портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест «Новини Донеччини» 5 грудня 2018 року

Опубліковано 05 грудня 2018 року, 17:15 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Ранкове зведення на 07:00 5 грудня 2018 року

Упродовж минулої доби, 4 грудня, ситуація в районі проведення операції була напруженою, проте цілком контрольованою Об'єднаними силами.

Російські окупанти 24 рази відкривали вогонь по позиціях наших військ. Зокрема, зафіксовано і 7 випадків застосування озброєння, забороненого Мінськими угодами.

Противник вів прицільний вогонь з мінометів калібру 120 та 82 мм, протитанкових ракетних комплексів, озброєння бойових машин піхоти, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Окрім того, зафіксовано активність ворожого снайпера.

Російські окупаційні війська здійснювали обстріли позицій Об’єднаних сил в районах населених пунктів Кримське, Новозванівка, Троїцьке, Луганське, Авдіївка, Піски, Славне, Тарамчук, Березове, Новомихайлівка, Красногорівка, Старогнатівка, Водяне та Широкине.

Вогневого впливу з мінометів 82-го калібру зазнали опорні пункти наших військ поблизу Кримського, Пісків, Новозванівки, Широкиного та Водяного, що на Приазов'ї, а біля Луганського зафіксовано ще й вогонь з мінометів калібру 120 мм. Захисники Красногорівки були обстріляні протитанковими керованими ракетами, а оборонці Троїцького і Водяного – з озброєння бойових машин піхоти.

Внаслідок бойових дій, один військовослужбовець Об'єднаних сил загинув та троє - зазнали поранень.

Від початку доби ворог обстріляв наші позиції на підступах до Тарамчука. Важке озброєння не застосовувалося. Втрат не допущено.

За даними розвідки, 4 грудня, 2 окупанти було знищено та ще 5 - поранено.

Докладніше про події в районі проведення операції буде поінформовано під час щоденного брифінгу представника Об’єднаних сил.

За матеріалами офіційної сторінки прес-служби ООС в соціальній мережі Фейсбук

На зустрічі з литовською делегацією в Донецькій ОДА обговорили навчальний візит

5 грудня відбулась зустріч першого заступника голови Донецької облдержадміністрації Євгена Вілінського з делегацією Литовської Республіки. На заході обговорили проект навчального візиту: критерії відбору директорів, програми візитів, ідеї щодо нових проектів, які можливо реалізувати в Донецькій області.

Перший заступник голови Донецької облдержадміністрації Євген Вілінський зауважив, що історія відносин Донецької області з Литовською Республікою давня та продуктивна.

«Разом ми реалізуємо багато проектів. Сподіваємось, що у подальшому вони будуть розвиватися та продовжуватися. У нашій області досить успішно працює литовський бізнес. Ми, у свою чергу, намагаємось допомагати всіма силами. Налагоджуємо відносини по малому та середньому бізнесу, обмінюємось нашими підприємцями. У нас дуже активна взаємодопомога один одному. Ми дуже вдячні Литовській Республіці за підтримку в ці важкі часи, коли в нас йде війна, і навіть просто ваша присутність на цій зустрічі – вже підтримка», –  звернувся до литовських представників Євген Вілінський.

Наразі Литовська Республіка реалізує на території Донеччини проект «Допомога у сфері освіти регіонам Східної України, які постраждали від конфлікту: «На шляху до змін». За баченням литовської делегації, програма подорожі має передбачати навчання, відвідування успішних сильних шкіл міського та селищного типів.

«По-перше, це повинні бути ті спеціалісти, в яких саме хоче інвестувати область. По-друге, географічно вибір людей, які поїдуть на навчання, повинен охоплювати всю область», – підкреслив голова литовської делегації, член комітету освіти та науки Парламенту Литовської Республіки Гінтарас Стєпонавічюс.

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації

 

У Краматорську пройшло нагородження найкращих волонтерів Донецької області

У Краматорську відбулось нагородження переможців обласного конкурсу «Волонтер Донеччини», який було ініційовано Донецькою облдержадміністрацією. У конкурсі було представлено шість номінацій – від захисту тварин до підтримки військових.

Керівник апарату Донецької ОДА Олег Свинаренко передав присутнім вітання від очільника області Олександра Куця. Під час виступу він підкреслив, що волонтерський рух зараз демонструє єдність України та зрілість громадянського суспільства.

«До 2013 року такого явища, як волонтерський рух, в Україні майже не існувало. Спільна мета української нації, спільне прагнення до кращого життя спонукали сотні людей почати допомагати іншим. За свою самовіддану працю ви не просите фінансової винагороди, ваша нагорода – пошана людей. Дозвольте ще раз привітати вас зі святом!», - додав Олег Свинаренко.

Загалом у рамках проведення конкурсу було нагороджено 18 волонтерів з різних міст Донецької області. Окрім представників обласної влади та ветеранів АТО, волонтерів також вітали творчі колективи області.

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації

 

У прифронтовому Торецьку на Донеччині намагаються врятувати «Україна»

У прифронтовому Торецьку на Донеччині активісти намагаються врятувати єдиний культурний центр міста - Палац «Україна».

ДК «Україна» в Торецьку не функціонує більше трьох років. Величезна споруда пустує, а колективи і студії займаються, де доведеться або взагалі припинили своє існування, йдеться в сюжеті Антикризового медіа-центру.

До війни в ДК займалися колективи народного та сучасного танцю. У кращі часи тут розташовувалися ляльковий театр, циркова студія, музей, гурток художньої гімнастики і навіть балетна школа - в палаці завжди вирувало життя.

Утримувати величезний будинок на своєму балансі стало не під силу шахті «Центральна» ДП «Торецкуголь». Через фінансові труднощі ДК вирішили законсервувати.

«Це був майданчик для багатьох творчих колективів міста, у нас були дуже професійні керівники гуртків, - розповідає працівник музею Надія Семенова. - Без палацу зараз місту жити важко».

Основною родзинкою ДК «Україна» в Торецьку був зимовий сад. Намагаючись зберегти рідкісні види рослин, працівники палацу культури і сьогодні забезпечують його життєдіяльність у фактично порожньому будинку.

Через те, що будівля кілька років не опалюється, деякі з його приміщень прийшли в непридатність і вимагають ремонту. Щоб заклад знову почало жити культурним життям, необхідні кошти на його утримання.

За словами начальника відділу культури Торецька ВГА Тетяни Чернишової, на даний момент ведуться переговори про передачу ДК на баланс міста.

«Думаю, це будуть дуже великі проблеми, тому що його зміст буде вимагати величезних витрат, але ми будемо шукати можливості, донорів, щоб ДК працював», - зазначила чиновниця.

Сьогодні тут спільними зусиллями продовжують шукати тих, хто допоможе відродити «Україна» в прифронтовому Торецьку.

За матеріалами сайту «Вчасно»

Ряд міст і районів Донеччини отримають субвенцію як відчувають вплив збройного конфлікту

Кабінет міністрів України розподілив субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам Донецької області на підтримку територій, що потрапили під негативний вплив внаслідок збройного конфлікту на сході України. Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду в середу, - повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Засоби розподілені на населені пункти Великоновосілківського району, а також міст Покровск, Дружківка та громаді міста Лиман (4 млн 485 тис. грн), на Волноваський район і місто Маріуполь (6 млн 327 тис. грн).

За матеріалами сайту «Остров»

Добропілля і Лиманська ОТГ виявилися в ТОП-15 міст з найвищою освітньої субвенцією на учня

Місто Добропілля і Лиманська ОТГ з’явилися в ТОП-15 рейтингу міст обласного значення України з найвищою освітньої субвенцією на школяра. Про це повідомляє OpenSchool з посиланням на матеріали проекту Державного бюджету України на 2019 рік.

При цьому Добропілля вже з 2016 року є одним з лідерів фінансування. У 2018 році субвенція склала 10,969 грн на учня, в 2019 році вона збільшиться до 12,121 грн і забезпечує місту 6 позицію.

Лиманська громада отримає субвенцію вперше, проте в розмірі, який закріплює за нею 12-ту позицію - 11,737 грн.

У трійці лідерів з найвищою освітньої субвенцією на учня два міста Івано-Франківській області - Яремче і Болехів, а також Хуст Закарпатської області.

За матеріалами сайту «Остров»

Мешканці Добропілля пройшлися ходою за захист прав жінок

В рамках загальнонаціональної акції «16 днів проти насильства», яка проходить 3 25 листопада по 10 грудня в усіх регіонах України, місцевими структурними підрозділами, громадськими організаціями та просто небайдужими людьми проводяться заходи з попередження і подолання насильства в сім’ї.

Відбулися такі заходи й у Добропіллі, про що повідомляється на офіційному сайті міської ради.

У понеділок, 3 грудня, представники відділів у справах сім`ї, молоді та спорту, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та служби у справах дітей Добропільської міської ради сумісно провели акцію «Хода за захист прав жінок».

Метою проведення акції було привернення уваги громадськості до актуальної для українського суспільства проблеми подолання насильства в сім’ї, щодо жінок, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми, забезпечення рівних прав жінок і чоловіків та активізація партнерського руху органів державної влади, державних закладів до проблем насильства в сім’ї та захист прав жінок.

Також учасники акції провели бесіди з мешканцями міста та роздали корисні інформаційні матеріали.

За матеріалами сайту DDK

У Слов'янську за підтримки ЄС відкрився новий Центр надання адмінпослуг

Новий Центр надання адміністративних послуг відкрився в Слов'янську 5 грудня. Про це йдеться в прес-релізі, поширеному ПРООН в Україні.

Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) побудований і повністю оснащений за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках нового етапу спільного проекту ЄС / ПРООН "Підтримка Євросоюзом сходу України - відновлення, зміцнення миру і управління, 2018-2022 роки", яка є частиною Програми ООН по відновленню і розвитку світу.

Очікується, що Центр буде надавати 200 видів адміністративних і соціальних послуг більше 200 000 жителям Слов'янська та прилеглих населених пунктів. Загальна вартість проекту становить 510 000 доларів США, з яких внесок з місцевого бюджету становить 88 000 доларів США.

"Центр сприятиме більш відкритою і прозорою роботі місцевої влади, яка буде краще відповідати потребам жителів. Це ключовий фактор успіху процесу децентралізації в Україні, яку підтримує ЄС. В результаті нашої підтримки місцева влада Слов'янська краще і швидше будуть надавати послуги місцевим жителям", - зазначила заступник глави Представництва Європейського Союзу в Україні Анніка Вайдеманн.

ЦНАП забезпечений усіма необхідними ресурсами, зокрема, офісними меблями, обладнанням та серверної кімнатою, але найважливіше - професійним та навченим персоналом, який буде надавати послуги на високому рівні. Центру також були передані "цифрові валізи" - мобільні пристрої для надання послуг за межами центру по моделі "виїзного адміністратора". Це дозволить отримати послуги особам з інвалідністю, жінкам з дітьми і літнім людям з віддалених районів - потрібно лише подзвонити в ЦНАП. Працівники Центру зможуть надавати необхідні послуги, відвідуючи їх вдома з "цифровими валізами", в які входять ноутбук зі спеціальним програмним забезпеченням, пристрій для зчитування ID-карток, сканер, принтер, фотоапарат і модем.

У ЦНАП є рампа, широкі двері, вбиральні з перилами, а також написи шрифтом Брайля для людей з ослабленим зором, системи електронної черги та оплати послуг для збільшення обсягів надання послуг та підвищення ефективності роботи персоналу.

"Відкриття ЦНАП - це ще один крок до поліпшення добробуту населення Донецької і Луганської областей, порушених конфліктом. В цілому ПРООН підтримала вже 14 ЦНАП, які надали послуги понад 170 000 чоловік", - зазначив директор ПРООН в Україні Янтомас Хімбуд.

За матеріалами сайту «Остров»