портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

"Маріупольська драма": на Донеччині вшановують пам`ять жертв трагедії

Опубліковано 16 березня 2023 року, 14:14 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

16 березня 2022 року… Ця дата назавжди вписана кривавими літерами в історію Донеччини, в історію України.

Донецький академічний обласний драматичний театр (м. Маріуполь) цинічно знищили вісники російського миру. Цих фашистів 21 століття не зупинив ані величезний напис «ДЕТИ», ані заяви самих людей, що там лише мирні мешканці. Окупант знав, куди б'є. Знав, які можуть бути наслідки, і все одно бомби впали у самий центр театру, який став притулком для сотень маріупольців. Число жертв достеменно на сьогодні не відомо.

Актори театру, яким пощастило вижити та вирватися з «Маріупольського пекла», пам’ятають про цю страшну подію і намагаються розказати про неї всьому світові за допомогою акторської майстерності.

Саме тому сьогодні, 16 березня 2023 року, до роковин знищення театру відбудеться вечір пам’яті тих страшних подій на сцені Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру (м. Ужгород). Буде проведено показ вистави під назвою «Маріупольська драма» - це сторітелінг, автобіографічна вистава, коли актори відтворюють події, учасниками яких були вони самі.


Драматичний театр був не лише закладом культури, а й відомим туристичним місцем. Тож коли на початку вистави актори розповідають про своє перше знайомство з Маріуполем, а потім показують збережений магнітик із «драмою», важко стримати сльози. Бо одна річ – дивитися на події в Маріуполі з екранів, і зовсім інше – слухати розповіді безпосередніх очевидців.

На сцені глядач бачить кілька історій: Віри ЛебединськоїДмитра МуранцеваОлени БілоїІгоря КитришаМатвія Китриша. Співачка, студент і акторська родина з дитиною розповідають, як намагалися вижити в драмтеатрі. Маленький Матвій – син Олени Білої й Ігоря Китриша грає, як дорослий, переказуючи глядачеві пережиті емоції. У виставі показують відео, зняті акторами, які збереглися лише тому, що їх пересилали інтернетом рідним.

Символічно, що прем’єра «Маріупольської драми» відбулася саме через пів року після знищення Маріупольського театру – 16 вересня 2022 року - та є важливою фіксацією трагедії, бо це - злочин проти людяності, що не має терміну давності.

Зараз у тимчасово окупованому Маріуполі російські загарбники знесли зруйновану будівлю драматичного театру, що свідчить про безумовне намагання сховати назавжди фізичні докази найбільшого навмисного вбивства українців. Вони хочуть приховати сліди своїх злочинів. Адже під завалами досі залишаються тіла десятків маріупольців, які загинули від російських бомб. Не може бути пояснення цієї нелюдської жорстокості. Як ніколи і не буде прощення тим, хто приніс у нашу країну руйнування, кров, біль та страждання.

Сьогодні в пам’ять про загиблих в театрі 16 березня 2022 року мирних мешканців в усіх закладах Донеччини - загальноосвітніх школах, закладах вищої та передвищої фахової освіти, мистецьких школах та Бахмутському фаховому коледжі культури і мистецтв імені Івана Карабиця, молодіжних центрах, які наразі працюють як на території Донецької області, так і у більш безпечних містах України, - пройде мовчазна акція вшанування пам‘яті та урок-реквієм по безвинно вбитих маріупольцях.


Також 16 березня о 16.00 у фойє Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка (пл. Івана Франка, 3) відкриється фотовиставка «Театр. Душа Маріуполя», де відвідувачі зможуть побачити світлини, які нагадують про мирний час та фото часів блокади, коли у театрі облаштували тимчасовий прихисток для людей під час обстрілів.

За матеріалами управління культури і туризму облдержадміністрації