портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Колодій, Масниця, Сиропуст: традиції святкування на Донеччині

Опубліковано 23 лютого 2025 року, 16:24 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

Щороку свято Масниці припадає на різний час, але незмінно відзначається за тиждень до Великого посту. У 2025 році Масничний тиждень триватиме з 24 лютого по 2 березня.

Масниця – традиційне слов'янське свято, яке символізує прощання з зимою і прихід весни. На Донеччині це цілий цикл святкувань, що поєднує народні традиції та сімейні цінності, супроводжується багатьма цікавими обрядами, частуваннями та святкуваннями, які стали невід’ємною частиною української культури.

Цілий тиждень святкувань!

І кожен день – це унікальні звичаї та традиції:

Понеділок – «колодка народилась»

Вівторок – «хрестилась»

Середа – «похрестини»

Четвер – «помирала»

П’ятниця – «ховали»

Субота – «оплакували»

Неділя – «волочіння».

Колодій – не просто свято, а давній обряд!

У народі його ще називали «Сиропусним тижнем», «Сирною седмицею» або «Бабським тижнем». Це був останній термін, коли можна було справляти весілля, адже попереду Великий піст.

Традиція «Колодки» передбачала жартівливу кару для хлопців, які протягом року не встигли оженитися і не виконали місії щодо продовження роду людського. Жінки прив’язували їм колодку, прикрашену стрічками та квітами, до лівої руки. «Покарані» мали платити відкуп. Зазвичай, це було частування. «Очіплені» парубки дарували дівчатам та жінкам шовкові хустки, намиста або солодощі.

Масниця – звідки ж така назва?

Все просто: це свято було присвячене молочним продуктам – маслу, сиру, молоку. Тож «Масниця» від слова «масло», адже саме цей продукт вважався важливою складовою святкового столу. Упродовж Масничного тижня дозволялося їсти все молочне, а от м’ясо було заборонене, що пов’язано з підготовкою до Великого посту.

Що ж їли наші предки?

Українці споконвіку смакували вареники з сиром, политі сметаною. Саме вареники - головна страва свята, а не млинці, як це часто вважають. Млинці стали популярними вже в радянський період, коли нам намагалися нав’язати інші культурні традиції.

Зберігаймо власні традиції, плекаймо їх, адже саме вони роблять нашу культуру неповторною та живою!