портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Кошти на виплату пенсій до 14 березня включно вже спрямовані до уповноважених банків та Укрпошти з випередженням графіка

Опубліковано 04 березня 2022 року, 18:52

Міністр соціальної політики України Марина Лазебна повідомила, що Пенсійний фонд України вже спрямував до уповноважених банків та Укрпошти всю суму, необхідну для виплати пенсій з датою виплати до 14 березня включно. 

На виплату цих пенсій спрямовано 24,4 млрд грн. З них через:

уповноважені банки –18,3 млрд грн,

АТ “Укрпошта” – 6,1 млрд. грн.

Уповноважені банки вже зарахували кошти на рахунки більше 3 мільйонів одержувачів, що складає 99% осіб, яким встановлено дату виплати по 14 березня включно.

АТ “Укрпошта” розпочала виплату пенсій 3 березня.

Забезпечена можливість для людей, які отримували пенсію за місцем проживання, при тимчасовій зміні місця проживання отримати пенсію там, де зручно, шляхом переказу коштів без відкриття рахунка в АТ “Укрпошта” або АТ “Ощадбанк”. 

Для цього необхідно звернутись до Пенсійного фонду України (особисто, телефоном або через електронний кабінет) або на «гарячу лінію» Укрпошти та повідомити про зміну місця проживання і бажання отримати пенсію грошовим переказом. 

На сьогодні надійшло 243 такі заяви.

«У важкі часи наші мужні захисники стоять на захисті кожного сантиметру нашої батьківщини та кожного життя мирного жителя. І кожен з нас має свій фронт. Захист найуразливіших сьогодні – не менш важливе завдання, аніж збройна відсіч ворогу. Тому хочу вас поінформувати, що ми забезпечуємо всі соціальні виплати, які були передбачені ще до початку війни», - прокоментувала Марина Лазебна.

Вона також зазначила, що, не дивлячись на воєнні дії, забезпечена запланована індексація пенсій. 

На сьогодні  Пенсійний фонд України здійснив перерахунки пенсій більше ніж 10 мільйонам пенсіонерів. 

Пенсії перераховані із застосуванням збільшеного на 14% показника середньої заробітної плати, який враховується для обчислення пенсії.

При цьому, найменший розмір підвищення складе 100 гривень.

Вперше із застосуванням цього показника збільшені пенсії військовим. В результаті, підвищення отримають півмільйона одержувачів, і середній розмір такого підвищення склав майже 790 гривень.

Проіндексовані щомісячні компенсаційні виплати, що виплачуються додатково до пенсії, для людей старших за 75 років також підвищуються. Це стосується 2,2 мільйонів людей. Відповідно, особи 80 + отримають вже 570 гривень замість 500, а особи віком від 75 до 80 років отримають 456 гривень замість 400.

Також, на 19% (або 366 гривень) вищою за прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, стала мінімальна пенсійна виплата для:

• пенсіонерів віком від 60 до 65 років, з повним страховим стажем (30 / 35 років, відповідно, для жінок і для чоловіків),

• людей з інвалідністю І групи, які отримують пенсію;

на 9% (або 166 гривень) вищою за прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, стала мінімальна виплата для:

• непрацюючих осіб, які отримують мінімальну пенсію,

• одержувачів державної соціальної допомоги особам з інвалідністю, в тому числі, з дитинства і дітям з інвалідністю,

• і одержувачі допомоги особам, які не мають права на пенсію.

Також збільшено на 24% (або 400 гривень) розмір допомоги на третю і кожну наступну дитину до досягнення нею 6-річного віку, яка виховується в багатодітній родині.