портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Історичний спротив: інтерв’ю з Ларисою Якубовою – про те, що таке рашизм

Опубліковано 08 листопада 2022 року, 08:20

Український інститут національної пам’яті продовжує проєкт «Історичний спротив». На ютуб-каналі інституту транслюють інтерв’ю про історичний контекст сучасної російсько-української війни. Серія розмов є продовженням проєкту, який започаткували Міністерство культури та інформаційної політики України спільно з інститутом за підтримки медіагруп національного телевізійного марафону у квітні 2022 року.

Інтерв’ю з Ларисою Якубовою – про те, що таке рашизм

Йдеться про новітню версію «русского фашизма» – каже Лариса Якубова.

Але на відміну від попередніх версій російського фашизму (ільїнський фашизм, дугінська фашистська концепція), які існували у своїх маргінальних лакунах, путінізм, тобто сучасний російський фашизм-тоталітаризм, – це державна теорія і практика.

Історикиня наголошує: «Проблема не в тому, наскільки збігається ця новітня форма нацизму в його російському вимірі з тим, що сформулювали дослідники у XX столітті. Вони не могли знати, яких форм набиратиме нацизм у світі інформаційних технологій».

Лариса Якубова погоджується з Ярославом Грицаком, що у випадку з росіянами йдеться про спільноту, яка не змогла модернізуватися:

«Коли ми розуміємо, що Росія за оце довге XX століття [включно з початком XXI століття] мала три версії російського фашизму в різних варіантах, – бачимо, що йдеться про етнос, який понад 100 років не спроможний модернізуватися. Росія потребує реінсталяції тієї культурної матриці, яка вже не перший раз дає рецидиви в тоталітаризм».

Розширена текстова версія


Лариса Якубова – доктор історичних наук, завідувачка відділу історії України 20–30-х років XX століття Інституту історії України Національної академії наук. Вона серед іншого досліджує тему російського фашизму.

За матеріалами Українського інституту національної пам’яті