портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформація щодо розслідувань нещасних випадків, пов'язаних з бойовими діями, на підприємствах Донецької області

Опубліковано 15 вересня 2022 року, 09:29

Нещасні випадки, які трапляються з працівниками під час виконання ними трудових (посадових) обов’язків внаслідок ведення бойових дій, незалежно від наявності при цьому впливу небезпечних, шкідливих або інших виробничих факторів, підлягають розслідуванню згідно з вимогами Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві та в подальшому - забезпеченню державою конституційних гарантій реалізації застрахованими особами своїх прав на соціальний захист.

З початку війни в Донецькій області зареєстровано 27 повідомлень від підприємств про нещасні випадки на виробництві, які пов’язані з проведенням бойових дій, згідно з якими постраждали 52 особи, у тому числі 10 осіб травмовано смертельно.

Чотири з цих повідомлень є груповими нещасними випадами:

  • СП «Покровське локомотивне депо» регіональної філії «Донецька залізниця» - 3 потерпілі;
  • ПРАТ «Авдіївський коксохімічних завод» - 2 потерпілі (смертельно);
  • ПРАТ «Авдіївський коксохімічний завод» - 20 потерпілих, у т.ч. 4 – смертельно;
  • СП «Покровська дистанція колії» регіональної філії «Донецька залізниця» - 3 потерпілі.

Відповідно до статутних завдань страхові експерти з охорони праці управління виконавчої дирекції Фонду в Донецькій області беруть участь у роботі комісій з розслідуваннях всіх нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

  • За рекомендаціями Держпраці, створення комісій та проведення розслідувань відбувається виходячи з міркувань безпеки для членів комісії (спеціальної комісії) та самої можливості проведення розслідування. У разі неможливості його проведення через загрозу життю та здоров’ю членам комісії пропонується максимально фіксувати, збирати та документувати інформацію, що надходить або стає відомою про нещасні випадки на виробництві, з метою їх подальшого розслідування після нормалізації ситуації. Щодо розпочатих та незавершених через бойові дії розслідувань (спеціальних розслідувань) нещасних випадків - пропонується продовжити строки їх розслідування до створення умов щодо належного їх завершення.

Нагадаємо, у разі тимчасової втрати працездатності внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання Фонд фінансує потерпілому всі витрати, пов'язані з лікуванням, а допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується в розмірі 100 відсотків середнього заробітку (оподатковуваного доходу) незалежно від стажу роботи. Якщо в подальшому за висновком МСЕК буде встановлена стійка втрата працездатності, то потерпілий отримує за рахунок Фонду всі належні в такому випадку кошти (регрес) та медико-соціальні послуги. У разі смерті потерпілого право на одержання щомісячних страхових виплат від Фонду мають члени сім`ї, а також непрацездатні особи, які перебували на утриманні померлого.

Незважаючи на умови воєнного стану, страхові експерти управління виконавчої дирекції Фонду в Донецькій області та його відділень продовжують свою роботу, беруть участь у розслідуваннях та профілактичних заходах.

За матеріалами Фонду соціального страхування України