портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Донецька обласна бібліотека для дітей підготувала видання «Її Величність – Мова»

Опубліковано 18 липня 2024 року, 14:58 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

Донецька обласна бібліотека для дітей за підтримки Донецької облдержадміністрації підготувала черговий випуск видання «Книжкові фішки» (випуск 2 за 2024 рік) «Ії величність – Мова» (https://bibliokids-mrpl.com.ua/images/2024/07/mova.pdf). 

Як свідчать статистичні показники Національного демократичного інституту, 78 % українців після повномасштабного нападу росії почали більше спілкуватися українською. Ця війна спричинила появу нової лексики: численних неологізмів і сталих виразів (чорнобаїти, байрактарити, хаймарсити, кадирити, відкобзонити, піти услід за російським кораблем тощо). З’явилася орфографічна тенденція писати слова, пов’язані з рф, з малої літери. Зараз, коли триває російсько-українська війна, коли наша нація виборює право бути собою, рідне слово стає оберегом захисників та захисниць України.

Шановні користувачі книгозбірень та освітяни, Донецька обласна бібліотека для дітей щиро сподівається, що запропоновані до вашої уваги книги стануть у пригоді всім, хто хоче вивчити нове, пригадати забуте, вдосконалити своє усне й писемне мовлення в усіх сферах власного життя, всім, кому небайдужа доля рідної мови, культури і словесності!