портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест «Новини Донеччини» 4 грудня 2018 року

Опубліковано 04 грудня 2018 року, 17:57 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Ранкове зведення на 07:00 4 грудня 2018 року

3 грудня, ситуація в районі проведення операції цілком контролювалася Об’єднаними силами.

Окупанти 14 разів відкривали вогонь по позиціях наших військ, зокрема, зафіксовано і 4 випадки застосування озброєння, забороненого Мінськими угодами.

Так, протягом минулої доби, ворог здійснював обстріли наших позицій в районах населених пунктів Кримське, Троїцьке, Степне, Авдіївка, Водяне, Славне, Чермалик, Водяне, що на Приазов'ї, та Гнутове. Тут російські окупаційні війська вели прицільний вогонь із гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

По опорних пунктах Об'єднаних сил біля Кримського окупанти двічі застосували міномети калібру 82 мм, а оборонні укріплення поблизу Пісків противник обстріляв ще й з мінометів 120-го калібру.

У ході бойових дій, поранень зазнали два військовослужбовці Об'єднаних сил.

Підрозділи, що обороняються, вживали адекватних заходів для придушення ворожої вогневої активності.

За даними розвідки, 3 грудня, трьох російських окупантів було знищено, а ще трьох – поранено.

Від початку цієї доби, противник вогню у напрямку наших позицій не відкривав.

За матеріалами офіційної сторінки прес-служби ООС в соціальній мережі Фейсбук


Президент України провів онлайн Всеукраїнську нараду з питань створення безперешкодного середовища для осіб з інвалідністю

3 грудня на честь Міжнародного дня осіб з інвалідністю в Донецькій облдержадміністрації в режимі онлайн відбулась Всеукраїнська нарада з питань створення безперешкодного середовища для осіб з інвалідністю під головуванням Президента України Петра Порошенка.

Під час заходу Президент публічно презентував Указ «Про підвищення ефективності заходів у сфері прав осіб з інвалідністю», а також оголосив рішення про внесення до Верховної Ради України законопроектів з питань створення безперешкодного середовища.

Петро Порошенко зауважив на тому, що створюючи безперешкодне середовище для людей з інвалідністю, держава створює комфортне життя ще й для людей похилого віку, батьків з дітьми – фактично для всіх без винятку громадян.

«Тож для того, щоб проектувати та будувати правильно, на сьогоднішній нараді Мінрегіоном презентовано розроблені відповідно до положень підписаних мною Указів нові державні будівельні норми «Інклюзивність будівель і споруд».

Також нашою командою ініційовані і будуть внесені 2 надзвичайно значущих законопроекти, спрямовані на ліквідацію бар’єрного архітектурного середовища для осіб з інвалідністю і посилення відповідальності за порушення законодавчих і правових норм щодо осіб з інвалідністю в новій й існуючій забудові», – наголосив Президент України.

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації

 

У Краматорську відкрилась виставка «Донбас»: переPROчитання образу»

У Краматорську за участі заступника голови Донецької облдержадміністрації Ігоря Стокоза та представника Українського інституту національної пам’яті Ігоря Карєтнікова відбулось відкриття виставки «Донбас»: переPROчитання образу». Виставка, розташована у приміщенні музею Донбаської державної машинобудівної академії, розповідає про найважливіші моменти історії Донецької області – від часів заселення степу кочівниками до подій 21 сторіччя.

«Існують міфи, нібито Донеччина – це якийсь окремий регіон. Це не так. Історія доводить, що саме тут українська нація гартувалась сотні років, проявляючи себе з найкращої сторони у найбільш важкі часи. Зараз ми переживаємо часи, коли потрібно боронити власну землю. Ця виставка допомагає зрозуміти, що Україна тут була, є і буде завжди», - підкреслив Ігор Стокоз.

Ігор Карєтніков провів для студентів імпровізовану екскурсію, під час якої акцентував увагу на подіях, що відбувались у Донецькій області протягом останніх ста років і про які занадто мало інформації винесено на широкий загал. Так, Ігор Карєтніков розповів молоді про діяльність підпільників ОУН у Маріуполі, Сталіно та інших містах, національно-визвольний рух на початку 20 сторіччя, робочі повстання за часів радянської влади та інші цікаві історії, які допомагають краще розуміти історичні процеси, які проходили у цьому регіоні.

За декілька днів ця виставка буде передана до інших міст Донецької та Луганської областей, у подальшому планується проводити подібні заходи частіше.

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації

 

Мешканці Донбасу можуть отримати 50 тисяч гривень на реалізацію соцпроектів

В Україні стартує пітчинг проектів соціальної дії для мешканців Донецької та Луганської областей.

Для всіх активних громадян, що мають ідеї з інноваційного розвитку громад Донецької та Луганської областей, Британська Рада вже вкотре організовує пітчинг проектів соціальної дії. 

За матеріалами сайту “Вчасно”

 

За рік в Маріуполі відремонтовано понад 12 кілометрів доріг, заасфальтовано 65 дворів ОСББ

У 2018 році поточним ремонтом, виконаним силами «Маріупольавтодора», охоплено 8,4 кілометрів доріг. А з залученням підрядника капітально відремонтовано 4,1 кілометрів доріг. Про це розповів директор комунального підприємства Дмитро Чучмай.

Крім того, в поточному році нанесено близько 60 тисяч квадратних метрів дорожньої розмітки. Встановлено 18 зупиночних павільйонів нового архітектурного типу. Також «Автодор» був задіяний в роботах по благоустрою під'їздів до значимих для Маріуполя об'єктів.

Не залишили дорожники без уваги і територію ОСББ - повністю заасфальтовано 65 дворів.

Зараз «автодорівці» залучаються до робіт в зимовий період, під час яких використовують придбану в 2018 році необхідну техніку.

За матеріалами сайту «Мариупольские новости»

 

Старший викладач МДУ Марія Смирнова розробила освітній проект і вирушила на стажування до Польщі

Старший викладач кафедри теорії та практики перекладу Маріупольського державного університету Марія Смирнова ознайомилася з польським досвідом реалізації освітньої реформи під час стажування на базі університетів Варшави та Кракова.

Поїздка була організована у рамках першого етапу українсько-польського проекту «Інноваційний університет і лідерство. Фаза ІV: комунікаційні стратегії та відносини університет-школа». Його мета – підготовка академічних лідерів, орієнтованих на вивчення та побудову нових моделей стосунків університетів із закладами середньої та професійної освіти.

Для участі у проекті українські науковці мали запропонувати ідею освітнього мікро-проекту з удосконалення роботи університетів і вітчизняної вищої освіти в цілому. Серед 140 претендентів, які подали заявки, конкурсна комісія обрала лише 25.

Стажування у Польщі тривало протягом листопада. Воно передбачало серію тренінгів у Варшавському та Ягелонському університетах, а також консультації та індивідуалізовані зустрічі з представниками академічного менеджменту, органів державного управління, фондів, різноманітних навчальних закладів середньої та професійної освіти Польщі.

У рамках другого етапу українсько-польського проекту учасники мають реалізувати розроблені проекти на базі своїх університетів і наприкінці травня звітувати про результати на конференції у Києві.

За матеріалами сайту Маріупольського державного університету

 

У Слов'янську створили Раду оборони

У зв'язку з введенням воєнного стану в Слов'янську створений новий орган - Раду оборони. Про це сьогодні, 4 грудня, в ході прес-конференції в Слов'янську повідомив мер міста Вадим Лях.

Мер підкреслив, що Рада оборони - це консультаційний орган, «він не займається управлінням процесами». «Він існував і раніше - протягом трьох років у нас по п'ятницях регулярно проходили наради в складі місцевих органів влади, правоохоронних органів і військових, які дислокуються на території Слов'янської міської ради. Такі ж зустрічі залишаються щотижневими, тільки тепер це називається Рада оборони», - пояснив Вадим Лях.

«Дійсно, це орган координаційно-дорадчий. А щоб управляти - є органи управління, наприклад, на базі Слов'янської районної держадміністрації створено Штаб оборони, начальником якого є військовий комісар, а головою районної оборони є глава Слов'янської районної державної адміністрації. Що стосується міста Слов'янська, то у нас є інші органи управління - комісія з питань техногенної екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і евакуаційна комісія. Рада оборони - це орган координаційно-дорадчий, щоб своєчасно сповіщати мера про заходи, які проводить військове командування і правоохоронні органи з акцентом на ті випадки, в яких задіяна громада міста», - доповнив начальник відділу з питань цивільного захисту, оборонної та мобілізаційної роботи Слов'янського міської ради Сергій Нікулеско.

Вадим Лях уточнив, що в рамках Ради оборони в завдання місцевого самоврядування будуть входити тільки питання, «пов'язані з бомбосховищами, евакуацією, з оповіщенням, фінансуванням заходів». «Органи місцевого самоврядування будуть обмежені цими діями. З усіх інших питань - приймається рішення на рівні обласної державної адміністрації, штабу операції Об'єднаних сил і військових ... Які завдання будуть ставиться перед військовими, органами МНС - це вже їхні внутрішні питання », - констатував він.

Лях також зазначив, що зараз дії Ради оборони пов'язані з питаннями попередження і перевірки готовності в разі, якщо станеться надзвичайна ситуація. «Поки перевіряється здатність реагувати на ці виклики ... Наше завдання - оповістити. Для цього є сирени, радіоточки, засоби масової інформації, гучномовці, спеціальний транспорт. Друге - якщо знадобитися, організувати вивіз людей за визначеними маршрутами. І так далі ... Транспорт - де буде потрібен, в якій кількості. Фінансові резерви - в разі виникнення гострої ситуації на рахунках повинні бути гроші на закупівлю палива, оплати послуг тощо. На надзвичайну ситуацію резерв в 400 тис. Грн у нас є, використовувати їх можна буде через розпорядження міського голови », - деталізував Вадим Лях.

Він додав, що всі накази щодо дій будуть надходити понад, на місцях повинні забезпечити їх виконання.

Мер міста акцентував, що створення Ради оборони не повинно викликати у жителів паніки, це плановий захід. «Донецька і Луганська області живуть в режим воєнного стану вже 4 роки і завжди готові реагувати на виклики, які, не дай Бог, відбудуться. Зараз просто в черговий раз буде перевірятися готовність об'єктів, проводитися навчання, щоб переконатися, наскільки швидко ми зможемо відреагувати на ту чи іншу ситуацію », - сказав Лях.

Він визнав, що в перші години після прийняття рішення про введення воєнного стану в Слов'янську і прилеглих селищах зазначалося напругу серед місцевого населення. «Були невеликі черги в магазинах. Але зараз все вляглося. Наше завдання - підтримувати цей спокій громадян. А міська рада, військові, правоохоронці працюватимуть у рамках своїх завдань. Головне - не посіяти чергову паніку, щоб не було хаосу. Підкреслюю: зараз йде просто моделювання різних ситуацій і відпрацювання заходів реагування на них. Ситуація в регіоні не змінилася, головне завдання - щоб був спокій у місті », - резюмував мер Слов'янська.

За матеріалами сайту «Донецкие новости»


На що жителі найбагатшою громади Донеччини витрачають зекономлені гроші

Андріївська громада придбала шкільний автобус. Заощадивши на тендерні закупівлі гроші інфраструктурної субвенції і додавши власні кошти, Андріївська ОТГ придбала шкільний автобус.

У Сергіївській сільській школі вчаться діти з краматорського Привілля, яке територіально ближче до Андріївської громаді, ніж до самого Краматорську. Зі 138 учнів Сергіївської школи 26 дітей з краматорського села. До сих пір учнів возив неспеціалізований, а пристосований автобус МАЗ 2004 року випуску. Транспорт потребував капітального ремонту і часто ламався.

Відтепер діти, яких підвозять на навчання в Сергіївську школу, їздитимуть новим спеціалізованим транспортом. На закупівлю шкільного автобуса Андріївська ОТГ виділила 1,8 млн грн з власного бюджету і додала 270 тис. грн з інфраструктурної субвенції, які вдалося заощадити під час тендеру. Коли новий автобус буде оформлений належним чином по всіх інстанціях, він зможе возити школярів на навчання та додому, повідомили в Андріївській сільській раді.

За матеріалами сайту «Знамя индустрии»