портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

КП «Компанія «Вода Донбасу» контролює якість питної води

Опубліковано 15 січня 2021 року, 18:25

Склад води, яка подається споживачам комунальним підприємством  «Компанія  «Вода Донбасу», відповідає чинним санітарним нормам.

Водночас за останні кілька днів серед населення поширюються чутки стосовно нібито погіршення якості води.  З цього приводу повідомляємо наступне.

У водах р.Сіверський Донець, де бере початок канал Сіверський Донець – Донбас (який є єдиним питним джерелом для 4 млн жителів Донеччини), фіксується перевищення фонових показників амонію приблизно в 2-4 рази.

Щоб з’ясувати причини, лабораторії провели аналіз води у річці та її притоках. Найбільшу концентрацію амонію (14,25 мг/л ) зафіксовано у Харківській області у річці Уди, яка є притоком Сіверського Дінця. 

Враховуючи результати аналізів, у компанії «Вода Донбасу» припускають, що найімовірнішим джерелом забруднення є очисні споруди одного з комунальних підприємств Харківської області.   

У четвер, 14 січня, відбулося засідання робочої групи Міжвідомчої комісії, на якій Харківській ОДА було рекомендовано створити відповідну робочу групу і з’ясувати причини погіршення екологічної ситуації у басейнах річок Уди та Сіверський Донець. До цієї роботи мають бути залучені й Сіверсько-Донецьке басейнове управління водних ресурсів та “Вода Донбасу”. 

Донецька ОДА направила листа на Харківську ОДА, в якому акцентувала увагу на необхідності встановити причини забруднення води у річці Сіверський Донець та, відповідно, у каналі Сіверський Донець-Донбас.  

“Вода Донбасу” та “Попаснянський районний водоканал” продовжують лабораторні дослідження води.  

"Попри всі ускладнення, до кінцевого споживача на Донеччині доходить вода, яка відповідає санітарним нормам. Фільтрувальні станції області працюють з дотриманням технологічних режимів і застосовують необхідну кількість реагентів відповідно до змін якості води у джерелі водопостачання – каналі Сіверський Донець-Донбас", - зазначив голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко.