портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформація щодо роботи управління виконавчої дирекції ФССУ в Донецькій області за напрямком розслідувань нещасних випадків та професійних захворювань на підприємствах

Опубліковано 20 жовтня 2022 року, 14:45

За 9 місяців 2022 року управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області зареєстровано 340 повідомлень про нещасний випадок, у тому числі 27 - зі смертельним наслідком. У порівнянні з відповідним періодом 2021 року кількість повідомлень зменшилась на 62%.

Значна кількість нещасних випадків сталася на підприємствах вугільної галузі та охорони здоров’я: ПРАТ «Шахтоуправління «Покровське», КНП Слов'янської міської ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги міста Слов'янська», КНП «Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування м. Бахмут», ВП «Шахтоуправління «Добропільське» ДП «Добропіллявугілля-видобуток».

За звітний період закінчено розслідувань та всього складено 360 актів розслідування нещасного випадку, у тому числі 28 - зі смертельним наслідком.

Основними причинами виробничого травматизму є невиконання вимог інструкцій з охорони праці, соціальний конфлікт (оголошена та неоголошена війна), особиста необережність потерпілого, порушення технологічного процесу.

Нещасні випадки, пов'язані з бойовими діями

З початку введення в Україні воєнного стану до управління надійшло 36 повідомлень про нещасні випадки, пов'язані з бойовими діями, внаслідок яких постраждав 61 працівник, 11 з них загинули.

Найбільша кількість повідомлень надійшла від підприємств міст Лимана, Авдіївки, Краматорська, Торецька, Слов`янська та Покровська.

Щодо кожного випадку поранень або смерті працівників внаслідок бойових дій організовується робота з розслідування за участю фахівців Фонду соціального страхування України. За результатами роботи створених комісій щодо 40 потерпілих складені акти розслідування нещасних випадків - по 17 випадках. Ці працівники, постраждалі під час роботи внаслідок бойових дій, забезпечуються Фондом соціального страхування України страховими виплатами і медико-соціальними послугами.

Розслідування професійної захворюваності

За 9 місяців 2022 року управлінням отримано 336 повідомлень про встановлення професійного захворювання у працівника.

75% усіх випадків припадає на працівників підприємств вугільної промисловості, розташованих у містах Покровську, Добропіллі, Торецька та Новогродівці.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року відбулося зниження випадків професійної захворюваності на 22%.


У розслідуваннях усіх нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань беруть участь представники управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України та його відділень.

Розслідування проводяться відповідно до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 337.

Для упередження нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань страхові експерти з охорони праці управління та його відділень надають страхувальникам консультативну, методичну та інформаційну допомогу, сприяють у створенні ними та реалізації ефективної системи управління охороною праці.

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області