портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Календар щеплень: знати, щоб бути здоровим

Опубліковано 23 травня 2019 року, 11:58 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Боротьба з інфекційними хворобами завжди була і залишається одним з головних пріоритетів діяльності медичних закладів в Україні, і вакцинація – один з найдієвіших методів цієї боротьби. Вакцинація відома вже понад тисячу років, а клінічні підтвердження ефективності отримала у Європі понад 200 років тому. Зараз на загальнодержавному рівні проводяться вакцинації від  дифтерії, кашлюку (коклюшу), поліомієліту, правця, кору та деяких інших інфекційних хвороб.

Що ж дає щеплення? Щеплення послабленою формою хвороби стимулює появу у людини штучного імунітету до хвороби. При цьому варто зазначити, що деякі вакцини треба вводити до організму протягом життя у певні періоди, аби імунітет постійно був стійким до збудників хвороб.

Для того, щоб ефективно проводити щеплення, лікарями розроблений календар профілактичних щеплень, який дозволяє просто та швидко зорієнтуватись у тому, коли та які вакцину треба використовувати.

Вакцинація дітей для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи проводиться у віці 12 місяців. Друге щеплення – у віці 6 років. Перенесене захворювання на кір, епідемічний паротит чи краснуху не є протипоказанням до щеплення.

Для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи при виникненні осередку (наявність контактних осіб) цих інфекцій проводять вакцинацію в перші три дні від моменту контакту. Якщо минуло більше трьох днів від моменту контакту, особам, у яких відсутні клінічні прояви захворювання, з метою забезпечення імунітету на майбутнє у разі неінфікування, проводять вакцинацію негайно (якомога раніше). Рішення про проведення щеплення за таких обставин приймають лікуючий лікар та пацієнт на підставі оцінки ризиків та переваг.

За наявності епідемічних показань, пов’язаних із можливим ризиком інфікування у випадку контакту дитини з джерелом інфекції, дозволяється введення дози вакцини у віці від 6 місяців. У такому випадку введена доза (нульова) не зараховується як перша доза вакцинації за віком. Подальші планові щеплення проводяться згідно з Календарем профілактичних щеплень, з дотриманням інтервалу між нульовою дозою та подальшими плановими щепленнями не менше одного місяця.

Дорослим за відсутності протипоказань, що наведені в інструкції із застосування вакцини, роблять щеплення без обмежень за віком, якщо вони не хворіли на вказані інфекції та/або не мають зазначеного в медичній документації підтвердження введення двох доз вакцини, або мають негативні результати лабораторного обстеження щодо наявності специфічних антитіл IgG.

На даний момент у закладах охорони здоров’я Донецької області на залишку є 34 274 доз вакцини «Приорикс» (в тому числі 9 400 доз на обласному складі), яка використовується для попередження захворювання на кір.

Інші новини за темою