портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Маріуполь. 24.01.2015. Пам’ятаємо…

Опубліковано 24 січня 2018 року, 10:51

Три роки тому, 24 січня 2015-го, Маріуполь здригнувся від вибухів: рашисти обстріляли «Градами» та «Ураганами» мікрорайон «Східний». 31 людина загинула, понад сотня отримали поранення. Русскій мір показав своє справжнє обличчя: жах, смерть та руйнування.

Перший обстріл відбувся близько 09:25 за київським часом. З артилерії було обстріляно блокпости Збройних сил України та житловий мікрорайон «Східний» з РСЗВ БМ-21 «Град». За остаточною інформацією, загинуло 30 людей, поранено 128, серед загиблих і поранених є діти. Попадання снарядів були зафіксовані на вул. Київській, між школами № 5 і № 69. Горіли автомобілі, а в будинках повибивало шибки, один із снарядів потрапив у район Київського ринку. За повідомленням прес-служби АТО, у Маріуполі було пряме попадання «Градами». За даними ГУМВС України в Донецькій області 24 січня під час обстрілу було пошкоджено 79 об'єктів: 37 приватних будинків, 22 багатоповерхівки, 2 ринки, 8 магазинів, поштове відділення, 2 банківських установи, аптека, кафе та СТО.

Прокуратурою зазначений обстріл було кваліфіковано як теракт.

У зв'язку із трагічною загибеллю мирних жителів Маріуполя внаслідок масованого обстрілу Президент України Петро Порошенко оголосив 25 січня Днем жалоби.

Співробітниками правоохоронних органів в день теракту було затримано коригувальника вогню.

Пізніше Міністр оборони України Степан Полторак повідомив, що під Маріуполем українська артилерія знищила 4 установки «Град» із 6-ти, з яких здійснювався обстріл Маріуполя.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ оперативно виїхала на місце трагедії і встановила, що обстріл мікрорайону «Східний» був здійснений саме терористами «ДНР». На основі аналізу вирв від снарядів фахівці місії встановили, що ракети системи «Град» були випущені з північно-східного напрямку, з району населеного пункту Октябрське, а ракети системи «Ураган» — зі східного, з району населеного пункту Заїченко. Обидва населені пункти перебувають під контролем «ДНР» та розташовані на відстані 19 та 15 км відповідно.

Цього ж дня з ініціативи активістів волонтерського руху відбувся траурний мітинг зі вшанування пам’яті загиблих в результаті обстрілу міста бойовиками «Я – Маріуполь!» (кількість учасників заходу – близько 100 осіб). Крім Маріуполя, для вираження солідарності на вулиці вийшли жителі Києва, Львова, Одеси Краматорська та Слов'янська.

16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН з метою притягнення Російської Федерації до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації протягом її незаконної агресії проти України. Серед перелічених терористичних атак був названий і обстріл Маріуполя

Цей теракт ліг в основу документального фільму «Чорний січень» з циклу Місто героїв.

Пам’ятаймо про той день. Схилімо голови у хвилині мовчання на згадку про загиблих – дорослих і дітей, військових і цивільних. Віддаймо шану усім, хто попри намагання російських наймитів, відстояв мир і спокій у цьому місті.

Голова Донецької обласної державної адміністрації,

керівник обласної військово-цивільної адміністрації

Павло Жебрівський