності в нашому суспільстві важко переоцінити. Особливо в цьому році, коли світ святкує народження Нельсона Мандели 100 років тому, відзначає і 70-ліття з дня єднання довкола Всесвітньої декларації з прав людини, і 50-річчя вбивства доктора Мартіна Лютера Кінга-молодшого. Тільки пам’ятаючи уроки минулого, ми можемо виховати гідне майбутнє, тому закликаю дорослих прийти у цей день туди, де навчаються ваші діти, і поговорити з ними про гідність», – закликав Голова Ради ГО «ЕдКемп Україна», координатор Всесвітнього Дня Гідності в Україні Олександр Елькін.