портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Маріупольські проєкти екоактивістів у Львові

Опубліковано 09 жовтня 2024 року, 11:03 , Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації

#ВПО_Нові_умови_Нове_життя

Ініціативна група «Mariupol Zero Waste» об'єдналася заради чистого міста. Об’єднання організацій, активістів та представників бізнесу перетворилось на потужний рух Mariupol Zero Waste, який разом розв'язує проблему поводження з відходами в Україні. З 2019 року очолює цю ініціативну групу Наталія Гаєцька.

За час роботи в Маріуполі команда змогла реалізувати багато значущих проєктів: проєкт «Зелена хвиля», в якому допомагали закладам гостинності сортувати відходи; проєкт «#Re_mo_re», в межах якого на міському пляжі були встановлені металеві скульптури у вигляді рибок для вторинної сировини; проведення міських толок, воркшопів з сортування сміття, першого екологічного фестивалю «Green Fest».

Після окупації міста та вимушеної евакуації Наталія продовжує свою діяльність у Львові та допомагає екологізуватися закладам гостинності з усієї України.

Перший проєкт ініціативної групи після повномасштабного вторгнення має назву «Екорезиденти. Пригоди маріупольців в Європі».

Його метою було виявити доцільні для перейняття та адаптації в Україні ідеї стосовно поводження з відходами, свідомого споживання та енергоефективності, донести цю інформацію до цільової аудиторії через цикл публікацій на сторінках соцмереж, спонукати аудиторію на обговорення та дискусії.

«На нових місцях ми побачили багато нового, цікавого та корисного у сфері поводження з відходами. І цей досвід видався настільки різноманітним, що ми вирішили поділитись «секретними матеріалами» з інших міст та країн. В циклі публікацій ми розповіли про те, як в різних містах Європи: поводяться з відходами в домогосподарствах, в бізнесі, які мають «зелені практики» (озеленення, компостування тощо), як впроваджують практики «нуль відходів» у громадах та інше», - каже Наталія Гаєцька.

Наталія називає свою діяльність не роботою, а справжньою місією. Вона вважає що екологічні впровадження завжди на часі. І сьогодні, коли російський загарбник руйнує усе на своєму шляху, треба замислитися над тим, як відновити усе без негативного впливу на природу. Саме тому команда «Mariupol Zero Waste» продовжує працювати, піклуватися про екологічне ставлення до навколишнього середовища у різних сферах життя. 

«Ті проєкти, які вже реалізовані, будемо масштабувати й удосконалювати», – ділиться Наталія.

Зараз активісти «Mariupol Zero Waste» планують нові екологічні проєкти, де будуть працювати з релокованими вищими навчальними закладами та студентами.

Пані Наталія впевнена, що після деокупації обов’язково має повернутися до рідного міста, щоб допомагати відроджувати місто та впроваджувати принципи екологічного відновлення.

Український народ – розумний і незламний!

Разом до Перемоги!