портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформація щодо участі у державному проєкті «Рука допомоги». Підтримка малозабезпечених сімей для здобуття економічної самостійності

Опубліковано 11 листопада 2021 року, 16:00 , Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації

З 1 січня 2022 року малозабезпечені сім’ї зможуть отримати фінансову допомогу для організації підприємницької діяльності та започаткування власного бізнесу. Допомога надаватиметься в рамках нової бюджетної програми сприяння економічній самостійності малозабезпечених сімей ( проєкт «Рука допомоги»). Умови надання допомоги, її розмір та умови повернення визначено Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України  від 21 квітня 2021 року № 397.

Розмір фінансової допомоги не буде перевищувати 15 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому приймається рішення про її надання.  

Отримати допомогу зможе непрацююча працездатна особа з числа членів малозабезпеченої сім'ї у разі її реєстрації як безробітної.

Для отримання фінансової допомоги особа, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність, самостійно або у процесі професійного навчання розробляє бізнес-план та подає до центру зайнятості (або за наявності технічної можливості через Єдиний державний вебпортал електронних послуг):

заяву про надання фінансової допомоги;

довідку про відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінально-процесуальним законодавством (така довідка не подається, якщо центром зайнятості за наявності технічної можливості відомості про особу отримано шляхом інформаційної взаємодії з єдиною інформаційною системою МВС);

бізнес-план.

Рішення про надання фінансової допомоги або про відмову в її наданні приймається комісією за результатами розгляду бізнес-плану та поданих документів у присутності особи, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність (за її згодою).

Особа, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність, щодо якої комісією прийнято рішення про надання їй фінансової допомоги, протягом 30 календарних днів з дати отримання повідомлення про прийняте комісією рішення створює юридичну особу чи реєструється як фізична особа - підприємець. У разі наявності поважних причин такий строк становить 60 календарних днів.

Повертається фінансова допомога  однією сумою протягом 30 календарних днів після закінчення трирічного строку з дати її отримання або достроково - до закінчення такого строку.

Сума фінансової допомоги, що повертається, зменшується на суму сплачених  податків, зборів (обов’язкових платежів) і єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом трьох років її отримання або за період з дати отримання такої допомоги до дати її дострокового повернення, в тому числі у випадку розірвання угоди.

Фінансова допомога не повертається, якщо особою, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність:

за трирічний період з дати отримання фінансової допомоги або за період до дати її дострокового повернення, в тому числі у випадку розірвання угоди, сплачено податки, збори (обов’язкові платежі) і єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в сумі, що перевищує суму наданої фінансової допомоги;

у перший рік з дати отримання фінансової допомоги працевлаштовано за направленням центру зайнятості не менше ніж двох непрацюючих працездатних осіб із числа членів малозабезпечених сімей строком не менше ніж на два роки.

Рішення про неповернення фінансової допомоги приймається комісією.

Фінансова допомога не повертається в разі смерті особи, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність.

Слід зазначити, що сума фінансової допомоги не враховується під час обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) для призначення всіх видів державної соціальної допомоги та житлових субсидій, які відповідно до законодавства надаються залежно від сукупного доходу сім’ї (домогосподарства).